Dolar
32.33
Euro
35.18
Altın
2,156.32
ETH/USDT
3,340.60
BTC/USDT
64,230.00
BIST 100
8,736.18
Dünya, Müslümanların kırmızı çizgisi Kudüs

Gazze'deki gösterilerde 59 Filistinli şehit oldu

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını Gazze sınırında protesto eden Filistinlilere İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 59 Filistinli şehit oldu, 2 bin 771 Filistinli yaralandı.

14.05.2018 - Güncelleme : 15.05.2018
Gazze'deki gösterilerde 59 Filistinli şehit oldu

GAZZE

ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Gazzeliler İsrail sınırında günler öncesinden çadırlar kurdu.

Bu sabah başlayan ve yarın da sürecek "milyonluk yürüyüş" adında kapsamlı gösteriler düzenleyen Filistinliler, İsrail'in sert müdahalesiyle karşılaştı.

İsrail askerleri, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 59 Filistinliyi şehit etti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Han Yunus kentinin İsrail sınırı yakınlarında düzenlenen gösterilerde 21 yaşındaki Enes Hamdan Kıdeyh ile Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesi sınırındaki gösterilerde 29 yaşındaki Musab Yusuf Ebu Leyla isimli iki Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu şehit edildiği belirtildi.

Filistinli bir bebek şehit oldu

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin doğu sınırı yakınında 8 aylık bir bebeğin, İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarından etkilenerek şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Leyla Enver Gandur adlı Filistinli bebeğin, İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarını soluması sonucu şehit olduğu ifade edildi.

Yaralı sayısı 2700'ü aştı

Açıklamada ayrıca Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448'i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle 2771 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

Yaralananlardan 9'u gazeteci

Filistinli Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, aralarında Reuters'in kameramanı Ahmed Zakkut ve Cezayir Televizyon muhabiri Ömer Hamdan'ında olduğu 9 gazetecinin yaralandığı ifade edildi. 

El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan açıklamada da İsrail'in gösterilere karşı aşırı ve öldürücü güç kullandığı kaydedilirken, yaralanan gazetecilerden 9'unun da İsrail askerleri tarafından atılan gerçek mermilerle vurulduğu aktarıldı.

İsrail İHA'larla sivillerin üzerine gaz bombası yağdırdı

İsrail askerlerinin sert müdahalelerine rağmen Gazze sınırın farklı bölgelerinde binlerce Filistinli, gösterilerine devam ediyor. Gerçek mermiyle göstericilerin üzerine ateş açan İsrail askerleri, insansız hava araçlarıyla (İHA) da protestocuların üzerine göz yaşartıcı gaz yağdırıyor. 

İsrail, İHA’larla gaz bombası yağdırıyor
İsrail ordusu, Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerinde göz yaşartıcı gaz atabilen İnsansız Hava Araçları(İHA) uçurdu.
14.05.2018

İsrail çadırları ateşe vermeye çalıştı

İsrail ordusunun, sınırda kurulan çadırları insansız hava aracıyla (İHA) ateşe vermeye çalıştığı, Filistinli grupların yangına kısa sürede müdahale ettiği ifade edildi. 

İsrail güçlerinin ayrıca İHA'lardan attıkları yakıcı maddelerle, Filistinlilerin Gazze sınırına yığdıkları araç lastiklerini ateşe verdiği belirtildi. 

İsrail, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan etti

Bu arada İsrail ordusunun, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan ettiği bildirildi. 

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin "kapalı askeri bölge" ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.

Filistin hükümetinden "İsrail’in katliamını durdurun" çağrısı

Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetiminin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz.” denildi.

  • ABD'nin Kudüs kararına dünyadan tepkiler
  • İşgal yorgunu Kudüs en zor günlerinden birini yaşayacak
  • Kudüs'te gergin bekleyiş
  • ABD’nin Kudüs kararı 46 ülkede protesto edilecek
  • Arap ve İslam dünyasına 'Aksa'yı koruyun çağrısı'
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs Filistin'in başkentidir
  • Ramallah'ta Nekbe tanığı otobüsler protestoda
  • #Israel70 hashtagine karşı Filistinlilerden #Nakba70 kampanyası
  • 'ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması yeni bir Nekbe’dir'
  • ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği açıldı 

  • Gazze'de genel grev

    Öte yandan Gazze'nin tüm şehirlerinde ilan edilen genel grev kapsamında kamu ve özel tüm kurumlarda milyonluk yürüyüş dolayısıyla iş bırakıldı. 

    Filistinli gruplar, işgal altındaki Doğu Kudüs başta olmak üzere, işgal altındaki Batı Şeria ve İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde Nekbe ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması nedeniyle ABD ve İsrail'in protesto edilmesi çağrısında bulunmuştu.

    Trump başkanlığındaki ABD yönetimi, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını duyurarak, başkent Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak nitelediği, İsraillilerin ise "İsrail'in kuruluş yıl dönümü" olarak kutladığı 14 Mayıs tarihinde Kudüs'e taşıyacağını açıklamıştı. Karar, bölgesel, uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda (BMGK) büyük tepkiyle karşılanmıştı. 

    Batı Şeria'da Filistinlilere müdahale

    Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde gösteriler düzenledi.

    Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

    İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı

    İsrail savaş uçaklarının Gazze'de Hamas'a bağlı bir askeri eğitim kampını hedef aldığı bildirildi. 

    İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde Hamas Hareketi'nin askeri kanadına bağlı bir askeri eğitim kampında 5 noktanın vurulduğu aktarıldı. 

    Açıklamada, söz konusu hava saldırısının "Hamas'ın son saatlerde yürüttüğü şiddet olaylarına bir cevap" olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

     Filistin'de ulusal yas ve genel grev ilan edildi

    ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilenler için Filistin'de "ulusal yas" ilan edildi.

    Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği katliamda şehit düşenler için yarının ulusal yas günü olacağını ve genel greve gidileceğini belirtti.

     İsrail polisinden Kudüs’teki büyükelçilik protestosuna müdahale

    İsrail polisi, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını protesto eden yüzlerce Filistinliye müdahale etti.

    Aralarında İsrail parlamentosundaki Ortak Arap Listesi Bloku milletvekillerinin ve İsrail'in Filistinli vatandaşlarını temsil eden Yüksek Arap Takip Komitesine bağlı Özgürlükler Komisyonu Başkanı Şeyh Kemal el-Hatib'in de bulunduğu Filistinli göstericiler, ABD’nin Kudüs’te açılan büyükelçiliğinin yakınlarında gösteri düzenledi.

    Filistin bayrakları ile çeşitli kınama ifadelerinin yer aldığı dövizler taşıyan göstericiler, ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atarak, Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu ifade etti.

    Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Eymen Avde gösteride yaptığı açıklamada, "ABD’nin Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kutlayanların eli, bugün Gazze’de şehit olan onlarca Filistinlinin kanına bulaşmıştır." dedi.

    Ramallah'tan Gazze'ye sağlık desteği  

    Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'ye 7 kamyonluk tıbbi malzeme ulaştırmak için çalışma yürütüldüğünü bildirdi. 

    Filistin Sağlık Bakanı Cevad Avvad, yaptığı açıklamada, sağlık malzemeleri taşıyan 7 nakliye aracının Ramallah'ın batısındaki Beytunya geçiş noktasında hazır olduğunu aktardı.

    İsrail'den geçiş izni alınması için ilgililerle sürekli iletişim halinde olduklarını dile getiren Avvad, Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan geçecek olan kamyonların Gazze'deki Sağlık Bakanlığı depolarına ulaşacağını belirtti. 

    "Nekbe" nedir?

    Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

    Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler bugün ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını protesto ederken, bugün de Nekbe'nin 70. yılını protesto etmek için gerçekleştirilecek "milyonluk yürüyüş"e hazırlanıyor.

    Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
    İlgili konular
    Bu haberi paylaşın