AB: İran nükleer silaha sahip olamaz ama bunu önlemenin yolu diplomasidir
AB Yüksek Temsilcisi Kallas, AB ülkelerinin İran'ın nükleer silah sahip olmaması gerektiği görüşünde birleştiğini ancak bunu engellemenin yolunun diplomasi olduğunu belirterek, "tüm taraflara" itidal çağrısı yaptı.

Brüksel
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, İsrail'in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmanın ardından AB ülkelerinin dışişleri bakanlarını videokonferans yöntemiyle olağanüstü topladı.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Kallas, bakanların "tüm tarafları" uluslararası hukuka uymaya, itidal göstermeye ve kontrolden çıkabilecek eylemlerden kaçınmaya çağırdığını söyledi.
Kallas, "Hepimiz gerginliğin azaltılmasının acil bir ihtiyaç olduğu konusunda hemfikirdik. İran'ın nükleer silahı olamaz. Bunu önlemenin çözümü diplomasidir. AB üzerine düşeni yapacaktır." dedi.
Bakanların İran'ın İsrail'e misillemeleriyle tırmanan gerginliğin odağı Gazze'deki insani durumdan uzaklaştırmaması gerektiğinde de hemfikir olduğunu vurgulayan Kallas, "İnsani yardımların acil ve tam girişi, ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Kallas, İsrail ile Ortaklık Anlaşmasının, Tel Aviv hükümetinin Gazze'deki hukuksuz eylemleri nedeniyle askıya alınmasıyla sonuçlanabilecek inceleme sürecinin ise bugünkü toplantıda görüşülmediğini, incelemenin sürdüğünü ve bunun 23 Haziran'da yapılacak olağan Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ele alınacağını kaydetti.
AKallas, İsrail ile Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınma ihtimaline ilişkin mesajlar verdi
Kallas, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Orta Doğu konulu oturumda da "İsrail'in Gazze'de güç kullanımı, sivillerin sürekli ölümü ve sivil altyapının hedef alınması meşru müdafaanın dışına çıkmış bir durumdur. İsrail'in (Gazze'deki) eylemleri insancıl ve uluslararası hukuk kapsamında haklı gösterilemez." dedi.
AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının 20 Mayıs'taki toplantılarında Hollanda'nın teklifi üzerine İsrail ile Ortaklık Anlaşması'nı incelemeye almaya karar verdiklerini anımsatan Kallas, bu kararın üye ülkelerin çoğunluğuyla alındığını vurguladı.
Kallas, "Ortaklık Anlaşması'nın 2. maddesi, taraflara insan haklarına uyma konusunda bağlayıcı yükümlülükler yükler. Bu kapsamda inceleme devam ediyor ve sonucu 23 Haziran'da dışişleri bakanlarına sunacağım." diye konuştu.
İsrail ile ortaklığın askıya alınması için AB nüfusunun en az yüzde 65'ini temsil eden 15 üye ülkeden oluşan nitelikli çoğunluk gerekiyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.