Dolar
40.25
Euro
46.83
Altın
3,339.07
ETH/USDT
3,163.70
BTC/USDT
118,174.00
BIST 100
10,217.48
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 61 artarak 57 bin 823'e çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 61 artarak 57 bin 823'e yükseldi.

Ekip  | 11.07.2025 - Güncelleme : 12.07.2025
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 61 artarak 57 bin 823'e çıktı

Gazze/İstanbul/Kudüs

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 61 ölü ve 231 yaralının getirildiği kaydedildi.

İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 7 bin 261 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 25 bin 846 kişinin de yaralandığı belirtildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 57 bin 823'e, yaralıların sayısının da 137 bin 887'ye yükseldiği bildirildi.

Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.

Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılar sonucu ölenlerin sayısı 788'e, yaralıların sayısı da 5 bin 199'a çıktı.

"Ölüm tuzakları"

İsrail, 27 Mayıs'tan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım kuruluşlarının denetimi dışında, ABD-İsrail güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nı devreye sokarak sözde yardım dağıtımı gerçekleştiriyor.

Ancak bu yapı, BM tarafından tanınmıyor ve Filistinli gruplarca reddediliyor. Hamas, bu sistemi "ölüm tuzakları" olarak nitelendiriyor.

İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi'ne giriş sağlayan tüm kara sınır kapılarını kapalı tutuyor. Yardım taşıyan yüzlerce tırın Gazze'ye geçişi engellenirken, yalnızca sınırlı sayıda aracın Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan geçişine izin veriliyor.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, yoğun bombardıman, aç bırakma, zorla yerinden etme ve altyapının yıkımı sonucu büyük bir insani felaket yaşanıyor.

Uluslararası kamuoyunun ve Uluslararası Adalet Divanının ateşkes çağrılarına rağmen İsrail'in soykırımı aralıksız sürüyor.

İsrail ordusundan "Gazze'deki BM merkez binasının bulunduğu bölgeye saldırı" tehdidi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze Şeridi'ndeki merkez binası, El-Aksa ve İslam üniversiteleri ile Kızılay Hastanesi'nin bulunduğu bölgeye saldırı düzenleneceğini duyurdu.

Adraee'nin hedef alacaklarını söylediği binalar, yoğun yerleşim yerlerinin bulunduğu Gazze kentinin batısında yer alıyor.

İsrail ordusunun bölgeye saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulunan Adraee, "Filistinlilerden bölgenin boşaltılmasını ve Gazze Şeridi’nin güneyine gitmelerini" istedi.

BM'nin paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Gazze'deki yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 90'ı en az bir kere yerinden edildi.

Gazze'deki Vakıflar Bakanlığı: İsrail, Han Yunus'ta mezarlığı tahrip ederek ceset kalıntılarını çaldı

Vakıflar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in yaklaşık 2 yıldır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hem insani hem dini değer ve normları açıkça ihlal eden yeni bir suç işlediğine dikkat çekildi.

İsrail ordusundan bir grubun dün sabah Han Yunus kentindeki bir mezarlığa iş makineleriyle baskın düzenlediği aktarılan açıklamada, "İşgalci, işlediği yeni suçla mezarlığı iş makineleriyle tahrip ederek şehitlerin cenazelerini çıkarıp çaldı. Bu, dinlerin ve hukukun kabul etmeyeceği barbarca bir suçtur." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in bu suçla ölülere saygıyı ihlal ettiği gibi mezarlıkların kutsallığına da saldırdığı aktarılan açıklamada, "Bu suç ayrıca işgalcinin ahlaki açıdan düştüğü seviyeyi de gözler önüne seriyor. İşgalci yaşayan insanları öldürmekle yetinmiyor, öldürdüğü insanlara mezarlıklarda da saldırıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun asılsız birtakım gerekçelerle Gazze Şeridi'nde bulunan 60 mezarlıktan 40 tanesini tahrip ettiği kaydedildi.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik soykırımına devam ediyor.

Uluslararası çağrılar ve Uluslararası Adalet Divanının ateşkes kararlarına rağmen saldırılar, aç bırakma, yıkım ve zorla göç ettirme politikalarıyla sürüyor.

ABD'nin desteklediği bu süreçte, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 195 bin Filistinli hayatını kaybetti veya yaralandı. On binlerce kişi kayboldu, yüz binlercesi evsiz kaldı ve düzinelerce çocuğun ölümüne yol açan kıtlık da devam ediyor.

İsrail, Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

Filistin resmi ajansı WAFA'da yayımlanan habere göre İsrail, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim Mülteci Kampı'nda 166 gündür saldırılarını aralıksız sürdürüyor.

İsrail ordusunun bu sabah saatlerinden itibaren Tulkerim Mülteci Kampı'ndaki Marbaa Mahallesi'ne ağır iş makineleriyle girerek bazı binaları yıktığı aktarıldı.

Haberde Tel Aviv'in bu uygulamayla İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 3 Temmuz'da aldığı kararı da hiçe saydığı vurgulandı.

Öte yandan İsrail ordusunun Batı Şeria'daki Nur Şems Mülteci Kampı'na uyguladığı sıkı ablukayı da 153 gündür devam ettirdiğine dikkat çekildi.

İsrail askerlerinin ayrıca kampta Filistinlilerin evlerine el koyarak adeta karargahlara dönüştürdüğü belirtildi.

İsrail ordusu 21 Ocak’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde Cenin kenti ve mülteci kampından başlayarak Tulkerim ve Nur Şems kamplarına kadar uzanan "operasyonlarına" devam ediyor.

Ordu, 30 Haziran'da Tulkerim Mülteci Kampı'nda 1600'den fazla kişinin yaşadığı toplam 104 bina için yıkım kararı vermişti.

İlk etapta yıkılacak 50 binada yaşayan Filistinlilere eşyalarını taşımaları için birkaç saat süre tanınmıştı.

İsrail Yüksek Mahkemesi ise 3 Temmuz'da Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerine yönelik toplu yıkımın geçici olarak dondurulması yönünde karar almıştı.

İsrail basınına göre, Tel Aviv ateşkes müzakerelerinde Refah'ta işgalini sürdürmekte ısrarlı

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta "insani kent" adı altında "toplama kampı" kurma niyetini açıklayan İsrail, Katar'ın başkenti Doha'da devam eden ateşkes müzakerelerinde Refah'taki işgali devam ettirme ısrarını sürdürüyor.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun müzakerelerin ayrıntılarına vakıf İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Tel Aviv yönetimi, müzakerelerde aşılamayan Gazze'de işgalin sona erdirilmesi konusunda yeni bir çekilme haritası sundu.

Söz konusu haritada Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran ve Morag adı verilen koridordan çekilmeyi kabul eden İsrail, buna karşın Refah kentinde işgali sürdürme konusunda ısrarını devam ettirdi.

Kaynaklar, "İsrail'in sunduğu yeni haritada, Gazze ile Mısır sınırından yaklaşık 4-5 kilometre uzaklıktaki Morag Koridoru'ndan çekilme yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Buna karşın İsrail'in Gazze ile Mısır sınırı arasındaki Philadelphi Koridoru ve bunun 3 kilometre kadar kuzeyine kadar olan bölgeden çekilmeyi reddettiği bildirildi.

Tel Aviv yönetiminin, Refah kentini içine alan bu bölgede yüzbinlerce Filistinlinin sürüleceği bir kamp kurmak istediği hatırlatıldı.

Öte yandan Kanal 12'nin haberinde Gazze Şeridi'nin genelinde İsrail ordusunun düzenlediği yoğun hava saldırıları devam ederken şiddetli kara çatışmalarının da yaşandığı kaydedildi.

Bir İsrail ordusu komutanının, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları için "Attığımız her adımı izliyorlar ve ordunun hareket tarzını çözdüler." dediği de aktarıldı.

Gazze'de ateşkes müzakereleri

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için gerekli şartları kabul ettiğini açıklamış ve teklif ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır tarafından Hamas'a sunulmuştu.

Hamas, Gazze'de İsrail ile ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin teklife "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini, ateşkesin uygulanması için müzakerelere hazır olduğunu duyurmuştu.

Tel Aviv yönetimi, Gazze'de ateşkes için Hamas'ın Katar önerisinde yaptığı değişikliğin kabul edilemez olduğunu savunmuş, buna karşın İsrail heyeti, müzakereler için Katar'ın başkenti Doha'ya gitmişti.

Doha'da süren müzakerelerde anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda ve Refah kentinde işgali sürdürme ısrarının aşılamadığı kaydedilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın