Dolar
32.28
Euro
34.79
Altın
2,320.59
ETH/USDT
3,203.10
BTC/USDT
65,137.00
BIST 100
10,239.73
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in zorla yerinden ettiği üç çocuk babası Filistinli Rahmi, çörek yaparak geçimini sağlıyor

İsrail'in 7 aydan uzun süredir saldırılarını sürdürüp yardım girişini engelleyerek "insani bir felakete" sebep olduğu Gazze Şeridi'nde zorla yerinden edilen Filistinli Yusuf Rahmi, kısıtlı imkanlara rağmen geçinebilmek için yaptığı çörekleri satıyor.

Mohamed Majed, Halime Afra Aksoy, Mehmet Nuri Uçar  | 21.04.2024 - Güncelleme : 21.04.2024
İsrail'in zorla yerinden ettiği üç çocuk babası Filistinli Rahmi, çörek yaparak geçimini sağlıyor

Gazze

AA muhabirine konuşan 60 yaşındaki Rahmi, her sabah yaptığı çikolatalı çörekleri satmak için zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı kampları dolaştığını anlattı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta eşi ve 3 çocuğuyla birlikte bir çadırda yaşadığını belirten Rahmi, İsrail'in devam eden saldırıları ve abluka nedeniyle çörek malzemelerinin tedarikinde zorluk yaşadığını; çörekleri pişirmek için de tahta parçaları ve kağıt kullandığını söyledi.

Rahmi, ürünlerini günlük olarak hazırlayıp sattığını, kazandığı kısıtlı parayla da 5 kişilik ailesini geçindirmeye çalıştığını ifade etti.

Şucaiye'den Refah'a tehcir süreci

Rahmi, İsrail güçlerinin Gazze'nin doğusundaki Şucaiye Mahallesine geçtiğimiz aylarda düzenlediği saldırılarda aralarında erkek kardeşi ve kardeşinin eşi olmak üzere çok sayıda akrabasının hayatını kaybettiğini belirtti.

Yaşadıkları bölgede ciddi yıkıma yol açan saldırılar sonrası ailesiyle birlikte güvenli bir sığınak arayışıyla Şucaiye'den Refah kentine geldiklerini aktaran Rahmi, burada kumaş ve naylondan yapılmış basit bir çadırda, en temel ihtiyaçlardan yoksun şekilde hayatta kalmaya çalıştıklarını aktardı.

Zor şartlar altında yaşam mücadelesi

Rahmi, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin aylardır maruz kaldığı zorlukları şöyle ifade etti:

"Gazze Şeridi'nde 7 aydan uzun süredir devam eden saldırıların dayattığı zor koşullar altında geçim kaynağı sağlamak için bu mesleği yapıyorum. İsrail saldırılarında evlerimizi kaybettik, yerimizden göç etmek zorunda kaldık ve trajik koşullar altında yaşıyoruz."

Eşinin felçli olduğunu ve hareket edemediğini belirten Rahmi, "Şucaiye bölgesinden tehcir edildik. Güvenlik arayışıyla Refah'a sığındık, ancak en temel yaşam ihtiyaçlarımızı bile karşılayamadığımız bir çadırda zor koşullar altında yaşıyoruz. Eşimin tedaviye ihtiyacı var ancak saldırılar nedeniyle böyle bir imkanımız bile yok." diye konuştu.

Çörek yapıp satarak eşi ve 3 çocuğunun ihtiyaçlarını az da olsa karşıladığını ve içinde bulundukları zor şartlara rağmen hayatta kalabildiklerini anlatan Filistinli adam, yaşadıkları mahalleye geri dönebilmek ve daha iyi insani koşullarda yaşayabilmek için bir an önce İsrail saldırılarının sona ermesini diledi.

Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin son sığınağı Refah

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi, yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce "güvenli bölge" olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah'ın İsrail saldırılarından önce 280 bin olan nüfusu, halihazırda 5 katından fazla artarak neredeyse 1,5 milyona ulaştı.

İsrail saldırılarından kaçarak, yeterli kalacak yerin bulunmadığı ve altyapının yetersiz kaldığı Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bölümü, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail ordusunun sık sık hava saldırıları düzenlediği Refah'a kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 24 Mart'ta yaptığı açıklamada 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a olası kara saldırısına ilişkin, "Refah'a gireceğiz ve kesin zafere ulaşacağız." demişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın