Dolar
40.04
Euro
47.13
Altın
3,316.40
ETH/USDT
2,576.10
BTC/USDT
109,200.00
BIST 100
10,167.26
Gündem

Yapay zeka uygulaması Grok'un paylaşımları hakkında soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarla ilgili soruşturma başlattı.

Ekip  | 09.07.2025 - Güncelleme : 09.07.2025
Yapay zeka uygulaması Grok'un paylaşımları hakkında soruşturma başlatıldı

Ankara

Alınan bilgiye göre, X sosyal paylaşım sitesinin yapay zeka uygulaması olan "Grok" isimli programın birçok kullanıcıya verdiği cevaplar içeriğinde hakaret içerikli sözler yer alması nedeniyle, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama", "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından resen soruşturma başlattı.

Erişim engeli ve içerik çıkarma kararları için başsavcılığın soruşturma açmasının zaruri olduğu, bu bağlamada suç teşkil eden paylaşım ve hesaplara erişim engeli kararı aldırıldığı öğrenildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Adalet Bakanı Tunç: Kanuni muafiyet söz konusu olmaz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği, suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarla ilgili soruşturma başlatıldığı hatırlatılan Tunç, son zamanlarda yapay zeka kaynaklı internet ortamında kişilik haklarını ihlal eden ve suç teşkil eden birtakım paylaşımlar yapılmaya başlandığını söyledi.

İnternette suç işlenmesinin önlenmesine yönelik düzenlemeye işaret eden Tunç, Türk Ceza Kanunu'na göre, suç teşkil eden bir fiilin yapay zeka kullanılarak işlenmesi halinde de suç teşkil ettiğini vurguladı.

Yapay zekanın, gerçek bir kişilik olmadığına işaret eden Tunç, "Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, ki internette biliyorsunuz X platformu var, YouTube var, diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyeti söz konusu olmaz. Dolayısıyla içerik sağlayıcılarının ve yer sağlayıcılarının bu konuda sorumluluğu vardır. Erişimin engellenmesi ile ilgili prosedürler işletilir. Bu kapsamda da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı böyle bir prosedürü işletmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Tunç, yapay zeka ile ilgili özel hükümler ihtiva eden bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Bakan Kacır: Bütün dünyada tartışılan bir mesele

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarla ilgili bir yaptırımın olup olmayacağı sorusu üzerine, yapay zekanın regülasyona tabi tutulmasının gerekliliğini her zaman vurguladıklarını belirtti.

Bakan Kacır, "Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır." diye konuştu.

Küresel piyasalarda yapay zeka geliştirme süreçlerinde, topluma karşı sorumluluk taşıyan devlet kurumlarından, üniversitelerden, araştırma enstitülerinden daha çok, kar maksimizasyonu odaklı çalışan şirketlerin öncü hale geldiğini kaydeden Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da onların kuralsız bir alanda daha fazla kazanç elde etme motivasyonuyla hareket etmesini beraberinde getirdi. İnsanlık, bunun çok farklı menfi sonuçlarını yaşıyor. Eğer insanlık küresel düzeyde ortak bir tedbir geliştirmezse maalesef çok sayıda olumlu netice doğurabilecek bir teknoloji olan yapay zekanın, bu tür olumsuz sonuçlarına da şahit olmaya devam ederiz. Dolayısıyla Türkiye olarak her daim insanlığın bu konuda bir ortak çerçeve geliştirmesi, yapay zekanın geliştirilme süreçlerinin etik, ahlaki bir zemin üzerinde devam ettirilmesine yönelik küresel bir yaklaşımın ortaya çıkması için hem tavrımızı ortaya koyuyor hem de çaba gösteriyoruz."

Bakan Uraloğlu: Yasaklama yok ama takip ediyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programıyla ilgili başlattığı soruşturmaya ilişkin sorularını cevapladı.

Sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarına ilişkin Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Yapay zeka bir yazılımdır. Siz ona ne yetki verirseniz, ne koridor çizerseniz o koridorda hareket eder. Elbette kendisini geliştiriyor ama bu bir yazılımdır sonuçta. Bununla önüne gelen insana, ısmarlatılan küfürlerin yapılması kabul edilemez. Konuyla ilgili bir engelleme değil ama içeriklerin çıkarılmasıyla ilgili alınmış kararlar var. Bunları bildirdik, bunların uygulanmasını istiyoruz."

Benzer durumların yaşanmaması için X'ten bir açıklama istendiğini vurgulayan Uraloğlu, "Yasaklama yok ama takip ediyoruz. Kusura bakmasınlar böyle devam ederse gerekirse de yasaklarız. Herkese ağza alınmayacak küfürler söylemek nasıl bir özgürlüktür. Bunu asla kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

50'den fazla içerik çıkarma kararının bugün itibarıyla X'e iletildiğini, taleplerin henüz karşılanmadığını ifade eden Uraloğlu, "Bugün görüşülecek ama sadece uygulaması değil, bugün uyguladı, sonra? Kendi ürününe sahip çıkacaksın, kusura bakma. Adımlar atılmazsa, gereken yapılır." şeklinde konuştu.

Grok'un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Grok'a hafta sonu yapılan güncellemeyle birlikte sohbet robotunun verdiği cevaplarda büyük bir değişim meydana geldi.

Daha önce küfür ve hakaret içeren cevaplar vermekten kaçınan Grok, güncelleme sonrasında çeşitli konularda yaptığı uygunsuz paylaşımlarla gündeme geldi. "Politik olarak yanlış da olsa iddialarda bulunmaktan çekinmemek" gibi çeşitli özelliklerin eklenmesi Grok'un yanıtlarını olumsuz yönde etkiledi.

Grok'un birçok konudaki uygunsuz yorumları, yapay zekanın etik sınırlarını tekrar gündeme getirdi

Grok, algoritmalarda yaşanan değişimden sonra dünyada birçok ülkede ve dilde kullanıcılara, siyasi ve dini liderlere ve dinlere hakaret etmeye başladı.

Türkiye'de X'in en çok kullanılan uygulamalardan biri olması nedeniyle Grok'un yanıtları Türk kullanıcılarının da tepkisini çekti.

Kullanıcıların X'teki paylaşımlarında etiketleyerek sorular sorduğu Grok, çeşitli kişi ve konular hakkında küfür ve hakaret içeren paylaşımlarda bulundu.

Grok'un yanıtları sadece Türkiye'de değil küresel çapta da gündem oldu. Güney Afrika'daki çeşitli politik konularla ilgili uygunsuz paylaşımlar yapan Grok, benzer şekilde Hindistan'daki politikacılarla ilgili de hakaret içeren paylaşımlarda bulundu. Robot, Hindistanlı kullanıcılara yerel dilde küfür içeren cevaplar da verdi.

Son olarak Nazi lideri Adolf Hitler'i öven paylaşımlar yapan Grok'un uygunsuz paylaşımlarının çoğalması üzerine geliştiricisi xAI, söz konusu paylaşımların incelendiğini ve çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Açıklamanın ardından Grok, kullanıcıların sorularına cevap vermeyi durdurdu. Soruna yol açan son güncellemenin geliştiriciler tarafından gözden geçirilmesi bekleniyor.

Yapay zekanın uygunsuz paylaşımları Grok'la sınırlı değil

Yapay zeka sistemlerinin yaptığı ırkçı hareketler Grok'la sınırlı değil. Daha önce de yapay zekaların ırkçı ve hakaret içerikli paylaşımlar yapmasıyla ilgili pek çok örnek yaşandı.

2016 yılında Microsoft tarafından geliştirilen ve X'te (o zamanki adıyla Twitter) kullanıcılarla etkileşim halinde olması hedeflenen yapay zeka hesap "Tay", özellikle 18-24 yaş arası gençlerle sohbet etmek ve onlardan öğrenerek cevap vermek üzere tasarlanmıştı.

Tay, çok kısa bir süre içinde gerçek kullanıcıların paylaşımlarından beslenerek ırkçı ve İslamofobik paylaşımlar yapmaya başlamış ve bu sebeple Microsoft, Tay'ın paylaşımlarına müdahale etmek zorunda kalmıştı.

Tay ve Grok'a benzer başlıca örneklerden biri de Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 oldu. Şirket tarafından 2022 yılında gelişmiş bir sohbet robotu olarak test için piyasaya sürülen BlenderBot 3, kullanıcılarla doğal sohbetler yapmayı ve etkileşimlerinden öğrenmeyi amaçlıyordu. Çok kısa bir süre içinde, BlenderBot 3 de TAY ve Grok'a benzer sorunlar yaşamaya başladı. Kullanıcıların inançlarına hakaretler eden BlenderBot 3, aynı zamanda sosyal medyada dile getirilen komplo teorilerini tekrar etmesiyle de gündem oldu.

Polonya’da Grok'un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Polonya radyo kanalı RMF 24'te katıldığı sabah programında, algoritmalar tarafından yönlendirilen nefret söyleminde yeni bir düzeye geçildiği izlenimine kapıldığını söyledi.

Bakanlık olarak yürürlükteki mevzuata göre Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna bir ihlal temeli sunacaklarını ve X platformuna ceza uygulanmasını talep edeceklerini dile getiren Gawkowski, "İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil." diye konuştu.

Gawkowski, nefret söylemine göz yumma, görmezden gelme ya da alay etmenin gelecekte insanlara zarar verebilecek bir hata olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Gazetecinin "X platformunun kapatılması mümkün mü?" sorusu üzerine Gawkowski, "Bu ihtimali değerlendirirdim. Hiçbir seçeneği dışlamıyorum. Yapay zeka ve yapay zeka modelleri farklı platformlarda etik kurallara uymayacaksa, teknolojik egemenliğimiz ihlal edilecekse ve insanlar olarak bu tür içerikleri okumaya mecbur bırakılacaksak, hiçbir ihtimali dışlamıyorum." yanıtını verdi.

Polonya basınına yansıyan haberlerde, sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması Grok'un uygunsuz paylaşımlarla siyaset hakkında yorumlar yaptığı ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ve diğer Polonyalı siyasetçilere hakaret ettiği yer aldı.

Grok'tan uygunsuz paylaşımlara ilişkin açıklama

Grok'un X hesabından yapılan açıklamada ise Grok tarafından yapılan son paylaşımların farkında olunduğu ve uygunsuz paylaşımları kaldırmak için aktif olarak çalışıldığı ifade edildi.

Sistemin geliştiricisi xAI'ın uygunsuz içeriklerden haberdar olduktan sonra, robotun X'te paylaşım yapmasından önce nefret söyleminin önüne geçmek için harekete geçtiği belirtildi.

xAI'ın Grok'a sadece gerçeği aramayı öğrettiğinin aktarıldığı açıklamada, milyonlarca X kullanıcısı sayesinde eğitilebilecek noktaların hızla belirlenip güncellenebildiği vurgulandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.