Dolar
32.23
Euro
35.06
Altın
2,414.14
ETH/USDT
3,079.00
BTC/USDT
66,700.00
BIST 100
10,643.58
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

Biden, İsrail kapsamlı bir saldırıyla Refah'a girerse bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir saldırıyla girmesi durumunda bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını söyledi.

Hakan Çopur, Mücahit Oktay  | 09.05.2024 - Güncelleme : 09.05.2024
Biden, İsrail kapsamlı bir saldırıyla Refah'a girerse bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını söyledi

Washington

ABD Başkanı Biden, CNN kanalına verdiği röportajda hem Gazze'deki duruma hem de İsrail'in Refah'a kapsamlı bir kara saldırısı başlatması durumunda ABD'nin tavrına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Biden, yönetiminin geçen hafta yaklaşık 900 kiloluk bombaların İsrail'e sevkiyatını durdurmasına ilişkin, "Gazze'deki siviller bu bombaların sonucunda ve (İsrail'in) sivil yerleşim merkezlerine girdiği diğer şekillerde öldürüldü." yorumunu yaparak Amerikan üretimi bombaların Gazze'de Filistinli sivillerin öldürülmesinde kullanıldığını kabul etmiş oldu.

Daha önce de birçok kez İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısına girişmemesi konusunda uyarıda bulunduklarını hatırlatan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile son görüşmesinde de bu konuyu açıkça dile getirdiğini kaydetti.

ABD Başkanı Biden, "Eğer Refah'a girerlerse, henüz (kapsamlı bir saldırıyla) girmediler, eğer girerlerse o zaman Refah'ta ve diğer şehirlerde kullanılan silahları göndermeyeceğimi açıkça belirttim." diye konuştu.

İsrail'in güvenliğini sağlama taahhütlerine halen bağlı olduklarının altını çizen Biden, bununla birlikte İsrail'in sivil yerleşim bölgelerinde kullandığı bazı silahları, bombaları ve top mermilerini göndermeyi durduracaklarını vurguladı.

Biden'in açıklaması Cumhuriyetçilerin tepkisini çekti

Öte yandan, Kongre'nin Cumhuriyetçi kanadı, Refah'a kapsamlı saldırı yapılması durumunda İsrail'e silah sevkiyatı yapmayacağını açıklayan Biden'ı eleştirdi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Michael McCaul ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Başkanı Mike Rogers, yaptıkları ortak açıklamada, "Demokrat yönetimin İsrail'e yapılacak bu önemli silah sevkiyatını durdurma kararıyla dehşete düştüklerini" belirtti.

Cumhuriyetçi liderler, Biden ve yönetimini, "İsrail'in güvenliğini zayıflatmakla" suçladı.

Cumhuriyetçiler ayrıca henüz uygulamaya geçip geçmediği konusunda Beyaz Saray'dan henüz resmi bir açıklamanın yapılmadığını, silah sevkiyatını durdurma kararının "gizlice" alındığını, "kasıtlı" olarak Kongre'den ve Amerikan halkından "saklandığını" savundu.

ABD Senatosu'nda dün ifade veren Savunma Bakanı Lloyd Austin de eleştirilerin hedefi oldu.

Cumhuriyetçi Senatörler, silah sevkiyatının durdurulmasının "müttefik İsrail'e yanlış mesaj vermek" anlamına geleceğini ve böyle bir adımın "İran'ı ve destekçilerini İsrail'e karşı cesaretlendireceğini" ileri sürdü.

Austin ise eleştirilere "Herhangi bir karar vermedik. Sağladığımız güvenlik yardımlarının bir kısmını yeniden değerlendirirken ara verdik. Ancak bununla birlikte, Refah'ta gelişen olaylar bağlamında şu anda bazı yakın vadeli güvenlik sevkiyatlarını gözden geçiriyoruz." diye karşılık verdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün gazetecilerin sorularını cevaplarken, Gazze'nin Refah bölgesindeki sivillere yönelik endişeler ve "kabul edilemez" insani yardım kriziyle bağlantılı olarak, İsrail'e yapılacak diğer silah sevkiyatlarının da gözden geçirildiğini söylemişti.

Texas Senatörü Biden'ın görevden alınmasını istedi

Texas'ın Cumhuriyetçi Senatörü Tom Cotton, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'e yapılacak askeri yardımı askıya alacağını açıklamasından dolayı görevden alınması çağrısında bulundu.

Cotton, sosyal medya platformu X'ten yaptığı yazılı açıklamada, Biden'ın bu açıklamasını "yeniden seçilmek için" yaptığını ileri sürdü.

Cumhuriyetçi Senatör, "Meclis'in, Biden'ı görevden almaktan başka seçeneği yok." ifadesine yer verdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın