Dolar
32.45
Euro
34.70
Altın
2,338.28
ETH/USDT
3,145.00
BTC/USDT
64,041.00
BIST 100
9,915.62
Dünya

Hindistan ve Pakistan’a itidal çağrıları

Pakistan ile Hindistan arasında Keşmir nedeniyle zirveye çıkan gerilimin düşürülmesi için itidal çağrıları yapıldı.

Fuat Kabakcı, Emre Gürkan Abay, Tuğrul Çam, Gökhan Kurtaran  | 27.02.2019 - Güncelleme : 27.02.2019
Hindistan ve Pakistan’a itidal çağrıları

Ankara

Pakistan ile Hindistan'ın karşılıklı olarak savaş uçaklarını düşürdüğüne yönelik açıklamalarından sonra iyice artan gerginliğin azaltılması amacıyla birçok ülkeden sağduyu çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin itidal çağrısını dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerginlikten endişe duyuyoruz." dedi. 

Çavuşoğlu, "Taraflara sağduyu, itidal çağrısında bulunmak istiyoruz ve (gerginliği) tırmandırmaya yol açacak adımlardan da kaçınılması gerekiyor." ifadesini kullandı. 

"Türkiye olarak gerginliğin azaltılmasına ve Keşmir dahil bu problemlerin çözümüne her zaman katkı yapma arzusundayız." diyen Çavuşoğlu, bu problemin çözümünde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Pakistan: Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmeliyiz

Pakistan Başbakanı İmran Han da Hindistan yönetimine diyalog çağrısında bulundu. Han, Hindistan yönetimi ve Başbakanı Narendra Modi'ye seslenerek, şunları söyledi:

"Bundan sonra ne yapacağımız asıl problemdir. Hint yönetiminin sağduyulu davranması çok önemli. Hint yönetimine soruyorum: Sizin ve bizim elimizdeki silahlar dikkate alındığında, yanlış hesaplamaların altından kalkabilecek durumda mıyız? Tansiyon yükselmeye devam ederse ne olur? Sizi bir kere daha diyaloğa davet ediyorum. Sağduyu hakim olmalı. Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmeliyiz."

Pakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Hindistan'ın İslamabad Büyükelçi Vekili Gaurav Ahluwalia'yı bakanlığa çağırarak "gerilimi düşürme" çağrısında bulundu.

AB'den itidal çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimin iki ülke ve bölge için "ciddi ve tehlikeli" sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak itidal çağrısı yaptı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginliğin arttığına dikkati çekerek, tarafların acilen siyasi düzeyde diplomatik temasları tekrar başlatması ve tedbir alması gerektiğini belirtti. 

Mogherini, "Hindistan ve Pakistan arasında son günlerde artan askeri gerginliğin iki ülke ve bölge için ciddi ve tehlikeli sonuçları olabilir. İki ülkeye de gerginliği azaltma ve itidal çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

AB'nin iki ülkeyle irtibatta kalmaya devam edeceğini aktaran Mogherini, durumu yakından takip edeceklerini kaydetti. 

İngiltere Başbakanı May: İngiltere acilen itidal çağrısında bulunuyor

İngiltere Başbakanı Theresa May ise İngiltere Parlamentosu'nda düzenlenen "Başbakan'a sorular" oturumunda, İngiltere hükümetinin Pakistan ve Hindistan arasında artan gerilimden derin endişe duyduğunu ve gelişmeleri yakından izlediğini söyledi.

May, "İngiltere her iki tarafa da gerilimin daha fazla artmasından kaçınmaları için acilen itidal çağrısında bulunuyor." ifadesini kullandı.

Başbakan May, Pakistan ve Hindistan'la temasta olduklarını belirterek, "Bölgesel istikrarın sağlanması için diyalog ve diplomatik çözüm çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ise "Gerilimin azaltılması ve nedenlerinin çözümlenmesi için iki ülke arasında acilen diyaloğun sağlanmasını destekliyoruz." dedi. 

Rusya ve Çin de endişeli

Hindistan ve Pakistan'a bir çağrı da Rusya'dan geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Pakistan-Hindistan geriliminden ötürü derin endişe duyduklarını belirterek, taraflara itidal çağrısı yaptı.

Çin adına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Vang Yi ise "Çin, iki tarafın soğukkanlılığını sürdürmesini ve gerilimi artırmaktan kaçınmasını umuyor." diye konuştu.

Vang, Çin-Hindistan-Rusya Dışişleri Bakanları 16. ortak toplantısı için Çin'e gelen Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj ile görüşmesinden sonraki açıklamasında, "İki tarafın diyalog yoluyla, olayların aslını araştırarak bölgenin barışını ortaklaşa korumasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Swaraj da uluslararası toplumun teröre karşı birlik ve iş birliğini savunduğunu belirterek, ilgili sorunların sorumluluk ve soğukkanlı bir tutumla ele alınacağını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan tansiyonu düşürün çağrısı

Fransa, Pakistan ve Hindistan arasında artan gerilimden endişe duyduğunu, iki ülkeyi tansiyonu düşürmeye çağırdığını bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Pakistan ve Hindistan arasında artan gerilime ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, "Fransa, durumun kötüleşmesinden endişeli ve Pakistan ile Hindistan'ı tansiyonu düşürmeye çağırıyor." ifadeleri kullanıldı. 

Dışışleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada da "Fransa, Hindistan'ın sınırda terörizme karşı güvenliğini sağlama konusunda meşruiyetini kabul ediyor ve Pakistan'ı ülkesindeki terörist grupların eylemlerine son vermeye çağırıyor." denilmişti.

İİT'den gerilimin düşürülmesi çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreter Yardımcısı Hamid Opeloyeru ise Cammu Keşmir Temas Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, "Keşmirli sivillerin, Hint işgalci birlikleri tarafından acımasız biçimde öldürmesini kınadıklarını" belirtti.

Opeloyeru, bölgedeki sorunun, Keşmir halkının iradesi, İİT ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda çözülmesi gerektiğini söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Tehmina Cancua da Hindistan'ın, son dönemde bölgedeki gerilimi artırdığına işaret ederek Pakistan'ın Keşmir halkına destek vermeye devam edeceğini yineledi.

Açıklamada, Cammu Keşmir Temas Grubunun, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Hindistan'a yaptığı "diyalog çağrısı"nı takdirle karşıladığı ifade edildi.

Grup, Hindistan'a, Keşmir bölgesindeki halka uyguladığı insan hakları ihlallerini durdurması, sorunların çözümüne ilişkin İİT ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde adım atması çağrısı yaptı.

Keşmir bölgesinde yükselen gerilimden endişe duyulduğunu ve gerilimin bir an önce düşürülmesi çağrısı yapan grup, İİT ve BM'den, Hindistan'ın bölgedeki gerilimi tehlikeli biçimde yükseltmesine engel olmasını istedi.

Pakistan-Hindistan gerilimi

Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerginlik, Hindistan'da 14 Şubat'ta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başladı. Yeni Delhi yönetimi, saldırıdan Pakistan'ı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti.

Hindistan, 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Pakistan da bu sabah, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi.

Hindistan, bir savaş uçağının Pakistan tarafından vurulduğunu ve bir pilotun kayıp olduğunu bildirdi. Hindistan, ayrıca Pakistan'a ait bir savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı. İslamabad yönetimi bunu doğrulamadı.

Gelişmeler üzerine Pakistan hava sahasının tamamını kapattı. Hindistan ise bazı havaalanlarında uçuşları durdurdu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın