Dolar
40.28
Euro
46.82
Altın
3,318.81
ETH/USDT
3,407.70
BTC/USDT
117,736.00
BIST 100
10,328.75
Dünya, İran-İsrail gelişmeleri

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmada 8. gün

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma 8. gününde devam ediyor. İran'dan ateşlenen bir füzenin Birüssebi kentine isabet ettiği bildirildi. İsrail ise İran'ın kuzeyinde 35 füze rampası ve depolama tesisinin vurulduğunu bildirdi.

Ekip  | 20.06.2025 - Güncelleme : 20.06.2025
İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmada 8. gün

Ankara

İran'dan ateşlenen bir füzenin İsrail'in güneyindeki Birüssebi kentine isabet ettiği bildirildi. 

İran'dan düzenlenen füze saldırısı nedeniyle İsrail'in güneyindeki özellikle Birüssebi kenti ve çevresinde saldırı alarmları çaldı. İsrail ordusu daha sonra bir isabet ihbarı aldığı noktada ekiplerinin faaliyet gösterdiğini duyurdu.

İsrail polis sözcülüğünden yapılan açıklamada, polis ekipleri ve bomba imha uzmanlarının Birüssebi kentinde füzenin düştüğü noktada çalıştıkları belirtildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, çok sayıda araç ve bazı binaların hasar aldığı görüldü.

Yediot Ahranot gazetesinin yerel kaynaklardan aktardığına göre, füzenin yerleşim alanında bir otoparka isabet etmesi sonucu yerde çukur açılırken, çok sayıda araç alev aldı.

Haaretz gazetesinin ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde, hava savunma sistemlerinin İran'dan ateşlenen bir füzeyi engelleyemediği, olayın araştırıldığı belirtildi.

İsrail acil yardım servisi, isabet eden füze sonucu ilk belirlemelere göre 6 kişinin hafif yaralandığını aktardı.

Sosyal medyada, füzenin isabet ettiği, bir noktada yangın çıktığı ve siyah dumanlar yükseldiği görüntüler paylaşıldı.

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzelerin fırlatıldığını duyurdu

Ordudan yapılan açıklamada, füzeleri engellemek için hava savunma sistemlerinin devreye girdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İsraillilerden ikinci bir duyuruya kadar sığınaklarda kalmaları istendi.

İsrail Savunma Bakanı Katz, "İran’ın başkenti Tahran'dan nüfusun toplu olarak tahliye edilmesi gerektiğini" savundu

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve bazı askeri yetkililerle görüşmesinin ardından açıklamada bulundu.

"Tahran'daki rejim hedeflerine yönelik saldırıları yoğunlaştırma" talimatı verdiğini belirten Katz, "Besic ve Devrim Muhafızları gibi rejimin tüm sembollerinin vurulması gerektiğini" savundu.

Katz, İran’ın misilleme saldırılarına yanıt olarak "İsrail, İran'ın nükleer programını engellemek için tesisleri ve bilim insanlarını hedef almaya devam ederken, Tahran’dan toplu nüfus tahliyesi gerçekleştirmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İsrail, Tebriz Havalimanı yakınlarını vurdu

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Doğu Azerbaycan Valiliği konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Siyonist rejim, bu sabah İlhçi bölgesinde ve Tebriz Şehid Medeni Uluslararası Havalimanı çevresinde iki noktaya saldırı düzenledi." ifadeleri kullanıldı.

Yerel kaynaklara göre, saldırının düzenlendiği bölgedeki radar tesisi de vuruldu.

Öte yandan Erdebil'de bir füze rampası ve Tahran'da bir apartman dairesinin de İsrail tarafından hedef alındığı kaydedildi.

İsrail ordusu, İran’ın orta ve batı bölgelerindeki askeri altyapılara saldırı başlattığını açıkladı

İsrail ordusundan İran'a saldırılara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada İsrail ordusunun, İran’ın orta ve batı kesimindeki askeri altyapılara saldırı başlattığı ifade edilirken saldırının detaylarına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Saldırıya ilişkin İran makamlarından da henüz açıklama yapılmadı.

İsrail ordusu: Sabah İran'ın kuzeyinde 35 füze rampası ve depolama tesisini vurduk

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sabah saatlerinde İran'ın kuzeyindeki Tebriz ve Kirmanşah eyaletlerindeki bazı bölgelere yönelik hava saldırılarını "tamamladığı" belirtildi.

Tebriz ve Kirmanşah'taki hava saldırılarının 25 savaş uçağıyla yapıldığı ve 35 füze rampası ile depolama tesisinin hedef alındığı ifade edildi.

İran Sağlık Bakanlığı: İsrail gece yarısı Tahran'da bir hastaneyi vurdu

Entekhab haber sitesine göre, Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kermanpur konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İranlı yetkili, İsrail'in gece saatlerinde Tahran'da bir hastaneyi hedef aldığını duyurdu.

Vurulan hastaneye ilişkin ayrıntılara yer verilmedi.

Öte yandan devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, 5 hastanenin İsrail saldırılarından zarar gördüğünü kaydetti.

İsrail radyosu: Tahran'da nükleer bilimciyi hedef alan suikast girişiminde bulunuldu

İran basınında çıkan haberde, İsrail'in Tahran'da bir apartmana kamikaze İHA'yla saldırı düzenlediği belirtildi.

İsrail Ordu Radyosu, Tahran'daki kamikaze İHA'nın hedefinde bir nükleer bilim insanın olduğunu iddia etti.

Saldırının hedefindeki bilim insanın kimliği veya hayatını kaybedip, kaybetmediğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

İsrail'in 13 Haziran'dan bu yana düzenlediği saldırılarda İran'da 9 nükleer bilim insanı yaşamını yitirmişti.

İsrail Sağlık Bakanlığı, İran’ın misilleme saldırılarında 2 bin 517 kişinin yaralandığını açıkladı

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in İran’a saldırılarının başladığı 13 Haziran’dan beri hastanelere 2 bin 517 yaralı getirildiği, bunlardan 21’inin durumunun ağır, 103’ünün ise orta seviyede olduğu ifade edildi.

Hastaneye kaldırılanlar arasında 107 kişinin panik atak geçirdiği aktarılan açıklamada, gece boyunca Kızıl Davut Yıldızı ambulanslarıyla veya kendi imkanlarıyla hastanelere 54 yaralının getirildiği kaydedildi.

Yaralıların büyük bir kısmının cuma günü itibarıyla hastanelerden taburcu edildiği belirtilen açıklamada, şu an sadece 132 kişinin hastanede tutulduğu, 55 kişinin ise acil servislerde tedavi gördüğü bilgisi verildi.

İsrail hükümeti, İran misillemeleri nedeniyle oluşan maddi zarar veya can kayıplarının boyutunu ortaya koyacak haberlere genellikle sıkı bir sansür ve kısıtlama uyguluyor. 

İran'a saldırıların başlamasından bu yana İsrail'de 8 binden fazla kişi tahliye edildi

Yerel basında yer alan habere göre, İsrail Emlak Vergisi Tanzim Formu, İran'ın misillemelerindeki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Saldırılarda evleri hasar gören 8 bin 190 kişinin tahliye edildiği belirtildi.

İsrail'de 30 bin kişi ise İran misilleme saldırılarında evlerinin, araçlarının, eşyalarının veya ekipmanlarının zarar gördüğü gerekçesiyle Emlak Vergisi Tanzim Formu'na başvuruda bulunduğu kaydedildi.

İran Devrim Muhafızları: Tahran'da İsrail'e ait 2 İHA düşürüldü

Mehr Haber Ajansı, Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamaya göre, İran'ın başkenti Tahran’ın güneyindeki Şehri Rey ilçesinde bir kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile Tahran Petrol Rafineri bölgesinde bir mini İHA etkisiz hale getirildi.

İran: İsrail'in saldırıları durmadıkça, müzakere söz konusu olamaz

İran devlet televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İngiltere, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarıyla Cenevre'de düzenlenecek görüşme öncesi Tahran'da açıklamalarda bulundu.

Erakçi, "Biz, ABD'yi İran’a yönelik saldırıda İsrail'in işbirlikçisi ve ortağı olarak görüyoruz. Siyonist rejimin saldırıları devam ederken, ABD müzakere talebinde bulunuyor ve birkaç kez mesaj gönderdiler. Saldırı durmadıkça, müzakere söz konusu olamaz." dedi.

ABD ile hiçbir temas ve görüşmenin olmadığını dile getiren İranlı Bakan, Washington yönetiminin müzakere talebinde bulunduğunu ancak İran'ın bunu kabul etmediğini söyledi.

Cenevre'de bugün düzenlenecek toplantıya değinen Erakçi, "3 Avrupa ülkesi ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, benimle bir görüşme talebinde bulundu. Cenevre müzakerelerimizin konusu nükleer programdır. Avrupa ülkeleriyle diyalog konusunda hiçbir engelimiz olmadı." ifadelerini kullandı.

Füze konusuyla ilgili kimseyle hiçbir görüşme yapmadıklarının altını çizen Erakçi, "Savaşın sona erdirilmesi talebi şimdi başlamış olup, bundan sonra daha da artacaktır." diye konuştu.

Tahran yönetimi, daha önce de İsrail saldırıları durmadıkça, müzakerelerde bulunmayacaklarını açıklamıştı.

İran: Savaşın sona erdirilmesinin tek yolu düşmanın koşulsuz saldırılarını durdurması

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya hesabı X'ten konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı, "Biz her zaman barış ve huzurdan yana olduk. Ancak mevcut durumda dayatılan savaşın sona ermesinin tek yolu, düşmanın koşulsuz şekilde saldırılarını durdurması ve siyonist teröristlerin maceracılıklarına sonsuza dek son verilmesi için kesin bir güvence verilmesidir. Aksi takdirde, düşmana vereceğimiz yanıtlar daha sert ve pişman edici olacaktır." ifadelerini kullandı.

İran: Vatandaşlarımız ve ülkemizin güvenliği için internette kısıtlamaya gidildi

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, İsrail saldırılarının ardından internette yaşanan sıkıntılara ilişkin bilgi verdi.

Muhacirani, "Güvenlik hepimizin önceliğidir. Temel altyapılara yönelik siber saldırılar ve bankaların işleyişinde aksaklıklar yaşandı. Ayrıca birçok insansız hava aracı internet üzerinden kontrol ediliyordu. Tüm bu sorunlar nedeniyle internet kısıtlaması kararı alındı." dedi.

Gerekirse ulusal internete geçiş yapılacağını dile getiren Muhacirani, "Vatandaşlarımız ve ülkemizin güvenliği için bu kararı aldığımızı vurguluyorum. Şüpheli bağlantılara tıklamayın, haberleri yalnızca ulusal medya ve yerli mesajlaşma uygulamalarından takip edin." ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan Hizbullah'a tehdit

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya hesabından, Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım'ın İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışmalara ilişkin açıklamalarına cevap verdi.

Eski Hizbullah liderleri Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'e yönelik suikastları hatırlatan Katz, "Hizbullah Genel Sekreteri seleflerinden ders çıkarmamış." ifadesini kullandı.

Katz, Kasım'ın "İran yönetiminin emirleri doğrultusunda İsrail'i tehdit ettiğini" öne sürerek Hizbullah'ı "dikkatli olması konusunda uyardığını ve İsrail'in kendisini tehdit eden gruplara karşı sabrının tükendiğini" kaydetti.

Hizbullah'ı İran ile İsrail arasındaki çatışmalara katılmaması konusunda uyaran Katz, "saldırı düzenlemeleri halinde Hizbullah'ı yok edeceklerini" savundu.

Kasım, dün yaptığı açıklamada İsrail'in İran'a saldırılarında Tahran'ın yanında olduklarını belirterek "İsrail saldırılarını durdurmak için İran’ın yanında yer almanın kendileri için bir görev olduğunu" söylemişti.

BM'den Tahran'daki medya binasını hedef alan İsrail'e "uluslararası hukuk" uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Thameen Al-Kheetan, AA muhabirinin, "İsrail ile İran arasında devam eden çatışmada sivil hedefler de hedef alınıyor. İsrail'in saldırılarında Tahran'daki devlet televizyon binası hedef alındı. Orada da bazı siviller hayatını kaybetti. İsrail'in, savaş sırasında bile olsa bir medya binasını ve çalışanlarını hedef almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Ayrıca İsrail'de sahada çalışan bazı gazetecilere karşı güvenlik güçlerinin müdahalesini görüyoruz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?" sorularını yazılı yanıtladı.

Bu olayların birçoğunu takip ettiklerini kaydeden Al-Kheetan, "Gazeteciler ve medya profesyonelleri için tam koruma sağlamak zorunludur. Gazeteciler uluslararası hukuk uyarınca sivil olarak kabul edilir. Özellikle gazeteciler dahil sivilleri etkileyen bu tür ihlallerin tümü derhal ve bağımsız bir şekilde araştırılmalı." değerlendirmesine bulundu.

Al-Kheetan, gazetecilerin, uluslararası insancıl hukuk uyarınca izin verilen sınırlamalara tabi olarak, devam eden çatışmaların etkisini haber yapmak dahil, her yerde çalışmalarını özgürce ve bağımsız bir şekilde yürütebilmesi gerektiğine işaret etti.

Tahran'daki medya binasındaki saldırıya tepki gösteren Al-Kheetan, şunları kaydetti:

"(İsrail'in Tahran'da gerçekleştirdiği) Medya binasına yapılan saldırıyla ilgili olarak, uluslararası hukuk uyarınca saldırıların yalnızca askeri hedeflere yöneltilebileceğini hatırlatıyoruz. Askeri hedefler doğası, konumu, amacı veya kullanımı itibarıyla askeri eyleme etkili bir katkıda bulunan, o sırada geçerli olan koşullar altında tamamen veya kısmen imha edilmesi, ele geçirilmesi veya etkisiz hale getirilmesi kesin bir askeri avantaj sağlayan nesnelerdir."

İsrail, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna (IRIB) saldırı düzenlemişti.

İsrail ordusu, saldırıdan kısa süre önce İran'ın başkenti Tahran'ın 3. bölgesine saldıracağını açıklamış, daha sonra da devlet televizyonunu hedef alacağını bildirmişti.

İsrail’in, IRIB yerleşkesinde bulunan ve "Cam Bina" adıyla anılan binadaki hasar Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülenmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Fransız ve Avustralyalı mevkidaşlarıyla Orta Doğu'daki gerilimi görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Marco Rubio'nun, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ile ayrı ayrı gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde İsrail ile İran arasında tırmanan gerilimi ve bunun bölgesel yansımalarını görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, bakanların, İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması için yakın işbirliği içinde çalışmak konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.

ABD'nin Fransa'ya, İran'la iletişime geçmeye hazır olduğunu belirttiği iddia edildi

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransa Dışişleri Bakanı Barrot ile Rubio, gece saatlerinde yaptıkları telefon görüşmesinde İran'ın nükleer meselesini ele aldı.

Basının, ismi açıklanmayan bir Fransız diplomatik kaynağa dayandırdığı bilgilere göre, iki bakan, İran'ın nükleer ve balistik programlarının İsrail ve Avrupa için tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Haberde, Rubio'nun, Fransız Bakan Barrot'a "ABD'nin her an doğrudan İranlılarla iletişime geçmeye hazır olduğunu" ifade ettiği ileri sürüldü.

Barrot ise ABD'li mevkidaşına, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde Fransa, Almanya, İngiltere ve İran dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas arasında yapılması beklenen görüşmede izleyecekleri yaklaşım hakkında bilgi verdi.

Söz konusu Avrupalı siyasetçilerin, görüşmede İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'ye ülkesinin nükleer programına ilişkin diplomatik sürece yeniden dönmesi ve müzakerelere devam etmesi çağrısında bulunacakları belirtildi.

ABD, İran'a saldırılara dahli tartışmasının gölgesinde Orta Doğu'daki üslerine takviye yapıyor

"Flight Radar" sitesindeki haritaya göre, son 24 saatte Avrupa'nın farklı bölgelerinden kalkan ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 20 civarında askeri kargo uçağı Orta Doğu'daki üslere indi.

Washington'un İsrail'in yanında İran'a saldırılara katılacağı yönündeki tartışmaların gölgesinde ABD ordusunun Orta Doğu'daki üslerine takviye yapması dikkati çekti.

Uluslararası basında çıkan haberde, ABD'nin Orta Doğu'daki üslerine ilave hava savunma sistemleri dahil olmak üzere askeri ekipman takviyesi yaptığı aktarıldı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, 17 Haziran'da yaptığı açıklamada, Orta Doğu bölgesine "ek kabiliyetlerin konuşlandırılması" talimatını verdiğini belirtmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'la müzakerelerin gerçekleşme olasılığının yüksek olması nedeniyle İran'la ilgili (saldırı yapıp yapmama) kararını iki hafta içinde vereceğini açıklamıştı.

ABD istihbarat yetkilileri, İran'ın nükleer silah üretme konusunda kararsız olduğunu belirtti

İran'ın nükleer bomba üretme ihtimali ve ABD'nin İran'ın Kum eyaletinde bir dağın derinliklerinde bulunan Fordo nükleer tesisine olası saldırısı, tartışma konusu olmaya devam ediyor.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, ABD istihbarat yetkilileri, İran'ın bomba yapımında kullanılabilecek ölçüde zenginleştirilmiş büyük uranyum stoğuna sahip olmasına rağmen henüz nükleer bomba üretmeye karar vermediğini düşündüklerini bildirdi.

Yetkililer, İran'ın nükleer bomba üretimine yönelmesinin ABD ordusunun Fordo'ya saldırması ya da İsrail'in İran lideri Hamaney'i öldürmesi halinde muhtemel olduğu değerlendirmesini yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise düzenlediği basın toplantısında, İran'ın bomba yapımı için gereken tüm malzemelere sahip olduğunu ifade ederek, "İran nükleer silah elde etmek için gereken her şeye sahip. Tek gereken, dini liderin bu yönde karar vermesi. Kararın ardından silahın üretimi birkaç hafta sürer." dedi.

Bazı yetkililer, bu yeni değerlendirmelerin İsrail dış istihbarat servisi Mossad tarafından sunulan, İran'ın 15 gün içinde nükleer silah elde edebileceğine yönelik bilgilerle örtüştüğünü belirtirken, bazıları ise bu fikre karşı çıkarak, konuya ilişkin bir önceki ABD istihbarat değerlendirmesinin değişmediğini ve İran'ın nükleer silah üretmesinin birkaç ay, hatta bir yıla kadar sürebileceğini vurguladı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın nükleer tesisleri söz konusu olduğunda İsrail'in hedeflerine tek başına ulaşabileceği açıklamasını yaptı.

Tahminler

Amerikan CNN televizyonunun konuya yakın 4 kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD istihbaratının, İran'ın "şu anda bir nükleer bomba ürettiğine inanmadığı" tahminleri yürüttüğü aktarıldı.

Haberde öne sürülen tahminlerde "(İran'ın) bir bombayı üretmesinin ve seçtiği hedefe konuşlandırmasının en az 2 ila 3 yıl süreceği" kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump ise ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard'ın, bu yıl içinde Kongre'de yaptığı ve "İran'ın nükleer silah üretmediğini" belirten konuşmasına ilişkin, "(Gabbard'ın) Ne söylediğini umursamıyorum. Bence bir tane üretmeye çok yakınlardı." ifadesini kullanmıştı.

Netanyahu da İran'a saldırıların başladığı 13 Haziran'daki açıklamasında, İran'ın atom bombası üretebilecek kadar uranyum zenginleştirdiğini, silah üretmek için daha önce atmadığı adımları attığını ve İran'ın bu hızla çok kısa sürede nükleer silah üretebileceğini öne sürmüştü.

Avustralya, bölgede artan gerilim nedeniyle Tahran Büyükelçiliği'ndeki faaliyetleri askıya aldı

Avustralya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle İran'daki kötüleşen güvenlik ortamı gerekçe gösterilerek Tahran Büyükelçiliği'nin faaliyetlerinin askıya alındığı bildirildi.

Elçilik çalışanları ile ailelerinden ülkeyi terk etmelerinin istendiği belirtilen açıklamada, İran'da bulunan tüm Avustralya vatandaşlarına da imkanlar dahilinde ülkeden derhal ayrılmaları, ayrılamayacakların ise güvenli alanlara sığınmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Avustralya'nın Tahran Büyükelçisi Ian McConville'in krizle ilgili çalışmaları desteklemek amacıyla bölgede kalmaya devam edeceği belirtildi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Avustralya vatandaşlarının bölgeden tahliyesine yardımcı olmak üzere ordu personeli ve uçaklarının Orta Doğu'ya konuşlandırıldığını aktardı.

Rusya: İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, nükleer felaket tehdidini artırıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde düzenlenen Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) 19. Genel Kurul Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Zaharova, İsrail'in İran'a şiddetli saldırılarıyla başlayan çatışmaya dikkati çekerek, bu meselenin barışçıl, siyasi ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Zaharova, "Müzakere masasına dönülmesi gerekiyor. Bunun için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail, İran ve diğer ülkelerle temaslarını sürdürüyor. Her alanda tüm bölge ülkeleri ve bölge dışı ülkelerle bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Saldırıların, ABD ile İran arasında Umman'da yapılması planlanan doğrudan olmayan görüşmelerin öncesinde başladığına dikkati çeken Zaharova, bunun bu görüşmelerin engellenmesi için yapıldığına işaret etti.

İsrail'in İran'da nükleer tesislerin yakınlarına saldırılar düzenlediğini söyleyen Zaharova, "Bu, nükleer felaketin yaşanması tehdidini artırıyor. Bu, sadece bölge için değil tüm dünya için felaket olabilir. Bu, çok tehlikeli bir durum." uyarısında bulundu.

Zaharova, Batı'nın buna tepki vermediğini ve bu konuda çifte standart uyguladığını dile getirdi.

"Bilgilerin denetlenmesi konusunda teknolojik çalışmalar yaptık"

OANA Genel Kurul Toplantısı'na katılan Anadolu Ajansı (AA) Stratejik İletişim ve Marka Yönetimi Direktörü Hazal Duran, Zaharova'ya "Verilere bakıldığında OANA üyesi Asya Pasifik ülkelerinin dezenformasyona en çok maruz kalan ülkeler olduğunu görüyoruz. Bu durum göz önüne alındığında potansiyel işbirliği alanları neler olabilir? Bu konuda önerileriniz nelerdir?" sorusunu yöneltti.

Zaharova, soruya verdiği yanıtta 6 yıl önce Birleşmiş Milletler'e (BM) yalan haberlerle mücadele konusunda teklif sunduğunu ancak bu konuda herhangi bir adım atılmadığını anlattı.

Bu nedenle, Rusya'nın kendi yolunu izlediğini ve yalan haberler konusunda konferans düzenlemeye başladıklarını dile getirerek, "Bilgilerin denetlenmesi konusunda teknolojik çalışmalar yaptık." dedi.

Zaharova, bu konuda edindikleri tecrübeleri paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, haber ajansları arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.

Almanya diplomatik müzakerelerin her zaman askeri çatışmalardan daha iyi olduğunu düşünüyor

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, İngiltere ve Fransa ile Cenevre'de İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile yapılacak görüşme öncesi MDR radyosuna yaptığı açıklamada, "Mevkidaşlarımla beraber Cenevre'de bu görüşmeleri yürütmekten büyük memnuniyet duyuyorum ve başarılı olacağımızı umuyorum. Çünkü diplomatik görüşmeler her zaman askeri çatışmalarından daha iyidir." dedi.

Uzun süredir İran'ı, nükleer silahlanma planlarından inandırıcı ve anlaşılır bir şekilde vazgeçmesi konusunda ikna etmeye çalıştıklarını anlatan Wadephul, "Bu arada, İran'ın geniş kapsamlı füze programının Avrupa için de oluşturabileceği tehlikelerin farkındayız ve şu ana kadar müzakerelerimizde pek başarılı olamadık." diye konuştu.

Wadephul, İran'ın samimiyetini göremediklerini, bunun yerine sivil kullanımın çok ötesine geçen bir (uranyum) zenginleştirme programı gördüklerini belirterek, "Şu anda İsrail ile İran arasındaki bu çatışmanın çok kritik bir aşamasında olduğumuzdan, İran'ı bu tür planları uygulamaktan gerçekten kalıcı olarak vazgeçirmek için bir kez daha çok yoğun bir çaba sarf etme kararlılığındayız. " ifadelerini kullandı.

Alman Bakan, İran'ın uranyum zenginleştirme planlarından vazgeçmeye hazır olması durumunda, İsrail ile olan çatışmanın daha da tırmanmasının önlenmesi için gerçek bir şans olacağını kaydetti.

Wadephul, ABD'nin Avrupa'nın diplomatik girişimini destekleyip desteklemediği sorusuna ise "Bu konuyu Amerikalı dostlarımızla yakından koordine ediyoruz. Onlar sadece bu görüşmeleri yaptığımızı bilmekle kalmıyor, aynı zamanda bunu yapmamızı da çok onaylıyorlar ve bu bakımdan İran'ın genişlemeyi önlemek istiyorsa bu görüşmeleri yeni bir ciddiyet ve güvenilirlikle yürütmesi gerektiğini bilmesi gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'dan "Her fırsatı değerlendirmeliyiz" vurgusu

Başbakanlık Müsteşarı Thorsten Frei da ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, Cenevre'deki görüşmelere dikkati çekerek, çok zor durumda bile diplomasi için bir pencerenin açık kalmasını ve çatışmanın başka yollarla çözülebilmesini sağlamanın doğru olduğuna inandığını söyledi.

Frei, şu anda bir anlaşma ihtimalinin "özellikle iyi" olmadığını ancak bugün İran ile planlanan görüşmelerin çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Barışçıl ve müzakereye dayalı bir çözüme ulaşmak için her fırsatın, "en küçüğü" bile olsa değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü aktaran Frei, "Bunun başarılı olup olmayacağını bilmiyorum. Bu son derece zor ve son yıllardaki deneyimler, bu konuda pek de umut verici değil. Bunu söylemek gerekir. Yine de her fırsatı değerlendirmeliyiz." dedi.

Almanya, İsrail'in İran'a saldırılarında sivillerin özellikle korunmasını istedi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında AA muhabirinin, Alman hükümetinin İsrail'in İran'daki sivil hedeflere yönelik saldırılarını kınayıp kınamadığı sorusuna ilişkin, "Her bir sivil kayıp elbette fazladır. Uluslararası insancıl hukuk geçerlidir. Herkes sivilleri korumak için mümkün olan her şeyi yapmakla yükümlüdür." dedi.

Ancak, İsrail ve İran'ın eylemlerinde bir fark algıladığını savunan Wagner, "İsrail'deki şehir merkezlerine ayrım gözetmeden yapılan balistik füze saldırılarının, İsrail'in askeri operasyonlarından farklı bir nitelikte olduğunu düşünüyorum. Tüm taraflar, elbette İsrail de dahil olmak üzere, sivil kayıpları sınırlamak ve sivilleri özellikle korumak için her şeyi yapmak zorundadır." diye konuştu.

AA muhabirinin İsrail'in İran'a yönelik saldırılarını açıkça kınamıyor musunuz şeklindeki soruya da "Elbette bunu yaptım. Her ölen sivilin bir fazla olduğunu söyledim. Tüm taraflar elbette İsrail de dahil olmak üzere sivil kayıpları sınırlamak ve sivilleri özellikle korumak için her şeyi yapmalı." yanıtını verdi.

GKRY'de okullar, İsraillilerin kalabilmesi için barınma merkezine dönüştürülüyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yayın yapan yüksek tirajlı Philenews'in internet sitesinde yer alan haberinde, İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışmalardan dolayı İsraillilerin GKRY'ye akınlarının devam ettiği belirtildi.

Gazete haberinde, İsraillileri getiren 120 yatın Larnaka Limanı'nda demirlediğine işaret edilerek, başka ülkelerden de hava yolu ile GKRY'ye gelen İsrailliler bulunduğu aktarıldı.

İsraillilerin oluşturduğu yoğunluktan dolayı Güney Kıbrıs'ta otel ve sinagogların dolduğu belirtilen haberde, bu nedenden dolayı GKRY hükümetinin, 5'i ilkokul, 2'si lise olmak üzere 7 okulu barınma merkezine dönüştürdüğü bilgisine yer verildi.

GKRY'deki İsraillilerin güvenliği için polisin geniş güvenlik önlemleri aldığına vurgu yapıldı.

Gazete, daha önce de yaptığı haberlerde, İsrail-İran çatışmalarından dolayı GKRY'ye gelen İsraillilerin barınma sorunları olduğunu savunmuştu.

Rum basını da GKRY'ye gelen İsraillilerin çatışmaların 8. gününde 5 bin dolayına ulaştığını bildirdi.

İngiltere, hava sahası açıldığında vatandaşları için Tel Aviv'den charter uçuşlar düzenleyecek

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail'deki İngiliz vatandaşlarına çağrıda bulunarak, rehberlik alabilmeleri için İsrail'de olduklarını bildirmeleri gerektiğini kaydetti.

Hava sahası açıldığında Tel Aviv'den düzenlenecek charter uçuşların talep düzeyine bağlı yapılacağını kaydeden Lammy, "İngiliz vatandaşlarının güvenliği en önemli önceliğimiz olmaya devam ediyor." ifadesini kullandı.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı da İran veya İsrail'de bulunan İrlanda vatandaşlarının bu ülkelerde olduklarına dair citizensregistration.dfa.ie sitesi üzerinden bildirimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Bakanlık, böylelikle İrlanda büyükelçiliklerinin vatandaşların bulundukları yeri öğrenebileceğini ve önemli gelişmelerden haberdar olabileceklerini bildirdi.

Fransa: Sivil halklara yönelik devam eden saldırılar kesinlikle durdurulmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Le Bourget kentindeki 55. Paris Havacılık Fuarı'nı ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada, "Kimse atom bombasına sahip olan bir İran'ın teşkil edebileceği riski göz ardı etmemeli. Bu, gerçek bir risk, gerçek bir tehdit." diye konuştu.

"İsrail'in güvenliği, bizim için stratejik bir mesele." ifadesini kullanan Macron, İran'ın İsrail'e yönelik "varoluşsal tehdit" oluşturduğunu savundu.

Macron, "Enerji veya sivil altyapılara, sivil halklara yönelik devam eden saldırılar kesinlikle durdurulmalı, hiçbir şey bu saldırıları haklı çıkarmıyor." ifadesini kullandı.

İran'ın nükleer ve balistik programı konusunda müzakere masasına geri dönülmesi gerektiğini belirten Macron, bölgedeki durumun endişe kaynağı oluşturmasının yanı sıra bölgeye ve dünya güvenliğine zarar verebilecek tırmanış riski taşıdığına dikkati çekti.

Macron, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot'nun öğleden sonra İsviçre'nin Cenevre kentinde Avrupalı ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya geleceğini, görüşmede İran'a nükleer konusunda diplomatik ve teknik müzakere teklifinin iletileceğini söyledi.

İsrail'in İran'a şiddetli saldırılarıyla başlayan çatışma

İsrail, 13 Haziran'da İran’ın farklı kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere ordunun üst komuta kademesini de hedef alan geniş çaplı saldırılar düzenledi.

İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile 9 nükleer bilim insanı saldırılarda ölürken, toplam sivil kaybı 224 olarak açıklandı.

İran ordusunun İsrail’e balistik füzelerle yaptığı misillemede 25 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin yaralandığı aktarıldı.

İsrail'in İran'a düzenlediği saldırılardaysa, İran Sağlık Bakanlığı'ndan 15 Haziran'da yapılan açıklamaya göre en az 224 kişi öldü, 1277'den fazla kişi yaralandı.

Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke İsrail'i kınadı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.