Politika

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: Silahların kaynağının hangi ülkeler olduğu belli

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, mültecilere maddi yardım yapan ülkelerin o ülkelerden daha fazlasını kazandığını belirterek, "Silahların kaynağının hangi ülkeler olduğu belli" dedi.

Coşkun Ergül  | 14.12.2015 - Güncelleme : 14.12.2015
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: Silahların kaynağının hangi ülkeler olduğu belli

TBMM

TBMM - COŞKUN ERGÜL

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla mülteci için 8 milyar dolardan fazla harcama yaptığını belirterek, "Bugün 3 milyar avro veren ülkelerin bir çoğu, geçmişte o ülkelerden 3 milyar avrodan daha fazlasını kazanmış ülkelerdir. Ortada olan silahların kaynağının hangi ülkeler olduğu belli" dedi.

Yeneroğlu, "göçmen sorunu, yurt dışında yaşayan Türkler" konularında AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

"Göçmen sorunu konusunda neler yapılabilir?" sorusu üzerine Yeneroğlu, Avrupa'nın bu konuda da çifte standart sergilediğini söyledi.

"Diaspora kelimesini bilerek kullanıyorum"

"Türkiye, Ermenistan gibi Türk diasporasını neden bugüne kadar oluşturamadı?" sorusunu Yeneroğlu, şöyle yanıtladı:

"Türkiye'de diaspora kelimesi kullanıldığı zaman insanlar, Ermeni veya Yahudi diasporasını anlıyorlar. Ben bilerek, bu bilincin oluşturulması amacıyla diaspora kelimesini kullanıyorum. Siyasi partiler üstü, siyasi mülahazalara kurban olmayacak şekilde diaspora politikalarının öncelenmesi gerekiyor. Anayasa'nın 62. maddesine göre, yurt dışında yaşayan insanlarımızın dil ve kültür birliğinin muhafaza edilmesi, geliştirilmesi devletin esli sorumlulukları arasında sayılmaktadır. Bundan dolayı, ilk kez 64. hükümet programında 4 sayfa diaspora politikaları ele alındı, kuşatıcı bir şekilde vatandaşlarımızın öncelikli ana dil, kültür, eğitim ve dini değerlerinin muhafaza edilmesiyle ilgili onlara yönelik yapılan çalışmalar sıralanmıştır."

"Panzehir, Türkiye'nin dini tedrisat geleneğinin desteklenmesidir"

Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye'nin kendi dini tedrisat geleneği konusunda, yurt dışında yaşayan vatandaşları için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği takdirde Ortadoğu'daki bazı ülkelerin desteklediği selefi akımların Avrupa ülkelerinde ne hale geldiğini görüyoruz. Bizim insanımızı da etkilemeye, zehirlemeye çalışıyorlar. Bunun önündeki en önemli tedbir, panzehir, Türkiye'nin dini tedrisat geleneğinin Avrupa ülkelerinde de önemsenmesi ve desteklenmesidir" dedi.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.