Dolar
41.26
Euro
48.49
Altın
3,640.65
ETH/USDT
4,335.30
BTC/USDT
112,329.00
BIST 100
10,449.36
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 2'si çocuk 6 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 2'si çocuk 6 Filistinli daha açlıktan yaşamını yitirirken, İsrail ordusunun, sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda 25 Filistinli yaşamını yitirdi.

Ekip  | 08.09.2025 - Güncelleme : 08.09.2025
İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 2'si çocuk 6 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Ankara

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, açlıktan hayatını kaybedenlere ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Açıklamada, son 24 saatte 2'si çocuk 6 Filistinlinin daha açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısının 140'ı çocuk olmak üzere 393'e yükseldiği kaydedildi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın (IPC) 22 Ağustos'taki açıklamasıyla Gazze'de kıtlık ilan etmesinden bu yana 25'i çocuk 115 kişinin açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdiği ifade edildi.

IPC Gazze kentinde "kıtlık durumu" ilan ederek, bunun eylül sonuna kadar Deyr el-Belah ve Han Yunus kentlerine yayılabileceğini bildirmişti.

İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda 34 Filistinli hayatını kaybetti

Sağlık alanından kaynaklar ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzey, güney ve orta kesimindeki bölgelerde evleri, çadırları ve sivillerin toplandığı noktaları hedef almayı sürdürdü.

Güneydeki Han Yunus kentinde İsrail ordusunun sözde yardım dağıtım merkezleri yakınında bekleyen Filistinlileri hedef alması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze kentinin Tuffah Mahallesi'ndeki Zerka bölgesinde İsrail ordusunun bir evi bombalaması sonucu 1 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesi avlusunda İsrail ordusunun bir grup sivili hedef alması sonucu 1 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusunun Gazze kentinin kuzeybatısında yer alan Şeyh Rıdvan Mahallesi’nde Ahmed Yasin Caddesi üzerindeki iki eve düzenlediği hava saldırısında 3 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Aynı cadde üzerinde İsrail ordusunun Filistinlileri hedef alması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.

İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracının (İHA) Tammus Kavşağı yakınlarında yerinden edilenlerin bulunduğu bir çadırı hedef alması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail savaş uçaklarının kent merkezinin kuzeyindeki Yermuk Caddesi’nde bir eve düzenlediği şiddetli bombardımanda 5 Filistinli öldü.

Gazze kentinin batısındaki Şalihat bölgesinde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı bir çadırı hedef alan bir başka saldırıda ise aralarında bir çocuğun da bulunduğu 4 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan, İsrail helikopteri Gazze’nin batısındaki Rimal Mahallesi’nde bir daireyi vurdu; saldırıda 2 kardeş öldü. Belediye Parkı yakınındaki bir apartman dairesini hedef alan başka bir bombardımanda ise çok sayıda Filistinli yaralandı.

Aynı zamanda İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Göleti çevresinde bubi tuzaklı robotlarla evleri ve binaları havaya uçurmaya devam etti.

Bölgeye yoğun hava saldırıları düzenlenirken, İHA'lar sivillere ait evlerin çatılarına patlayıcılar attı. Bu durum halk arasında büyük paniğe yol açtı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin orta kesiminde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı’nda sivillerin bulunduğu bir alanı hedef alması sonucu aralarında bir kız çocuğunun da olduğu 5 Filistinli hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus'un Mevasi bölgesindeki Kadisiyye kampında yerinden edilenlerin sığındığı bir çadırı hedef alan İsrail saldırısında ise aralarında iki kardeşin de bulunduğu 3 Filistinli hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Ayrıca İsrail topçu birlikleri Han Yunus’un kuzeyi ve güneyindeki çeşitli bölgeleri hedef aldı. Savaş gemileri de Refah kentinin sahiline top mermileri yağdırdı.

İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 67 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte Gazze Şeridi'ndeki hastanelere, ikisi enkaz altından çıkarılan 67 ölü ve 320 yaralının getirildiği belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 11 bin 976 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 51 bin 55 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Gazze'de son 24 saatte insani yardım için bekleyenlerin hedef alındığı saldırılarda 14 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 85 kişinin yaralandığı aktarıldı.

İsrail-ABD güdümlü sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda 27 Mayıs'tan bu yana öldürülenlerin sayısının 2 bin 430'a, yaralananların sayısının da 17 bin 794'e ulaştığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının ise 64 bin 522'ye, yaralıların sayısının 163 bin 96'ya yükseldiği bildirildi.

Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.​​​​​​​

Gazze "açlıktan" ölüyor

İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı ablukası altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.

Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor. Yerel ve uluslararası çevreler, İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.

Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.

Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail'in saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.

Temel malzemelerden yoksun şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.

İsrail ordusu ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırlarını ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 64 bin 368 Filistinli hayatını kaybetti, 162 bin 367 kişi de yaralandı.

İsrail'in Gazze'den alıkoyduğu 16 Filistinliyi aylar süren işkenceden sonra serbest bıraktığı bildirildi

Uluslararası Kızılhaç Komitesinden (ICRC) yapılan açıklamada, “16 Filistinli serbest bırakılarak Kissufim askeri kontrol noktasından Aksa Şehitleri Hastanesi’ne nakledildi. Ekibimiz, aileleriyle iletişim kurmalarını ve yeniden bir araya gelmelerini sağladı.” ifadesi kullanıldı.

Kızılhaç'ın mart ayından bu yana 5'i kadın olmak üzere 290 Filistinlinin İsrail tarafından tek taraflı şekilde serbest bırakılmasına aracılık ettiği ve bu kişilerin Gazze'deki ailelerine kavuşmalarına yardımcı olduğu kaydedildi.

Öte yandan hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, esirler “İsrail hapishanelerindeki kötü gözaltı koşulları nedeniyle ciddi sağlık sorunları” yaşıyor.

Kaynaklar, esirlerin tıbbi müdahale için Aksa Şehitleri Hastanesi’ne sevk edildiğini ifade etti.

Esirlerin gözaltındaki durumuna dair resmi açıklama yapılmazken, serbest bırakılanlar, yetersiz beslenme ve İsrail hapishanelerindeki ağır fiziksel işkenceler nedeniyle çeşitli yaralanmalar yaşadıklarını aktardı.

Filistinli Esirler Cemiyeti daha önce yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Gazze'den binlerce Filistinliyi tam bir gizlilik içinde alıkoyduğunu ve en ağır zararları vermeyi amaçlayan korkunç koşullara maruz bıraktığını belirtmişti.

İsrail ordusu, Gazze şehrindeki Er-Ruya binası ve çevresine tekrar saldıracağını duyurdu

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Amerikan X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Gazze kenti sakinlerine 783, 784, 785 ve 786 numaralı bloklarda, özellikle Cemal Abdunnasır Caddesi üzerindeki kırmızıyla işaretlenen bina ile yanındaki çadırların boşaltılması uyarısı yaptıklarını belirtti.

Hedef alınan binanın yerini gösteren bir harita paylaşan Adraee, binanın içinde veya yakınında Hamas’a ait bir altyapı bulunduğunu ileri sürdü.

İsrail ordusu dün de Er-Ruya binası ve çevresine saldırı düzenlemişti.

Binada onlarca daire, büyük kurum ve şirketlerin merkezlerinin bulunduğu, çevresinde ise yerinden edilenlerin sığındığı binlerce çadır ve bir hastane bulunduğu kaydediliyor.

İsrail, cuma günü Gazze Şeridi’ndeki çok katlı binaların yoğun ve kademeli yıkımına başladı. Bu durum, daha fazla Filistinlinin yerinden edilmesine yol açtı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz daha önce Gazze kentinde "cehennemin kapıları açıldı" diyerek kentin işgali için saldırıları şiddetlendirecekleri tehdidinde bulunmuştu.

İsrail Batı Şeria'nın Nablus kentindeki sebze halinde 30 dükkanı yıktı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri, sabahın erken saatlerinde buldozer eşliğinde Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde bulunan sebze haline baskın düzenledi.

Esnafı dükkanlarını boşaltmaya zorlayan İsrail askerleri, sonrasında yıkıma başladı.

Yerel kaynakların aktardığına göre, yaklaşık 50 dükkanın bulunduğu sebze halindeki dükkanların 30'u İsrail ordusu tarafından öncesinde herhangi bir uyarı yapılmadan yıkıldı.

Yıkım nedeniyle esnafın binlerce şekel zarara uğradığı vurgulandı.

"Hısbet Beyta" olarak bilinen Beyta'daki sebze hali, Batı Şeria'nın kuzey ve orta kesimine sebze ve meyve tedarikinde önemli rol oynuyor. Yaklaşık 40 toptancının bulunduğu hal, 400 işçiye istihdam sağlıyor.

Beyta'daki sebze halinin son yıllarda İsrail güçleri tarafından doğrudan hedef alındığı, zaman zaman kapatıldığı, ateşe verildiği, bazı dükkanların yıkıldığı ve bunun da Filistinli esnafa büyük kayıplar yaşattığı belirtiliyor.

İsrail askerleri Batı Şeria'da 10 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail askerleri, Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentine baskın düzenleyerek biri kadın 5 Filistinliyi gözaltına aldı. Beytüllahim'de de 2 Filistinli İsrail güçlerince gözaltına alındı.

İsrail askerleri, Ramallah ve Kalkilya kentleri ile Tubas kentindeki Faria Mülteci Kampı'nda 3 Filistinliyi evlerine baskınlar düzenleyip gözaltına aldı. Baskınlar sırasında eşyalara zarar verildiği aktarıldı.

Öte yandan Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Nablus kentinin güneyindeki Usrin köyüne saldırı düzenledi.

Köyde bir Filistinliyi darbeden İsrailli grup, 3 araca camlarını kırarak zarar verdi.

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin üçte biri hakkında herhangi bir suçlama bulunmuyor

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrailli yetkililerin 7 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail hapishanelerindeki tutuklu sayısında önemli bir değişime yol açan en önemli araçlardan biri olan "idari tutukluluk" uygulamasını eşi benzeri görülmemiş şekilde artırmayı sürdürdüğü ifade edildi

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin yüzde 32'sinin "idari tutuklulardan" oluştuğu, bunun "tutuklular, hükümlüler ve yasa dışı savaşçılar" olarak tanımlananlarla karşılaştırıldığında en yüksek kısmı oluşturduğu kaydedildi.

Son 2 haftada onlarca Filistinlinin daha "idari tutuklu" olarak yeniden gözaltına alındığı bunlar arasında birkaç ay önce serbest bırakılmış eski tutukluların da olduğu aktarıldı.

İsrail'deki askeri mahkemelerin, kararlarını tamamen İsrail istihbaratının emirlerine dayandırdığı ve "idari tutukluluk" politikasını sürdürdüğü kaydedildi.

Tel Aviv yönetiminin "idari tutukluluk" uygulamasıyla hedef aldığı gruplardan birinin gazeteciler olduğuna dikkati çekilen açıklamada, İsrail hapishanelerindeki 54 gazeteciden 21'inin "idari tutuklu" olduğu aktarıldı.

Çeşitli kaynaklara göre, İsrail hapishanelerinde şu anda 49'u kadın, 400'ü çocuk, yaklaşık 3 bin 500'ü "idari tutuklu" olmak üzere 11 bin 100 Filistinli bulunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın