Dolar
32.48
Euro
34.67
Altın
2,304.20
ETH/USDT
2,892.00
BTC/USDT
57,227.00
BIST 100
10,045.74
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail savaş kabinesi esir takası ve İran'ın olası misilleme saldırısı gündemiyle toplanacak

İsrail'de savaş kabinesinin Hamas'la ateşkes ve esir takası ile İran'ın olası misilleme saldırısı gündemiyle bugün toplanacağı belirtildi.

Burak Dağ, Abdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout, Ekrem Biçeroğlu  | 11.04.2024 - Güncelleme : 11.04.2024
İsrail savaş kabinesi esir takası ve İran'ın olası misilleme saldırısı gündemiyle toplanacak

Ankara/Kudüs

The Times of Israel gazetesinin haberinde, savaş kabinesinin bugün yerel saatle 19.30'da toplanacağı ifade edildi.

Haberde toplantının, İsrail'in ateşkes ve esir takası konularında Hamas'ın tutumuna ilişkin bir yanıt ve İran'dan olası misilleme saldırısı beklediği bir dönemde gerçekleştirileceği belirtildi.

Netanyahu: Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkedeki Tel Nof Hava Üssü’nü ziyaret eden Başbakan Binyamin Netanyahu, İran’ın olası saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şam’daki konsolosluk binasının hedef alınmasının ardından İran’ın İsrail’e saldırıda bulunacağı ihtimali tartışılırken Netanyahu, ülkesinin savunma ve saldırı açısından tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olduğunu iddia etti.

Netanyahu, İsrail’in zor bir dönemde geçtiğini belirterek bir yandan Gazze'de tüm hızıyla süren saldırılara devam ettiklerini bir yandan da İsrailli esirlerin geri dönmesi için aralıksız çabalarını sürdürdüklerini söyledi.

Diğer bölgelerde de birtakım sıkıntılı senaryolara hazırlıklı olduklarını kaydeden Binyamin Netanyahu, “Basit bir kural belirledik; kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz.” ifadesini kullandı.

İsrail ve GKRY, İran'a olası bir saldırıyı simüle eden ortak tatbikat gerçekleştirdi

Öte yandan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hava kuvvetleri, İran'a yönelik olası bir saldırıyı simüle eden ortak tatbikat gerçekleştirdi.

İsrail ordu radyosunun haberine göre, tatbikat son birkaç gün içinde yapıldı.

Haberde, "Tatbikat, İran'a yönelik bir saldırı üzerinde çalışmak için tasarlandı." ifadeleri kullanıldı.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze Şeridi ve Lübnan'daki saldırılarla meşgul olması nedeniyle 6 ay önce tüm tatbikatları askıya aldığı ancak Tahran'ın tehditleri gölgesinde tatbikatlara yakın zamanda yeniden başladığı kaydedildi.

İsrail, İran'ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2’si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, 10 Nisan'da X platformundan yaptığı paylaşımda, İran topraklarından İsrail'e saldırı düzenlenmesi halinde İran'ı hedef alacaklarını kaydetmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da yine 10 Nisan'daki açıklamasında, olası bir İran tehdidine karşı İsrail'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bugün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "İran ile onun bölgedeki vekil örgütlerinin tehditleri karşısında" İsrail'e tam destek verdiklerini ve Tel Aviv'in yanında olduklarını iletmişti.

ABD'den yayın yapan Axios internet sitesinin 2 İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın, İran'ın, İsrail'e yönelik saldırı tehditlerini ele almak için bugün İsrail'i ziyaret edeceği belirtilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın