Dünya, Müslümanların kırmızı çizgisi Kudüs

'ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması yeni bir Nekbe’dir'

Filistin Kurtuluş Örgütü, ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, başta Filistinliler olmak üzere, uluslararası adalet ve meşruiyet için büyük bir felaket anlamına gelen “yeni Nekbe” olarak niteledi.

14.05.2018 - Güncelleme : 15.05.2018
'ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması yeni bir Nekbe’dir'

Ramallah

RAMALLAH

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu, Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak nitelediği, İsraillilerin ise ülkelerinin kuruluş yıl dönümü olarak kutladığı 14 Mayıs’ın 70. yıl dönümü münasebetiyle bir bildiri yayımladı. 

FKÖ Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Aşravi’nin imzasını taşıyan bildiride, “Nekbe bütün unsurlarıyla hala devam ediyor. İsrail, ABD ortaklığı ve desteğiyle Filistin, tarihine ve kültürüne yönelik hırsızlık planları ve yine Filistin’e ait olanı Yahudileştirme projelerini güçlendirerek tarihi zulmünü sürdürmeye devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararına işaret edilerek, “Nekbe’nin yıl dönümünde bir kez daha, işgal altındaki başkentimiz (Kudüs) bilinçli hırsızlığa, siyasal, ahlaki ve hukuki ihlale maruz kalıyor.” denildi.

ABD’ye “provokatif” karar ve eylemlerine son vererek, uluslararası hukuk çerçevesinde Filistin davasıyla adaletle muamele etme çağrısı yapılan açıklamada, “ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması Filistin halkı, uluslararası adalet ve meşruiyet için yeni bir Nekbe’dir.” ifadelerini kullandı.

Donald Trump Başkanlığındaki ABD Yönetimi, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını duyurarak, Başkent Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak nitelediği, İsraillilerin ise ülkelerinin kuruluş yıl dönümü olarak kutladığı 14 Mayıs tarihinde Kudüs’e taşıyacağını açıklamıştı. Karar, bölgesel, uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Filistinliler, İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği topraklarda bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe olarak anıyor.

Muhabir: Esat Fırat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın