İran'da Mahsa Emini'nin ölümünün 40. gününde Tahran'daki üniversitelerde gösteriler düzenlendi
İran'da gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini’nin ölümünün 40. gününde başkent Tahran’daki birçok üniversitede gösteri düzenlendi.

İstanbul/Tahran
Kürdistan Eyalet Valiliği Enformasyon Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, grip salgını nedeniyle eyaletteki tüm ilk, orta ve yüksek okulların bir günlüğüne tatil edildiği duyuruldu.
Kürdistan Valisi İsmail Zarii Kuşa, Mahsa Emini'nin vefatının 40. günü dolayısıyla ailesinin herhangi bir anma töreni düzenlemeyeceğini dolayısıyla eyalette bir merasimin de söz konusu olmadığını söyledi.
Emini, ölümünün 40. gününde mezarı başında anıldı
İran'da gözaltına alındıktan sonraki vefatıyla ülke genelinde protestolara neden olan Mahsa Emini, ölümünün 40. gününde mezarı başında anıldı.
Sosyal medyadaki görüntülerine göre, yüzlerce kişi sabah saatlerinde, Emini'yi anmak için Kürdistan Eyaletine bağlı Sakkız kentindeki mezarına doğru yürüdü.
Emini'nin mezarı başında toplanan kalabalık, "Kahrolsun diktatör" ve "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganları atarak rejimi protesto etti.
Tahran'daki üniversitelerde gösteriler düzenlendi
Tahran Üniversitesi öğrencileri, üniversite yerleşkesinde eylem yaparken üniversitenin Emirabad Yurdu’ndaki öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Görgü tanıklarına göre, yurda giriş ve çıkışlara izin verilmedi.
Öğrenciler sosyal medyada yayınladıkları görüntü ve mesajlarda, üniversitenin teknik fakültesinde yaşanan arbedede, emniyet güçlerinin plastik mermi kullandığını öne sürdü.
Yine Tahran’da bulunan Zehra Üniversitesi öğrencileri slogan atıp yürüyüş yaparken eylemlerinde okul duvarı ve giriş kapısının önüne kırmızı boya dökerek, tepki gösterdi.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Tahran Şehid Beheşti Üniversitesi öğrencilerinin protestosuna sivil milis güç Basic üyeleri ve üniversite güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle arbede yaşandığı görüldü.
Başkent'te bulunan İslami Azad Üniversitesi Tahran Yerleşkesi ve Emirkebir Teknoloji Üniversitesinin yanı sıra birçok üniversite yerleşkesi ve yurdunda da gösteri düzenlendiği ileri sürüldü.
Rejim muhalifi gruplar, günler öncesinden halka Emini'nin vefatının 40. günü için geniş katılımlı sokak gösterileri çağrısı yapmaya başlamıştı.
Dün akşam saatlerinde de Emini'nin memleketi olan Kürdistan eyaletinin Sakkız kenti protestolara sahne olmuş, göstericiler polis müdahalesiyle dağıtılmıştı.
Sosyal medyada Emini’nin “kırkı” için yapılan eylem çağrıları sonucunda bugün başkent Tahran ve Emini’nin memleketi Sakkız başta olma üzere birçok yerde protesto eylemleri gerçekleştirildi.
Tahran'da üniversitelerde başlayan gösteriler, Sühreverdi Caddesi'nde devam etti. Göstericiler, "Özgürlük, özgürlük, özgürlük” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, Tahran Büyük Pazar'ın etrafı, elektronikçiler ve bilgisayarcılar çarşısı gibi önemli noktalar gösterilere sahne olurken, Cumhuri Caddesi'nde yer alan Alaaddin Çarşısı esnafı da kepenk kapattı.
Güvenlik güçleri göstericilere müdahale etti
Tahran Büyük Pazar etrafındaki cadde ve sokaklarda göstericiler ateş yakıp slogan atarken, güvenlik güçleri ise kalabalığa gazlı ve coplu müdahalede bulundu.
Göstericiler, Cumhuri Caddesi'ndeki üst geçitte bulunan reklam panosunu da ateşe verdi.
Lale Parkı'nın yukarı tarafları, Hervey Meydanı, Kuzey Firdevsi Caddesi ile Lalezar ve Suhank bölgesinde de protestolar düzenledi.
Medyada çıkan haberlere göre Tahran'ın Emirabad bölgesinde doktorlar ve diş hekimlerinin eylemine emniyet güçleri müdahale etti.
Sosyal medyada yapılan Mahsa Emini'nin vefatının 40. günü için geniş katılımlı sokak gösterileri çağrıları üzerine bugün Emini’nin memleketi Sakkız başta olma üzere birçok yerde protestolar düzenlendi.
İran'daki gösteriler
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.
Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.
İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı ise (HRANA) yayınladığı raporda 17 Eylül ile 14 Ekim tarihleri arasında 32’si çocuk 26’sı güvenlik görevlisi olmak üzere 233 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürmüştü.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.