Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" soruşturmasında Başkan Yardımcısı Gül tutuklandı
Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üyelik ve yardım" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül, sevk edildiği sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

İstanbul
Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in de aralarında bulunduğu 12 şüphelinin tutuklandığı "ihaleye fesat karıştırma" ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üyelik ve yardım" suçlarına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.
Soruşturma kapsamında Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yapılan bir kısım mal alımı ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiası üzerine, dün gözaltına alınan Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül'ün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlandı.
Sağlık kontrolünden geçirilen Gül, Beykoz Adliyesi'ne gönderildi. Savcılıkta alınan ifadesinin ardından "ihaleye fesat karıştırma" suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Gül'ün üzerine atılı suçtan tutuklanmasına karar verildi.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Gül'ün, yasaklı firmalara ihalede göz yumduğu iddiası
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül'ün, "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan tutuklanması talebinin ayrıntıları ortaya çıktı.
Savcılığın tutuklama talebine ilişkin sulh ceza hakimliğine gönderdiği yazıda, Beykoz Belediye Başkanlığı bünyesindeki farklı müdürlüklerin yaptığı birçok mal ve hizmet alımında, birbiriyle irtibatlı aynı firmalardan dönüşümlü tekliflerin alındığı bildirildi.
İhale usulüne etki etmek amacıyla belirli yasal sınırların altında kalmak için konusu aynı olan işlerin bölünüp yakın tarihlerde aynı yüklenicilere ihale edildiği kaydedilen yazıda, benzer firmalardan yan teklif alındığı, bazı ihale yüklenicisi firma ve teklif veren diğer firmalar arasında adres ve ortaklık düzeyince organik bağ olduğuna işaret edildi.
"Tüm ihale süreci usulsüz icra edildi"
Hazırlanan şartnamelerin diğer firmaların katılımını engelleyici, yüklenicisini de önceden belirli olacak şekilde koşul içerdiği aktarılan yazıda, "Kimi mal ve hizmet kabullerinin ihalelerden önceki tarihlerde gerçekleştirilmek suretiyle tüm sürecin usulsüz icra edildiği, ihale yüklenicisi firmanın, ihale yaklaşık maliyetini belediye idaresinden önceden öğrenerek diğer firma tekliflerini aralarındaki bağ ile oluşturup, ihale dosyasına kendisi getirdiği şeklindeki hukuka aykırılığın yaşandığına dair kuvvetli suç şüphesi oluşmuştur." tespiti yapıldı.
Yazıda, ihalelerde açıklı, eşit muamele, rekabet, doğruluk ve gizlilik ilkelerine aykırılık oluşturan bu gibi durumların, ihaleye katılımın en üst düzeyde gerçekleşmesini ve ihalenin kamu menfaati için en uygun koşullarda yapılmasını engellediği, böylelikle ihale süreçlerindeki hukuka aykırı uygulamaların yaşandığının değerlendirildiği kaydedildi.
Fidan Gül'ün, daha önce görevli olduğu Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesindeki bir kısım mal ve hizmet alımında, halihazırda yetkilileri tutuklu olan bazı firmalara hukuka aykırı olarak, kişisel ilişkiyle öncelik tanıdığı, resmi süreçler sonradan tamamlanacak şekilde, açık hesap malzeme alımında bulunmasını talimatlandırdığı aktarıldı.
Yazıda, Gül'ün kamu ihalelerinden yasaklı firmaların katılımına göz yumarak ihale süreçlerini usule aykırı şekilde tamamlattığı belirtilerek, "Belediyenin farklı birimlerinde açık hesap harcaması şeklinde yapıldığı değerlendirilen ancak karşılığı, malzemenin teslim edilip edilmediği dahi belli olmayan mal ve hizmet alımları kapsamında yaklaşık 50 milyon liralık belediye piyasa borcunun sosyal yardım işleri müdürlüğünce üstlenilerek, bu bedeli çıkartmak için usule aykırı yeni ihale sürecinin başlatılmasına çalıştığı" değerlendirildi.
Yazıda, ilgili birim personelinin usulsüzlüklere karşı çıkmasına rağmen Gül'ün mobbing yoluyla istediği firmadan alım yapılmasını sağladığı iddialarının bazı beyanlara yansıdığı ve pazarlık yoluyla yapılan ihale dosyalarının incelenmesinde usulsüzlüklerin gözlendiği ifade edildi.
Soruşturmanın geçmişi
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde Kültür ve Spor Müdürlüğü görevlerinde bulunan Fidan Gül’ün, Beylikdüzü Belediyesi bünyesinde kreş müdürüyken 2024 yılının haziran ayında Beykoz Belediye Başkanlığı'nda Sosyal Yardım İşleri Müdürü olarak göreve başladığı öğrenilmişti.
İhaleye fesat karıştırma suçundan Büyükçekmece Adliyesi'nde yargılamasının devam etmesinin kamuoyuna yansıması sonrası bu yer değişikliğinin Beykoz yerelinde tepkiyle karşılanmasına rağmen Fidan Gül'ün, 2024 yılı ekim ayından itibaren Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nden de sorumlu olacak şekilde Köseler tarafından başkan yardımcısı olarak görevlendirildiği belirtilmişti.
Gül, Başkan Köseler'i suçladı
Gül, savcılıktaki ifadesinde, hatırladığı kadarıyla 11 Nisan 2024'te 1 gün başkan yardımcılığı yaptığını, sonrasında Alaattin Köseler tarafından görevden alındığını, bu nedenle Köseler ile sorunlar yaşadığını öne sürdü.
Belediye'de 14 Haziran 2024'te hiçbir görevi olmadan çalışmaya başladığını, bu tarihten sonra Sosyal İşler Müdürü olduğunu belirten Gül, şunları söyledi:
"23 Temmuz 2024 tarihinde başkan yardımcısı olarak göreve atandım ancak hiçbir iştirak ve müdürlük bana bağlanmadı. Sadece benim müdür olarak görev yaptığım Sosyal İşler Müdürlüğü boştaydı. Bu nedenle hem müdürlük hem de başkanlık yaptım. 30 Eylül 2024 tarihine kadar bu şekilde görev yapmaya devam ettim. Daha sonra 1 aylığına Gençlik Sosyal Müdürlüğünde görevli V.P. vekaleten görev yaptı. Sonrasında Orkun Bey Çeşme'den buraya nakil olarak Sosyal İşler Müdürü olarak çalışmaya başladı. 30 Eylül 2024 tarihinde Sosyal İşler Müdürlüğü görevli olduğum makama bağlandı. Bunun dışında Bilgi İşlem, Veterinerlik, Sağlık ve Dış İlişkiler Müdürlükleri tarafıma bağlandı. Bu şekilde bu zamana kadar çalışmaya devam ettim. Orkun Bey başkanın isteğiyle ve oluruyla çalışmaya başladı."
Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Özel Kalemi Veli Gümüş ve başkanın danışmanı D.B. ile Eylül 2024'te bir toplantı yaptıklarını anlatan Gül, şöyle devam etti:
"Burada ihaleye girecek ve belediye ile çalışacak şirket yetkililerini benimle tanıştırmak amacıyla getirmişlerdi. Onur Demirci ve Mustafa Karadağ bu toplantıda vardı. Her ikisi de kendisini ADL isimli şirketin yetkilisi olarak tanıttı. Aynı şekilde belediye içerisinde de bu şirketin yetkilileri olarak hareket ediyorlardı. Başkan, 'bu arkadaşlardan da çalışmalarla ilgili fiyat teklifi alalım' şeklinde söylemde bulundu. Ancak şunu belirtmek istiyorum, o dönem Sosyal Yardım İşler Müdürlüğünün herhangi bir bütçesi yoktu. Bu nedenle ihaleye çıkamıyorduk. Ek bütçe de Büyükşehir Belediyesi tarafından, hatırladığım kadarıyla, Eylül ayının sonunda onaylandı. Ben bu dönem alımlarla ilgili açık ihale çalışmalarına başladım ancak daha sonra V.P. vekaleten müdürlüğe atandı. Bu nedenle alım yapamadım. V.P'ye açık ihale ile ilgili çalışmalara devam etmesini söyledim. Ancak çalışmalarının D.B'ye iletmesine rağmen bir türlü ihaleye çıkamadık. Zaten kısa bir süre sonra da Orkun Bey gelerek göreve başladı."
Sosyal İşler Müdürüne ihale sürecinde baskı yaptığı iddiası
Şüpheli Fidan Gül, ihale sürecinde ADL firmasından alım yapılması konusunda baskı yaptığını iddia eden şüpheli Orkun Kalonya'nın ifadesini kabul etmediğini, bu firma ile kendisini Belediye Başkanı Alaattin Köseler ve Veli Gümüş'ün tanıştırdığını savundu.
İhale sürecinde baskı yaptığı iddiasını kendisine bağlı müdürlerden sadece birinin söylediğini, diğer müdürlerin böyle bir iddiada bulunmadığını dile getiren Gül, Kalonya'nın tehdit veya baskı ile aleyhinde ifade vermeye zorlandığını ileri sürdü.
Kendisini suçlayan Kalonya ile iş haricinde aralarında samimiyet veya husumet bulunmadığını ifade eden Gül, "Ben belediye başkanı tutuklandıktan sonra belediyede daha aktif olarak başkan yardımcılığı görevini yürütmeye başladım. Bu süreçte Veli Gümüş'ün işe aldığı akrabalarını da işten çıkarttım. Hem aktif görev aldım hem de Veli'nin yakınlarını işten çıkardığım için bu şekilde hakkımda iddiada bulunmaya yönlendirdiklerini düşünüyorum." diye konuştu.
Gül, belediye meclisinin 2025 bütçesinin 2024'ün kasım ayında onaylandığını, kasım ve aralık aylarında ihale sürecinin başlatılması gerektiğini ancak çoğu müdürlüğün ihale sürecini başlatmaması nedeniyle alımlarla ilgili sorunların yaşandığını belirtti.
Şubat ortasında Belediye Başkanı Alaattin Köseler, teftiş müdürü F.Y, Destek Hizmetler Müdürü Ş.Y, İşletme İştirakler Müdürü Gülten Tozanlı, Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş, A.A. ve kendisinin katıldığı toplantıda, harcamalarla ilgili ihale yapılmamasının ele alındığını aktaran Gül şunları kaydetti:
"Orkun Kalonya ve Gülten Tozanlı'nın bulunduğu müdürlükler ihale olmadan mal alımı yapmıştır. Bu nedenle geriye dönük ihale yapılması gerekiyordu. Başkan da bu şekilde 'geriye dönük ihale yapalım' dedi. Ancak usulsüz olduğu için hiçbirimiz bu teklifi kabul etmedik. Zaten kısa süre sonra şu an yürütülen soruşturma dosyası başladı. Şunu söylemek istiyorum, Belediye Başkanı Alaattin Köseler Park Bahçeler Müdürlüğü 2025 yılının ihalesini yaptı. Bu ihale park bahçe, peyzaj ve bakımına ilişkindir. İhaleyi Akasya isimli şirket kazandı. Bu şirket eski belediye döneminde iş aldığı için başkan ihalenin iptal edilmesini istedi. Bunun üzerine ilgili müdürlük ihaleyi iptal etti. Daha sonra başkan kendi istediği, ismini bilmediğim bir şirketi müdürlüğe yönlendirdi. Bu şirket ihale dosyasını inceleyip işin büyük olduğunu görünce herhangi bir teklifte bulunmadı. 17 Mart tarihinde başkan tutuklandıktan sonra tekrar usulüne uygun ihale yapılarak iş verilmiştir. Başkan toplantılarda eski belediye döneminde ihalelere katılan ve ihale alan şirketlerin kesinlikle ihale verilmeyeceğini bize söyleyerek dikte etmeye çalıştı. Orkun bey firmayla kendisi tanışıyor. Bu nedenle ADL'den kendisine baskı yaparak mal alımı yaptırmam söz konusu değildir. Ben sadece ihaleye 'olur' veriyordum."
"Bütçe olmadığı için ihaleye çıkılamadı"
Şüpheli Fidan Gül, ADL firmasının "Hoşgeldin Bebek" paketini Belediye Başkanı Köseler'e göstererek tanıttığını vurgulayarak, "O dönem bütçe olmadığı için ihaleye çıkılamadı. Orkun Bey döneminde ihale yapıldı. Bu dönemde de Orkun Bey'i, bu firmadan mal alımı yapacağı konusunda yönlendirmedim, ihalesiz mal teslimine de zorlamadım. İşlemlerde kendi imzası vardır. Bu nedenle atılı iddiayı kabul etmiyorum." şeklinde savunma yaptı.
Kandil simidi aldıkları fırının da başkan Köseler'in yakın bir arkadaşına ait, ilçenin eski köklü firmalarından olduğunu bildiren Gül, belediye başkanının bilgisi dahilinde Orkun Kalonya tarafından simitlerin bu firmadan alındığını iddia etti.
Yanına gelen firma yetkilisini Kalonya'ya yönlendirdiğini ve bu olaydaki dahlinin bu kadar olduğunu savunan Gül, "Söz konusu Orkun Bey'in iddiasını kabul etmiyorum. Aynı şekilde ifadesinde söylemiş olduğu 1,5 milyonluk borç da doğru değildir." dedi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.