Dolar
38.57
Euro
43.62
Altın
3,239.37
ETH/USDT
1,844.80
BTC/USDT
96,950.00
BIST 100
9,167.58
Politika

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu toplandı

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, yarın ve çarşamba günü İliç'te bulunacaklarını, toprak kaymasının yaşandığı maden ocağında incelemeler yapacaklarını bildirdi.

Kemal Karadağ  | 06.05.2024 - Güncelleme : 06.05.2024
TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu toplandı

TBMM

TBMM (AA) - Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Uslu başkanlığında toplandı.

Uslu, gündeme geçmeden önce yaptığı açıklamada, komisyonun çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Toprak altında kalan iki işçinin daha naaşına ulaşıldığını hatırlatan Uslu, bölgedeki arama çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Atay Uslu, "Bugün saat 23.55 uçağıyla Erzincan'a geçeceğiz. Yarın ve çarşamba günü bölgede olacağız. İki gün süresince İliç'te maden ocağında incelemelerde bulunacağız, madenci kardeşlerimizi, teknik heyeti dinleyeceğiz." dedi.

Komisyonun Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin ortak kararı ile kurulduğunu söyleyen Uslu, Komisyonun hızlı şekilde çalışmalarına başladığını aktardı.

Amaçlarının, ihmallerin ortaya çıkarılması ve benzer kazaların yaşanmaması için alınacak tedbirleri belirlemek olduğunu vurgulayan Uslu, güvenli ve sürdürülebilir madencilik politikasının oluşturulması için de çalışacaklarını ifade etti.

Komisyon Başkanı Uslu'nun açıklamalarının ardından Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Balta ve DSİ yetkililerinin sunumuna geçildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sunumunda, altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından bölgeye hareket ettiklerini belirterek, ocağın bulunduğu alandaki çalışmaları anlattı.

Mehmet Akif Balta, bölgede ilgili bakanlıklarla toplantılar gerçekleştirdiklerini, sahada incelemeler yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"İlk etapta 7 ana başlıkta tedbirler paketi belirlendi. Bunların bir kısmı acil tedbirlerdi. Siyanürlü malzemenin, toprağın, suyun, akışkan haldeki sıvının alınan tedbirler sayesinde Sabırlar Deresi havzasını terk etmesi engellenmiş ve Fırat Nehri'ne, Bağıştaş Barajı'na inmesinin önü kesilmiş durumdadır. Tedbirler paketi halen sahada uygulanmaya devam edilmektedir."

Daha sonra Genel Müdür Balta ile Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han Kılıçaslan, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, AFAD yetkililerini dinledi

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, "Heyelan yaklaşık 2 dakikalık sürede 800 metre yol aldı. Uluslararası heyelan hız sınıflandırmasına göre 'aşırı hızlı heyelan' olarak tanımlanmaktadır." dedi.

Memiş, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda sunum yaptı.

AFAD'ın afet ve acil durumlardaki ilk müdahale ile müdahale sonrası iyileştirmede dünyanın en iyi teşkilatlarından birisi olduğunu belirten Memiş, maden ocağındaki toprak kaymasının ardından yapılanları anlattı.

Yaşananın bir maden kazası olduğunu aktaran Memiş, liç yığınının hızlı şekilde hareket ettiğini belirtti.

Toprak kaymasının ardından dört işçinin naaşlarına ulaşıldığını hatırlatan Memiş, beş işçiyi arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

AFAD Başkanı Memiş, 210 bin metrekare alanda 10 milyon metreküp yığın liç kaymasının yaşandığını, liçin bir kısmının Sabırlı Deresine bir kısmının da manganez ocağına aktığını bildirerek, "Heyelan yaklaşık 2 dakikalık sürede 800 metre yol aldı. Uluslararası heyelan hız sınıflandırmasına göre 'aşırı hızlı heyelan' olarak tanımlanmaktadır." diye konuştu.

Bölgeye Erzincan, Sivas, Erzurum ve Tunceli'den ekipler sevk edildiğini kaydeden Memiş, ekiplerin manganez ocağı ve Sabırlı Deresine gönderildiğini dile getirdi.

Memiş, termal ve toprak altı cihazlarla sahada tarama yaptıklarını, kimyasal riskin sürekli ölçüldüğünü aktardı.

Daha sonra Memiş ve AFAD yetkilileri, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.