Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,214.10
ETH/USDT
3,575.00
BTC/USDT
70,486.00
BIST 100
9,056.31
Dünya

Rejim ve destekçisi Rusya, İdlib'e yüzyılın insani krizini dayatıyor

İdlib'de uluslararası anlaşma ve ateşkeslere uymayan Rusya ve Beşşar Esed rejimi yaklaşık 4 milyon sivile korku saçıyor.

Adham Kako  | 18.02.2020 - Güncelleme : 18.02.2020
Rejim ve destekçisi Rusya, İdlib'e yüzyılın insani krizini dayatıyor

Ankara

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayıp İdlib'i kana bulayan Rusya ve Beşşar Esed rejimi, 1,8 milyon sivili evsiz bırakarak 21'inci yüzyılın en büyük insani krizinin derinleşmesini tırmandırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, dün yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de devam eden krizin "dehşete düşüren" yeni bir seviyeye ulaştığı konusunda uyarıda bulunarak, 21'inci yüzyılın en büyük insani felaketinin İdlib'de yaşandığına dikkati çekmişti.

Türkiye, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ateşkesin sağlanması ve insani krizin son bulması için yoğun çaba sarf ediyor.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşlarıyla birçok kez yaptıkları görüşmelerde saldırıların durmasını istedi.

Türk heyetinin dün Moskova'da iki gün süren görüşmeleri sırasında Moskova yönetiminden şu ana kadar saldırıları durdurma noktasında olumlu yanıt gelmedi.

Rus yönetimi, ateşkesin sağlanması yerine rejim güçlerinin batı Halep kırsalı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin diğer kesimlerine karadan yaptığı saldırılara havadan destek vermeyi sürdürüyor.

Rejim ordusu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu emrindeki yabancı terörist grupların ilerlemesi, Rusya'nın hava desteğine bağımlı şekilde gerçekleşiyor.

Son 37 günde en az 258 sivil öldü

Suriye'deki iç savaşta sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde 12 Ocak'ta ilan edilen ateşkesten bu yana, Esed rejimi ve Rusya'nın, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yerleşimlere yönelik saldırılarında hayatını kaybeden sivillere ilişkin rapor hazırladı.

AA muhabirinin ulaştığı raporda, Esed rejimi ordusu ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri ile Rusya'nın saldırılarında 79'u çocuk, 33'u kadın toplam 258 sivilin öldüğü kaydedildi. Rejim güçlerinin saldırıları sonucu 26'sı çocuk, 7'si kadın toplam 101 sivil ölürken, Rusya'nın bombardımanında ise 53'ü çocuk, 26'sı kadın toplam 157 sivil yaşamını yitirdi.

AA muhabirlerinin derlediği bilgiye göre, 17 Eylül 2018'de varılan Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi.

Yaklaşık 2 milyon sivil evsiz kaldı

Bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğünden edinilen bilgiye göre, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yoğun bombardıman Ocak 2019'dan bu yana ise Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bine ulaştı.

Halihazırda, İdlib kent merkezi, Halep kırsalındaki Daret İzze ilçesi ile Etarib beldesi ve çevresindeki köylerden Suriye-Türkiye sınırına göç sürüyor.

Rusya, İran ve Esed, İdlib'in geri kalan bölgelerini de tüm nüfusunu boşaltarak ele geçiriyor.

Bombardımanlar sırasında kaçan nüfustan geriye, katliam yaşanacağı korkusuyla hiçbir sivil kalmıyor.

İdlib'deki kampların dolması, yeni çadır kurulacak alan ile altyapının bulunmaması ve yardımların azalması nedeniyle binlerce sivil, sığınacak yer bulmakta güçlük çekiyor.

Saldırılardan kaçarak evsiz kalan ve temel yaşam malzemelerini temin etmekte zorlanan binlerce aile, yardım bekliyor.

Rejim güçleri mezarları dahi yıkıyor

Rejim ordusu ve İran destekli yabancı terörist gruplar, İdlib ve Halep kırsalında ele geçirdiği bazı yerleşimlerdeki mezarlıkları da tahrip etti.

Esed ordusunun milis gücü olarak bilinen "Şebbiha" ve rejim askerleri, Halep'in batı kırsalında ele geçirdikleri Heyyan ilçesi ile İdlib'in Han es Sübl köyünde sivillere ait mezar taşlarına yaptıkları tahribatı görüntüleyerek sosyal medyada paylaşmıştı.

Rejim güçleri böylece İdlib halkına dehşet salarak bölgeden kaçmalarını amaçlıyor.

67 sağlık tesisi 88 kez bombalandı

SNHR, rejim ve Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki sağlık merkezlerine yönelik saldırılarına ilişkin bir rapor daha yayınladı.

Rejim ve destekçilerinin sivil yerleşimlere 26 Nisan 2019'dan bu yana saldırılarını yoğunlaştırdığı ifade edilen raporda, rejim ve Rusya'nın saldırılarında 67 sağlık tesisinin 88 kez hedef alındığı kaydedildi.

Rapora göre, rejim güçleri 52, Rusya ise 36 kez sağlık tesislerini bombaladı.

Ağ, vurulan merkezlerin bazılarının hedef alınmaması amacıyla BM'de kayıtlı olduğu bilgisini paylaştı.

Rusya ve İran uluslararası anlaşmaları rafa kaldırdı

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Rusya ve İran, garantörü oldukları anlaşmalarda terörle mücadeleyi bahane ederek operasyonlarını dönem dönem askıya aldı ancak sivil yerleşimleri sistematik şekilde yıkıma uğratarak peyderpey ilerlemeye devam etti.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın