Dolar
42.72
Euro
50.25
Altın
4,342.18
ETH/USDT
3,009.20
BTC/USDT
90,000.00
BIST 100
11,287.77
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

Savaştan kaçarak İsrail'e göç eden Rus Yahudiler "kuzeye muhtemel saldırı tehdidinden" endişeli

Hayfa sakini Daniel Bernard, "Ben üç yıl önce Rusya'dan geldim, bir savaştan kaçıp buraya sığındım ve şimdi yeni bir savaş var." dedi.

Enes Canlı  | 04.08.2024 - Güncelleme : 04.08.2024
Savaştan kaçarak İsrail'e göç eden Rus Yahudiler "kuzeye muhtemel saldırı tehdidinden" endişeli

Kudüs

İsrail, İran ve Lübnan Hizbullahı'ndan gelecek kapsamlı bir saldırı tehdidine hazırlanırken, kuzeydeki sahil kenti Hayfa'da yaşayan Rus göçmeni Yahudi İsrailliler, bir savaştan kaçıp bölgesel bir çatışmanın ortasında kaldıklarını belirtiyor.

Tel Aviv yönetimi, Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmesi ve Tahran'da Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasının ardından Lübnan Hizbullah'ı ve İran'dan "güçlü bir karşılık beklediğini" açıkladı.

Uluslararası ticaret limanı, askeri limanın yanı sıra elektrik santrali gibi stratejik noktalara sahip Akdeniz kıyısındaki Hayfa kenti, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın işaret ettiği hedefler arasında yer alıyor.

İsrail, 31 Temmuz'dan itibaren sınıra yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Hayfa dahil ülkenin kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan etti.

AA muhabirine konuşan Rus Yahudisi İsrailli Daniel Bernard, bölgedeki gelişmelere ilişkin "Kaygılıyım ve endişeleniyorum. Sükunet olacağını düşünemiyorum. Haberleri takip ediyorum, İsrail ordusunun açıklamalarını görüyorum ama yine de endişeliyim." dedi.

Çatışmanın kısa sürmesini ve tüm tarafların dahil olmamasını ümit ettiğini aktaran Bernard, "Ben üç yıl önce Rusya'dan geldim, bir savaştan kaçtım ve şimdi yeni bir savaş var." diye konuştu.

Bernard, İsrail'den göç etmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna ise "Bunu düşünüyoruz. Çok fazla da seçeneğimiz yok. İlk seçenek Rusya St. Petersburg'a dönmek diğeriyse Avrupa'da bir yere gitmek." yanıtını verdi.

"Burada güvende hissetmiyorum"

Bilgisayar teknisyeni Andrei de Rusya'dan birkaç yıl önce geldiğini söyleyerek "Bir savaş olan ülkeden kaçtım. Burada güvende hissetmiyorum. Benim açımdan çok endişe verici. Burada topluma adapte olmaya çalışıyorum, işimi yoluna koymaya çalışıyorum. Ama gündelik hayatıma, rutinime odaklanamıyorum." ifadelerini kullandı.

Başka bir ülkeye göç etmeyi henüz düşünmediğini aktaran Andrei, "Burada kendimi bulacak, hayatımı inşa edecek, odağımı, motivasyonumu kaybettim." diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Andrei, artan gerilimin İsrail'in Gazze'ye 10 aydır saldırılarıyla ilişkisine dair ise şunları kaydetti:

"Gazze sorunlardan birisiydi, şimdi kuzeyde yeni sorunlarımız var. Çok fazla sorunumuz var. Burada sadece Gazze sadece kuzey değil yerel olarak da birçok mesele var."

İsrail basınına göre güvenlik yetkilileri, Lübnan Hizbullahı, İran ve vekillerinden "daha kapsamlı ve ölümcül olacağı" değerlendirilen ortak misilleme senaryosuna hazırlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın