Dolar
40.65
Euro
47.11
Altın
3,363.37
ETH/USDT
3,525.90
BTC/USDT
113,835.00
BIST 100
10,746.98
Dünya

Sudan kabinesi, İsrail’i boykot yasasını iptal kararı aldı

Ömer Erdem  | 06.04.2021 - Güncelleme : 06.04.2021
 Sudan kabinesi, İsrail’i boykot yasasını iptal kararı aldı

Hartum

Sudan Bakanlar Kurulu, İsrail ile normalleşme adımları kapsamında, 1958’den beri yürürlükteki İsrail’i boykot yasasını iptal kararı aldı.

Hükümetten yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun, İsrail’i boykot yasasının kaldırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Tasarı, yasama meclisinin (parlamento) henüz oluşturulmaması nedeniyle, Egemenlik Konseyi ve bakanlar kurulu ortak toplantısında nihai olarak oylanacak.

Nihai oylamada tasarı kabul edilirse yürürlüğe girecek.

Açıklamada, Sudan’ın bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümdeki tutumunun sabit olduğu vurgulandı.

İsrail'i Boykot Yasası, Sudanlıların İsrail'deki herhangi bir İsrail vatandaşı, kuruluş ile ya da yabancı şirketlerle anlaşma yapmasını yasaklıyordu.

Kanun ile İsrail menşeli malların Sudan'a girişi ve bu ülkeden transit geçişine de izin verilmiyordu. Söz konusu kanunun maddelerini ihlal edenlere 10 yıla kadar hapis ve para cezası verilebiliyordu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim 2020'de yaptığı açıklamada, Sudan'ın İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.