Dolar
32.56
Euro
34.91
Altın
2,333.52
ETH/USDT
3,149.80
BTC/USDT
64,387.00
BIST 100
9,716.77
Spor

4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 2. gün heyecanı

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda 2. gün etkinlikleri tamamlandı.

Emrah Oktay, Sinan Balcıkoca, Mustafa Yılmaz  | 30.09.2022 - Güncelleme : 30.09.2022
4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 2. gün heyecanı Fotoğraf: Mehmet Eser/AA

Bursa

İlk 3'üne Kırgızistan'ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dördüncüsü, Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında düzenleniyor.

"Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor.

Oyunların ikinci gününde atlı okçuluk, geleneksel okçuluk, mas güreşi, aşırtmalı aba güreşi ve yağlı güreş müsabakaları yapıldı.

Kültürel etkinlikler de düzenleniyor

Organizasyon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaptı.

Oyunlar için hazırlanan alanda, el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları ile uygulamalı atölyelerde vatandaşlar, kültür ve sanat alanında farklı deneyimler yaşayandı.

Binicilik, okçuluk, geleneksel çocuk oyunları, çocuk obası sanat atölyelerinde çocuklar, eğlenceli anlar yaşayarak güzel zaman geçirdi.

Sahne bölümünde ise Arslanbek Sultanbekov ile Kıraç konser verdi.

Kıraç, alanı dolduran misafirlere hem kendisinin hem de Türk müziğinin unutulmaz parçalarını seslendirdi.

Mas güreşi

Yakutça "ağaç dalı" anlamına gelen, "mas" kelimesinden adını alan güreş dalı, rakiplerin birbirlerine doğrudan temas etmediği tek spor türüdür.

Oyuncular 2 metre uzunluğunda ve 30 santimetre yüksekte sabit, düz ve kaymaz bir platform üzerinde yüz yüze oturarak bacaklarını karaçamdan yapılmış bir tahta parçasına yerleştiriyor. Kura ile sopayı kimin ne şekilde kavrayacağı belirlenirken, seçim hakkını kazanan sporcu çubuğu içten ya da dıştan tutma hakkını kullanıyor.

Fotoğraf: Sergen Sezgin/AA

Yarışmacılar, hakemin komutuyla, 50 santimetre uzunluğunda bir sopayı avuçları ile kavrayarak birbirine çekiyor. Müsabaka sırasında sıkma, itme gibi davranışlar sergilenmezken, rakibin eline temas etmek de yasak.

Sopayı kendi tarafına çeken sporcu, rakibi sopayı bırakana kadar mücadeleye devam eder. Rakibi sopayı bırakan ya da rakibinin bedenini kendi tarafına çeken sporcu müsabakayı kazanır. Ayrıca rakibin ayakları tahtadan ayrıldığında, rakibi 2 kez uyarı aldığında, tahtanın bitiş noktalarına rakibin vücudunun herhangi bir noktası temas ettiğinde oyun kazanılmış sayılır. Bir müsabakada 2 kere oyun kazanan sporcu galip sayılıyor.

Aşırtmalı aba güreşi müsabakaları yapılıyor

Türklerin en eski sporlarından olan aşırtmalı aba güreşinde mücadele edenler, koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan, kolsuz, boyu güreşçinin dizlerine kadar gelen ve "aba" adı verilen bir kıyafetle güreşiyor.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Abalı güreşçiler, davul zurna eşliğinde gerçekleşen müsabakalarda rakiplerini bellerindeki kuşaktan tutup aşırarak üstünlük sağlamaya çalışıyor.

Çim üzerinde yapılan güreşlere 12 ülkeden 75 sporcu katılıyor. Özellikle Kırgızların yoğun ilgi gösterdiği mücadeleler, kıran kırana geçiyor.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan: Verilmeye çalışılan 'Geçmişten Geleceğe Bir'iz!' mesajı

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın düzenlendiği etkinlik alanında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Dün resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuk devlet başkanları ve üst düzey temsilcilerin katılımıyla yapılan oyunların iyi başladığını kaydeden Erdoğan, "Dün akşam bütün katılımcıların, ekranları başında izleyenlerin de tahmin ediyorum bu etkinliğin düşündüklerinden çok daha kaliteli, kapsamlı ve büyük olduğunu anlamalarına vesile oldu." dedi.

Etkinlik alanına büyük bir coşkunun hakim olduğunu aktaran Bilal Erdoğan, "Ekranları başında izleyen insanlardan çok mesaj, telefon ve tebrikler aldık. Ekip arkadaşlarımız da emeklerinin karşılığının güzel ve teveccühle karşılanmasından memnun kaldı. Burada büyük bir emek var. Çok ciddi sayıda insan burada aylardır çalışıyor. Başarılı bir açılışla başlaması önümüzdeki günlerde gelecek teveccühün de göstergesi. Bugün ve hafta sonunda İznik'te halkımızın çok keyifli zaman geçireceğini, geleneksel sporlarımızın gelişmesi adına da bu etkinliğin ciddi katkısı olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları'nın dünyaya vermeye çalıştığı mesaja değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Oyunlarla ilgili farklı düşünceler var. Kimisi geleneksel spor branşlarının olimpiyat iddiasında olması, olimpiyatların içinde kendisine yer bulmasına çalışmasını savunuyor. Kimisi de bu oyunların daha bağımsız ve müstakil dünyası olması gerektiğini savunuyor. Ben ikinci görüşü paylaşıyorum. Geleneksel sporların olimpiyatların içinde yer almaya çalışması veya bir olimpiyat hedefini kendine koyması diğer sporlardaki gibi yozlaşma riskini de beraberinde getirebilir. Burada spora, hayata, çevreye ve rekabete bakış olarak bir alternatif inşa etmemiz gerek. Geleneksel sporlarda daha değerli bir yaklaşımı ortaya koymamız gerek. Buna 'Geleneksel Sporlar Olimpiyatı' diyebilirsiniz ama olimpiyatlara benzeşmek değil, farklılık esas. Buradaki açılış olimpiyatları andırıyor ama atlı gösteriler, çok kültürlü bir renklilik söz konusu. Verilmeye çalışılan 'Geçmişten Geleceğe Bir'iz!' mesajı. Sadece Türk dünyası için değil tüm insanlık için birlik ve beraberlik mesajı verilmeye çalışıldı. İddiamız ve ümidimiz, olimpiyatların daha ötesinde bir mesajı insanlığa kazandırabilmek."

Türkiye Atlı Cirit Milli Takımı gösteri sundu

Türk Atlı Cirit Milli Takımı'nın sunduğu gösteri ilgiyle izlendi. Ayrıca, izleyicilere atlı ciridin geçmişi ve kurallarına ilişkin bilgiler verildi.

Türklerin en eski sporlarından olan atlı ciritte, at üstündeki iki takım, birbirlerinin kalelerine yapılan hücumun ardından rakip atlıyı cirit atarak vurmaya çalışıyor. Rakibi vuran takım puan alıyor, eğer atışı kaçırırsa ya da rakibinin hücumundan önce kalesinden çıkış yaparsa ceza puanı alıyor.

Okçuluk müsabakaları yapıldı

İznik Gölü kıyısındaki okçuluk yarışları, "Bireysel" ve "Takım" kategorilerinde yapıldı.

Yarışlara katılan sporcuların atışları izleyenlerden ilgi gördü.

"Büyük Erkekler" bireysel kategorisinde Türkiye'den Oğuz Okçu birinci oldu. Kadınlarda ise Moğolistan'dan Bayarmaa Seree birinciliği elde etti.

Takımlar kategorisinde ise Büyük Erkeklerde Kırgızistan, kadınlarda ise Malezya birinci oldu.

Yağlı güreşlerde başpehlivanlığı İsmail Balaban aldı

Er Meydanı'nda yapılan güreşlere de vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Başpehlivan kategorisinde birçok ünlü güreşçi şampiyon olabilmek için mücadele etti.

Çeyrek finalde Orhan Okulu ile Ertuğrul Dağdeviren, Hüseyin Gümüşalan ile Yusufcan Zeybek, Hazar Şakar ile İsmail Balaban, Ali Gürbüz ile Mustafa Taş karşılaştı.

Mücadeleler sonucunda İsmail Balaban, Ertuğrul Dağdeviren, Mustafa Taş ile Hüseyin Gümüşalan rakiplerini yenerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde de İsmail ile Ertuğrul, Mustafa ile Hüseyin eşleşti.

İlk olarak bu yıl Kırkpınar'da ikinci olan Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan'ı mağlup ederek finale yükseldi. İsmail Balaban-Ertuğrul Dağdeviren maçı ise normal sürede sonlanmadığı için puanlama güreşine gitti. Bu bölümde rakibine üstünlük kuran 2013 ve 2017 Kırkpınar şampiyonu İsmail, adını finale yazdırdı.

Uzun süren final müsabakasında rakibine üstünlük kuran İsmail Balaban, 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda başpehlivanlığa ulaştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.