
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Yardımcısı Samir Agiç, ülkede aşırı yağışların neden olduğu su taşkınları nedeniyle meydana gelen sel felaketinin 1,5 milyon vatandaşı etkilediğini söyledi.
Samir Agiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı ülkede, binlerce vatandaşın evini kaybettiğini, birçok kişinin de, gıda ve ilaç eksikliği yüzüden sağlık sorunları yaşamaya başladığını söyledi.
Selin başladığı ilk günlerde 700 ila 900 bin arasında vatandaşın evini terk etmek zorunda kaldığını belirten Agiç, ancak çoğu vatandaşın suların çekilmesiyle birlikte evlerine geri döndüğünü kaydetti.
Agiç, yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın sellerden direkt ya da dolaylı yollardan etkilendiğini ifade ederek, şu anda can kaybı ile ilgili de bir açıklama yapmanın doğru olmadığını söyledi.
Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin müdahalesiyle, en kritik durumlardaki vatandaşların kurtarıldığını vurgulayan Agiç, Silahlı Kuvvetler ile Hırvatistan ve Slovenya'dan yardım olarak gönderilen helikopterlerle 2 bin 500 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.
Agiç, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin müdahaleleriyle de farklı kentlerde 25-30 bin vatandaşın kurtarıldığını belirterek, tahliye ve kurtarma çalışmalarında 16 helikopterin kullanıldığını sözlerine ekledi.
Heyelanlara yol açtı
Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 5 gündür etkisini sürdüren yağışlar, yaşamı olumsuz etkiliyor. Aşırı yağışların ardından meydana gelen seller, heyelanlara da yol açtı. Heyelanlar nedeniyle Bosna Hersek'teki kara yolu ulaşımını önemli ölçüde etkiledi. Ülkede selin etkili olduğu birçok bölgeye karayoluyla ulaşım sağlanamıyor. Selin etkilediği bölgelere ise ulaşım sadece askeri helikopterlerle sağlanıyor.
Son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da şu ana kadar ölenlerin sayısının 35 olduğu öğrenildi.
Sel felaketinden dolayı şu ana kadar Sırbistan'da 16 bin, Bosna Hersek'te 10 bin, Hırvatistan'da da yaklaşık 3 bin kişinin yerinden tahliye edildiği bildirildi.
Bosna Hersek'in kuzeyindeki Bosanski Şamats ve Brçko kentleri hariç, ülke genelinde su seviyelerinde düşüş yaşanırken, Hırvatistan'ın Slavonski Brod ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın da Sava Nehri'nin taşması nedeniyle sel tehlikesi altında olduğu belirtildi.
Bu arada, sellerden en çok etkilenen Bosna Hersek ve Sırbistan bölgelerine başta Türkiye olmak üzere, Karadağ, Makedonya, Hırvatistan ve Slovenya başta olmak üzere, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yardım konvoylarının yola çıktığı öğrenildi.
Graçanitsa Belediyesi bölgesinde Sreça nehrinde su seviyesinin 394 santimetre olarak ölçüldüğü, bunun düne göre 46 santimetre daha fazla olduğu kaydedildi.
Batı Balkan ülkelerinin birçok kentinde yağmur yağışı etkili olurken, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın yakınlarındaki Byelaşnitsa'ya kar yağdı.
"Bosanski Şamac tamamen sular altında"
Bosna Hersek Savunma Bakanı Zekeriyah Osmiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin de bulunduğu Bosanski Şamac kentinin şu anda en kritik bölge olduğunu söyledi.
Osmiç, ''Şu anda Bosna Hersek'te en zor durum Bosanski Şamac kentinde yaşanıyor. Bu kenti helikopterden, havadan izledim ve Bosanski Şamac kentu tamamen sular altında ve bu kent adeta yok oldu. Çünkü sudan sadece kentteki çatılar ve bazı ağaçlar görünüyor'' dedi.
Brçko ve Oraşye kentlerinde Sava Nehri'nin taşıması nedeniyle zor anların yaşandığını aktaran Osmiç, ''Su seviyeleri ya durgunlukta ya da azalıyor. Bazı yerlerde kum torbalarından oluşan duvarlar hasar gördü, etraftaki köylerde vatandaşlar tahliye edildi'' diye konuştu.
En fazla ihtiyaç duyulan malzemeler
Bosna Hersek'te son 120 yılın en etkili yağışlarıyla birlikte nehirlerin taşması sonucu meydana gelen sellerle mücadelenin koordinasyonunu sağlayan Kriz Masası yetkilileri, vatandaşların en fazla gıda, içecek su, ilaç , bez ve temizlik malzemesine ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Sel sularının çekildiği kentlerdeki atıkların kaldırılması için de iş makinası, çizme, kürek gibi malzemelere ihtiyaç duyuluyor.
Bosna Hersek Federasyonu Kızılhaç ve Kriz Masası Başkanı İvo Yuriçeviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağdur olan vatandaşların en çok gıda, içecek su, çocuk maması, bez, temizlik malzemesi ve ilaçlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Evlerini terk emek zorunda kalan vatandaşların da battaniye ve uyku tulumlarına ihtiyaç duduklarını anlatan Yurçeviç, elektrik sıkıntısı yaşanan bölgelerde de jeneratör ihtiyacı bulunduğunu bildirdi.
Sel sularının çekildiği kentlerde de temizlik kampanyaları başlatıldığını belirten Yuriçeviç, ancak buralarda da sel sularının atıklarının temizlenmesi için iş makinası, çizme, kürek gibi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Sellerden en fazla etkilenen bölgelerde temizliğin hayatın devamı ve farklı hastalıklardan korunmak için çok önemli olduğunu vurgulayan Yuriçeviç, onarım çalışmalarının temizlikten sonra başlatılacağını açıkladı.
Yuriçeviç, bebek, yaşlı ve hastaların bezlere ve özel gıda malzemelerine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Yuriçeviç, "İnsanların hayatlarını normal bir şekilde devam ettirmeleri için, tüm bunların yanında sabun, deterjan ve şampuana da ihtiyacı var. Kıyafete çok ihtiyaç duyulmuyor, bazı yerlerde şimdiden giysi yardımı geri çevriliyor" dedi.
Bosna Hersek vatandaşlarının kendi arasında güzel bir şekilde organize olduğunu ve büyük bir dayanışma içinde olduklarını anlatan Yuriçeviç, Bosna Hersek'e başta Türkiye olmak üzere, Almanya, Avusturya, Slovenya, İsveç, Norveç, Avustralya ve ABD'den de yardım geldiğini sözlerine ekledi.
Bosna Hersek'teki insani yardım kuruluşlarından Merhamet de, vatandaşlara gıda, temizlik malzemeleri, süt, bez, battaniye, ilaç, iç çamaşırı, vitamin ve içecek su yardımı yapması çağırısında bulundu.
Saraybosna Kantonu Sivil Savunma Merkezi Başkanı Mustafa Kova ise başkentte sellerden en fazla etkilenen semtlerin temizlik ve onarımı çalışmalarının başladığını açıkladı.
Yapılan çalışmalar yüzünden en fazla kürek ve çizme eksikliği yaşandığını belirten Kovaç, "Ekiplerimiz alanda çamurları temizlekmek için çalışıyor, bu yüzden kürek ve çizmelere çok ihtiyaç duyuluyor. Sellerin ve heyelanların ardından yolların açılması, kentlerin temizlenmesi, hayatın normale dönmesi için çok önemli" diye konuştu.
Sellerden en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Maglay'da ise acil ilaç yardımına ihtiyaç duyuluyor. Maglay Hastanesi Müdürü Emina Drnda, "En çok antibiyotiklere, ağrı kesicilere ve öksürüğe karşı şuruplara ihtiyaç var. Şeker, tansiyon hastaları gibi bazı hastalar ise gündelik kullandığı ilaçlara ulaşamıyor, o yüzden vatandaşlara Maglay için ilaç yardımında bulunmaya çağırıyorum" şeklinde konuştu.
Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da aşırı yağışların ardından nehirlerin taşması sonucu meydana gelen seller nedeniyle çok sayıda şehir sular altında kaldı. Sellerin yanı sıra heyelanlarla da mücadele edilen Bosna Hersek'te çok sayıda karayolu da toprak kaymaları sonucu ulaşıma kapandı. Ülkede selin etkili olduğu birçok bölgeye ulaşım sadece askeri helikopterlerle sağlanıyor. Son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da şu ana kadar toplam 44 kişi yaşamını yitirdi.
Muhabir: Haydar Hadi-Zlatan Kapiç, Bedrudin Brljavac
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.