Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,435.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, Müslümanların kırmızı çizgisi Kudüs

İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere saldırdı

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da fanatik Yahudilerin baskınını önlemek için nöbet tutan Filisitinlilere saldırdı. Saldırılarda 331 Filistinli'nin yaralandığı bildirildi.

Mustafa Deveci, Esat Fırat  | 10.05.2021 - Güncelleme : 10.05.2021
İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere saldırdı

Kudüs, İstanbul

İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere saldırdı

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da fanatik Yahudilerin baskınını önlemek için nöbet tutan Filisitinlilere saldırdı. ( Muath Khatib - Anadolu Ajansı )

Sabah namazını Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'da kılan binlerce Filistinli, namazın ardından Mescid-i Aksa’nın avlusunda tekbirler getirerek gösteri düzenledi.

Filistinliler, gösterinin sonrasında fanatik Yahudilerin baskın yapmasını önlemek için Mescid-i Aksa’da nöbet tutmaya başladı.

Sabah namazını Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'da kılan binlerce Filistinli, namazın ardından Mescid-i Aksa’nın avlusunda tekbirler getirerek gösteri düzenledi. Filistinliler, gösterinin sonrasında fanatik Yahudilerin baskın yapmasını önlemek için Mescid-i Aksa’da nöbet tutmaya başladı. Harem-i Şerif’in bazı noktalarına barikatlar kuran Filistinliler, buradan ayrılmayacaklarını dile getirerek sık sık "Canımız, kanımız sana feda Aksa" sloganı attı.

Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti. 

İsrail polisinin Filistinli gence vurma anları kameraya yansıdı

Harem-i Şerif’in bazı noktalarına barikatlar kuran Filistinliler, Harem-i Şerif’ten ayrılmayacaklarını dile getirerek sık sık "Canımız kanımız sana feda Aksa" sloganı attı.

Daha sonra Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti.

Filistinliler, İsrail polisinin müdahalesine taş atarak karşılık verirken, İsrail polisi de Harem-i Şerif’tekilere saldırdı. Filistin Kızılay Cemiyeti, saldırılar sırasında bazı çalışanlarının Mescid-i Aksa’ya girişinin engellendiğini aktardı.

Filistin Kızılayı: Yaralananların sayısı 331'e yükseldi

İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere müdahalesinde yaralı sayısı 331’e çıktı.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, İsrail polisinin Aksa'daki saldırılarında yaralı sayısının 331'e çıktığı, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu aktarıldı.

Öte yandan, sabah saatlerinden itibaren Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale eden İsrail polisinin 4 saatin ardından Mescid-i Aksa'dan çekildiği belirtildi.

Mescid-i Aksa'nın kapılarını bir süre kapatan polisin çekilmesinin ardından, avlu kapılarının giriş için yeniden açıldığı kaydedildi.

Aksa avlusunda bulunan ve içeri giren çok sayıda Filistinli de tekbir getirerek, sloganlar attı. 

AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, İsrail polisi Mescid-i Aksa alanı üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurdu.

Bunun üzerine çıkan olaylarda polis, Kıble Mescidi ve Kubbetüs Sahra da dahil olmak üzere Harem-i Şerif'teki tüm Filistinlilere müdahale etti.

Kudüs İslami Vakıflar Basın Sözcüsü Firas Dibs de yaralıların hastaneye götürüldüğü sırada İsrail polisi tarafından gözaltına alındığını belirtti.

AA foto muhabiri Haruf ikinci kez yaralandı

İsrail polisinin 7 Mayıs'taki müdahalesinde sırtına plastik mermi isabet eden AA foto muhabiri Mustafa Haruf, bu kez de Harem-i Şerif’teki olayları takip ettiği sırada göğsünden aynı şekilde yaralandı.

Haruf'un yanı sıra yaralanan başka gazetecilerin de bulunduğu öğrenildi.

Mescid-i Aksa'nın İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri: İsrail güçleri, Netanyahu'nun iktidarda kalma çabası için bir katliam yapmaya çalıştı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da ibadet eden oruçlu Filistinlilerin baş ve gözlerini hedef aldığını belirtti.

Mescid-i Aksa İmamı, "İsrail güçleri, bu sabah Mescid-i Aksa'da (Binyamin) Netanyahu'nun yerleşimcileri memnun ederek iktidarda kalma çabası için bir katliam yapmaya çalıştı." ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinden itibaren Aksa'da yaşananlara İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılından bugüne kadar şahit olunmadığını aktaran Sabri, söz konusu duruma sessiz kalınamayacağını vurguladı.

Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği saldırının boyutu ve kullanılan mühimmat miktarının "işlenen bu çirkin saldırının önceden planladığına işaret ettiğini" kaydetti.

"İsrail'in Mescid-i Aksa'da işlediği iğrenç suç, önceden tasarlanmış barbarca bir saldırıdır." ifadelerini kullanan Hedmi, Mescid-i Aksa'ya yılın en kutsal ayı ramazanda baskın düzenlenmesi ve namaz kılanlara barbarca saldırılmasının İsrail'in gerçek yüzünü gözler önüne serdiğini vurguladı.

İsrail polisinin Kıble Mescidi'nde aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu namaz kılan insanlara göz yaşartıcı gaz atmasının İsrail vahşetinin bir kanıtı olduğunu kaydeden Hedmi, "İsrail, dünyaya din özgürlüğüne düşman bir ülke olduğunu gösterdi ve camilerde ibadet edenlere karşı acımasızca saldırmaktan çekinmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Hüseyin'den İslam dünyasına Filistin'e yardım çağrısı

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Filistinlilerin Mescid-i Aksa’yı korumak için ayaklandıklarını vurgulayarak, İslam dünyasına yardım çağrısı yaptı.

Şeyh Hüseyin, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’nın El-Esbat (Aslanlı) Kapısı’nda AA muhabirine konuştu.

"İşgal devleti, Mescid-i Aksa’ya ve Filistin halkına karşı çirkin bir insanlık suçu işlemektedir. Ancak işgal devletinin tüm planları boşa çıkacaktır Allah’ın izniyle." diyen Şeyh Hüseyin, şöyle devam etti:

"İslam dünyasının Mescid-i Aksa’ya yardım yapması farzdır. Mescid-i Aksa, sadece Kudüslülerin, Filistinlilerin değil, tüm Müslümanların mabedidir. Dolayısıyla Müslümanların ona yardım etmesi farzdır."

Şeyh Hüseyin, Filistinlilerin İsrail polisine karşılık vermesini tebrik ettiğini belirterek, "Bu, Mescid-i Aksa’yı ve haklarını savunma amaçlı yapılan bir kalkışmadır. Filistinliler, kutsallarını, dinlerini, namuslarını ve şereflerini savunuyorlar." değerlendirmesini yaptı.

Fanatik Yahudiler, İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal ettiği, 1967’deki Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümünü İbrani takvimine göre, “Kudüs Günü” olarak kutluyor. Bu kişilerin oluşturduğu örgütler, bu yıl 9-10 Mayıs tarihlerine denk gelen “Kudüs günü” nedeniyle Mescid-i Aksa’ya baskın çağrıları yapmıştı.

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer El-Kisvani, Harem-i Şerif’in hoparlörlerinden İslam dünyasına yardım çağrısında bulunmuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın