İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 4 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti
İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze Şeridi'nde son 24 saatte, 4 kişi daha açlıktan yaşamını yitirdi. İsrail ordusunun gün içerisinde düzenlediği saldırılarda, aralarında bir kadın ve çocuğun bulunduğu 4 Filistinli yaşamını yitirdi.

Ankara
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, açlıktan hayatını kaybedenlere ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Açıklamada, son 24 saatte 4 Filistinlinin daha açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.
Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısının 121'i çocuk olmak üzere 317'ye yükseldiği kaydedildi.
Birleşmiş Milletlerin (BM) desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yayımlanan son raporda, "15 Ağustos 2025 itibarıyla Gazze kentindeki kıtlığın "felaket seviyesi" olarak bilinen 5. seviyede olduğunun kanıtlarla doğrulandığı" bildirilmişti.
IPC'nin raporunda "22 ay süren acımasız çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nde yarım milyondan fazla insan açlık, yoksulluk ve ölümle karakterize felaket koşullarıyla karşı karşıya." tespitine yer verilmişti.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail’in açlık politikası Guillain-Barre Sendromu 8 hastanın ölümüne yol açtı
Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen açlık krizinin ardından GBS vakalarının son haftalarda arttığını belirterek, "Artan vakalar nedeniyle onlarca hasta yaşamlarını sürdürebilmek için solunum cihazına ihtiyaç duyuyor." ifadelerini kullandı.
Burş, hayatını kaybeden 8 hastanın, Gazze’deki toplam GBS hastalarının yüzde 10'undan fazlasını oluşturduğunu ve diğer hastaların "yavaş ve sessiz" şekilde ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Su kirliliği, gıda yetersizliği ve İsrail’in açlık politikası nedeniyle ortaya çıkan kötü beslenmenin, temel tedavi yöntemleri olan immunglobulin ve plazmaferez eksikliğiyle birleşerek vakaları ağırlaştırdığını aktaran Burş, Gazze’de, kirli su, yetersiz gıda ve kötü beslenmenin, artık görünmez düşmanlar olarak İsrail saldırıları gibi can aldığını vurguladı.
Guillain-Barre sendromu, bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması sonucu gelişen, nadir fakat ciddi bir hastalık olarak biliniyor. Hastalık, genel halsizlik, ekstremitelerde karıncalanma, uyuşma ve tam felç gibi belirtilerle seyrediyor.
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, 24 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Gazze’de hastalıkların temiz suya erişim eksikliği, barınma yokluğu ve sağlık hizmetlerinin çöküşü nedeniyle ölümcül bir felakete dönüşmekte olduğunu belirtmişti.
Gazze "açlıktan" ölüyor
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı ablukası altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor. Yerel ve uluslararası çevreler, İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail'in saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
Yeryüzü Doktorlarından Gazze'deki hastanede açlıkla mücadele eden bebeklere mama desteği
Dernekten yapılan açıklamaya göre, Gazze'de İsrail'in süregelen saldırıları ve ablukası, sağlık sistemiyle birlikte altyapıyı çökerterek halkı açlık ve yoksunlukla karşı karşıya bıraktı.
Birleşmiş Milletler de şehir merkezi ve çevresinde yarım milyondan fazla kişinin kıtlık yaşadığını ve gelecek günlerde Deyr el Belah ve Han Yunus bölgesinin de etkileneceğini ilan etti.
Yeryüzü Doktorları Derneği, kıtlığın ilan edildiği süreçte bölgedeki El-Rantisi Hastanesi'nde açlığa karşı mücadele veren bebeklere 120 kutu bebek maması desteğinde bulundu, çadır kentlerde yaşayan halka da gıda kolileri ulaştırdı.
Gıda desteklerinin yanında sağlık hizmetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları, bölgedeki malzeme eksikliğine rağmen mücadelesini sürdürüyor. Dernek, hem 3 farklı hastanede hem de mobil hizmet veren sağlık ekibiyle Gazzelilerle yaşam nöbeti tutuyor.
Krizin başladığı ilk günden beri Şifa, El Ahli ve El Aksa hastanelerinde ve ihtiyacın had safhada olduğu Al Yarmouk sağlık istasyonunda hizmet veren Yeryüzü Doktorları, pirinç, sıvı yağ, şeker ve makarna gibi temel gıda malzemelerinin artık bulunmadığı bölgeye 200 gıda kolisi ulaştırarak 1000'i aşkın Gazzeli'nin acil gıda ihtiyacını karşıladı.
Çocukların açlık nedeniyle hayatını kaybettiği şehirde Dernek, özellikle çocuklarda görülen akut malnütrisyonun tıbbi tedavi hizmeti için mücadelesini sürdürüyor.
İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine saldırılar düzenledi
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki Bureyc Kampı ile Gazze kentinin batısında yer alan Rimal Mahallesi’ni hedef aldı.
Bureyc Kampı’nda Ganim ailesine ait evin vurulması sonucu 1 kadın ile çocuğu hayatını kaybetti. Gazze kentinin batısındaki Rimal Mahallesi’nde Şuheda Caddesi üzerindeki Filistin Kulesi yakınında bulunan bir konutun hedef alınmasıyla da 1 kadın yaşamını yitirdi.
Gazze’nin güneyindeki 8. Cadde güzergahı İsrail topçularının atışına maruz kalırken, Şati Mülteci Kampı’nda yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırlara düzenlenen hava saldırısında çok sayıda kişi yaralandı.
Han Yunus kentinde gerçekleştirilen hava saldırısında da 1 Filistinli hayatını kaybetti.
Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Bedr Kampı’nda yerinden edilenlerin barındığı bir çadırın vurulması sonucu bir çocuk yaralandı.
Deyr el-Belah kentinde ise Ebu Misbah ailesine ait ev İsrail topçuları tarafından hedef alındı.
İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 71 Filistinli hayatını kaybetti
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte Gazze Şeridi'ndeki hastanelere 71 ölü ve 339 yaralının getirildiği belirtildi.
İsrail ordusunun ateşkesi bozduktan sonra Gazze'de 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 11 bin 121 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 47 bin 225 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Gazze'de son 24 saatte insani yardım için bekleyenlerin hedef alındığı saldırılarda 22 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 203 kişinin yaralandığı aktarıldı.
İsrail-ABD güdümlü sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda 27 Mayıs'tan bu yana öldürülenlerin sayısının 2 bin 180’e, yaralananların sayısının da 16 bin 46’ya ulaştığı kaydedildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının ise 62 bin 966’ya, yaralıların sayısının 159 bin 266’ya yükseldiği bildirildi.
Gazze hastanelerinde son 24 saatte, aralarında çocukların da bulunduğu kötü beslenme ve açlık nedeniyle 4 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, açlıktan ölenlerin sayısının 317’ye yükseldiği, bunlardan 121’inin ise çocuk olduğu hatırlatıldı.
İsrail'in Gazze'ye sabahtan beri düzenlediği saldırılarda 20 kişi yaşamını yitirdi
Hastane kaynakları ve görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin kaldığı çadırları, evleri hedef aldı, insani yardım alabilmek için bekleyenlerin üzerine ateş açtı.
İsrail ordusunun kuzeydeki Gazze kentinin batısında bir eve düzenlediği hava saldırısında 4 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
Cibaliya Nezle bölgesindeki Halime es-Saadiyye Okulu çevresine düzenlenen insansız hava aracı saldırısında bir Filistinli hayatını kaybetti.
Kentteki Rimal Mahallesi’ne düzenlenen İHA saldırısında bir Filistinli öldü.
Gazze Şeridi’nin güneyinde Han Yunus kentindeki Asda bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadıra açılan ateşte bir kadın ve çocuğu öldü.
Güneydeki yardım dağıtım merkezleri çevresinde 6 Filistinli İsrail ordusunun ateşiyle hayatını kaybetti.
Refah’ta yardım bekleyenlere açılan ateş sonucu bir kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı’ndaki bir eve düzenlenen hava saldırısında da bir anne ve çocuğu yaşamını yitirdi.
Netzarim Koridoru çevresinde yardım bekleyenlere açılan ateş sonucu 3 kişi daha öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
BM raportörleri, Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın yardım noktalarındaki "zorla kaybetmeleri" kınadı
Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın dağıtım merkezlerinde yaşanan sivil kayıplarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından yönetilen yardım dağıtım merkezlerinde gıda arayan ve açlıktan ölmek üzere olan Filistinli sivillerin zorla kaybedilmesini kınıyoruz." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, İsrailli yetkilileri, zaten savunmasız olan bir nüfusa karşı işlenen bu suça son vermeye çağırdı.
Açıklamada, "Temel gıda haklarını arayan açlıktan ölmek üzere olan sivilleri hedef alan zorla kaybetme haberleri sadece şok edici olmakla kalmıyor, aynı zamanda işkenceye de varıyor. Gıdaların, hedefli ve kitlesel kayıplar için bir araç olarak kullanılmasına artık son verilmeli." denildi.
Gazze'nin Refah kentindeki yardım dağıtım merkezlerini ziyaret eden ve aralarında bir çocuğun da bulunduğu çok sayıda kişinin zorla kaybedildiğine dair haberler alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Gazze İnsani Yardım Vakfı, güvenli dağıtım merkezleri sağlamakla yükümlüdür ve bu amaçla özel askeri güvenlik şirketleriyle anlaştı. Alınan bilgilere göre, İsrail ordusu yardım dağıtım noktalarında ve çevresinde de faaliyet gösteriyor, yardım arayan kişilerin zorla kaybedilmesinde doğrudan rol alıyor."
Yardım dağıtım noktalarında zorla kaybedilme vakalarının artmasının bireylerin temel gıda yardımına erişimini engelleyeceği vurgulanan açıklamada, bu durumun, açlık riskini daha da artıracağından endişe duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, "İsrail ordusu, özgürlüklerinden mahrum bıraktıkları kişilerin akıbeti ve nerede oldukları hakkında bilgi vermeyi reddediyor. Bu da zorla kaybetmelerin mutlak ve istisnasız yasağını açıkça ihlal ediyor. Uluslararası toplum, böylesine iğrenç suçların açıkça bir araya gelmesi karşısında sessiz kalamaz." ifadelerine yer verildi.
BM özel raportörleri
BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları" diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.
BM İnsan Hakları Sistemi'ndeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.
Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.
Gazze’deki UNRWA çalışanı İsrail yüzünden 19 kez yer değiştirmek zorunda kaldı
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)'nın ismi açıklanmayan çalışanı, UNRWA’nın ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformunda paylaşılan açıklamasında, "Bu, yer değiştirdiğim 19. sefer ve evime döndükten kısa bir süre sonra evimden ayrılmak zorunda kalmak bir rüya gibi geliyor." ifadelerine yer verildi.
Çalışan, bu ifadeyi, yaşlı bir kişi ve çocuklardan oluşan bir Filistinli ailenin yıkım ortasında eşyalarını eşek arabasına yükleyerek göç ettiğini gösteren kendi çektiği bir fotoğrafla paylaştı.
UNRWA, fotoğrafın altına, "Ajansımızın bu fotoğrafı çeken çalışanı, Gazze’de savaşın başlamasından bu yana 19 kez yer değiştirmek zorunda kaldı." notunu ekledi.
Ajans, İsrail’in sürekli bombardıman ve tahliye emirlerinin, Filistinli aileleri "tekrar göç etmeye zorladığını" ve Gazze’deki insanların ""aç ve yorgun olduğunu, bunun durması gerektiğini" vurguladı.
Gazze’nin kuzeyinde, İsrail ordusunun bombardımanını artırması ve halkı tahliye etmeye zorlayan uyarılarının ardından yeni bir zorunlu göç dalgası yaşanıyor.
İsrail askerleri, Batı Şeria'daki bazı okullara baskın düzenleyerek öğretmenleri darbetti
Filistin Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail işgal güçleri, El-Halil’de 6 okula baskın düzenledi. Alıkoyduğu çok sayıda öğretmene saldırdı." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada bu uygulamaların uluslararası ve insani hukuk kurallarının açık ihlali ve özellikle de eğitim hakkını koruyan sözleşmelere aykırı olduğu, İsrail'in eğitim kurumlarını hedef alma ve öğrenci ile öğretmenleri korkutma politikasının devamı niteliği taşıdığı belirtildi.
Bakanlık, tüm uluslararası ve yerel, insan hakları ve insani kuruluşlara bu ihlalleri acilen durdurma, okullar, öğrenciler ve öğretmenlere koruma sağlama ve işgal güçlerini Filistin eğitimine karşı işlediği suçlardan dolayı hesap vermeye zorlama çağrısında bulundu.
Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da 300 koyun çaldı
Filistin resmi ajansı WAFA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, fanatik Yahudiler, Kefr Malik’in doğusundaki Ayn Samiye bölgesinde Filistinli çobanlara saldırdı.
İsrailliler, bölgede hayvancılıkla uğraşan Halid Guneymat ve Mustafa Rebia’ya ait 300 koyunu gasbetti. Çobanlardan Mustafa Rebia, karşı koymaya çalıştığı sırada İsrailliler tarafından darbedilerek yaralandı.
Görgü tanıkları, bölgedeki İsrail askerlerinin, yaralanan Rebia’ya müdahale için gelen ambulansın geçişine izin vermediğini aktardı.
Öte yandan başka bir İsrailli grup, Ramallah’ın doğusundaki Taybe köyüne baskın düzenleyerek çevreye zarar verdi.
İşgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarındaki artış dikkati çekiyor.
Fanatik Yahudiler sık sık Filistin köyleri ve beldelerine saldırarak evleri, araçları ateşe veriyor. İsrailli gaspçılar, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı silahlı saldırılar da düzenliyor.
Birleşmiş Milletlere göre, 7 Ekim 2023'ten beri Batı Şeria'da en az 13 Filistinli İsrailli gaspçılar tarafından öldürüldü.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.