Dolar
40.55
Euro
47.69
Altın
3,335.62
ETH/USDT
3,873.50
BTC/USDT
119,185.00
BIST 100
10,642.60
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

Gazze'deki Filistin hükümeti: Kıtlık giderek şiddetleniyor ve İsrail soykırıma devam ediyor

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, İsrail'in ablukası ve sözde yardımlar sebebiyle bölgede kıtlığın giderek şiddetlendiğini ve İsrail'in soykırıma devam ettiğini belirtti.

Ekip  | 28.07.2025 - Güncelleme : 28.07.2025
Gazze'deki Filistin hükümeti: Kıtlık giderek şiddetleniyor ve İsrail soykırıma devam ediyor

Ankara

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de "kıtlığın giderek şiddetlendiği" belirtilerek, Filistinli sivillere ulaşması gereken yardımların engellendiği aktarıldı.

Açıklamada, "Kıtlık, 1 milyon 100 bini çocuk olmak üzere 2 milyon 400 bin insanı etkiliyor. Arap ülkelerinin ve uluslararası toplumun sessizliğinde bugüne kadar 87'si çocuk olmak üzere 133 kişi açlıktan şehit oldu." ifadelerine yer verildi.

Gazze'nin kuzeyine ve güneyine 73 tır yardımın girdiği aktarılan açıklamada, "Yardımların çoğu, İsrail güçlerinin ve insansız hava araçlarının gözetiminde yağmalandı ve çalındı. Zira İsrail güçleri, kaos ve açlık politikasının bir parçası olarak, tırların yardımların dağıtım depolarına ulaşmalarını açıkça engellemeye çalışıyor." bilgisi aktarıldı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Bölgeye 2 tır insani yardım malzemesi taşıyan 3 havadan yardım gönderme girişimi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yardımların "sivillerin girmesinin yasak olduğu kırmızı bölgeye düştüğü ve insanların yararına kullanılamadığı" ifade edildi.

Açıklamada tek çözümün "Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve insani yardımların girişine izin verilmesi" olduğu vurgulanarak, "Dünya tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır." uyarısı yapıldı.

Beyaz Saray'ın önünde "Gazze'de açlığın sona erdirilmesi" çağrısı

ABD'nin başkenti Washington'da Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette Park'ta toplanan çok sayıda gösterici İsrail ile ona destek veren ABD'yi protesto etti.

Metal mutfak eşyalarına vurarak Gazzelilerin yaşadığı açlığa dikkati çeken göstericiler, ellerinde "Gıda kamyonlarının girişine izin verin" ve "İsrail, Gazze'yi aç bırakmayı bırak" yazılı pankartlar taşıdı.

İsrail'in Gazze ablukasının bir an önce sona erdirilmesi ve ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin kesilmesi talebini attıkları sloganlarla da dile getiren göstericiler, yetersiz beslenme nedeniyle Gazze'de ölen çocukların fotoğraflarını sergiledi ve yiyecek ararken öldürülen Filistinlilerin ölümlerini canlandırdı.

AA muhabirine duygu ve düşüncelerini aktaran "Refuse Fascism" adlı grubun üyesi Lucha Bright, "İnsanlar gözlerimizin önünde açlıktan ölüyor. İsrail, ABD tarafından tamamen destekleniyor ve yeşil ışık yakılıyor. Gözlerimizin önünde Orta Doğu'yu yeniden şekillendiriyorlar. Bu, insanlığa karşı işlenen bir suç ve biz bunun durması gerektiğini söylemek için buradayız." diye konuştu.

Bright, "Milyonlarca insan sokaklara dökülmeli ve gözlerimizin önünde bir soykırımın gerçekleşmesine izin vermemeliyiz." ifadesini kullandı.

"Jewish Voice for Peace" adlı örgütün temsilcisi Carolyn Karcher ise, "ABD, İsrail'e silah göndermeyi tamamen durdurmalı. İsrail'e uluslararası yaptırımlar uygulanmalı. BM ve uluslararası kuruluşların girmesine izin verilmeli ve İsrail'in onlara mümkün olan en kısa sürede tam erişim izni vermesi sağlanmalıdır." yorumunu yaptı.

İsrail'in alıkoyduğu Hanzala aktivisti, ablukayı kırmak için Gazze'ye yelken açmayı sürdüreceklerini söyledi

İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren Hanzala gemisine hukuka aykırı şekilde uluslararası sularda yaptığı baskında zorla alıkoyduğu avukat Arraf, yaşadıklarını Anadolu Ajansı (AA) muhabirine anlattı.

Gazze Şeridi'ne taşıdıkları insani yardımın sembolik olduğunu ve kıtlık nedeniyle birer birer yaşamını yitiren Filistinlilerin çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söyleyen Arraf, uluslararası kamuoyunun, "Filistinlilere ne kadar yardım ulaştırılacağına soykırımla yargılanan haydut bir devletin karar vermesine" göz yumduğunu vurguladı.

İsrail'in Gazze'de "gün ışığında soykırım işlediğine" vurgu yapan Arraf, hükümetlerin İsrail'in Gazze'de işlediği suçlara sessiz kaldığı sürece Özgürlük Filosu Koalisyonu olarak Gazze halkı için daha fazla gemiyle yelken açmaya devam edeceklerini belirtti.

İsrail, Gazze'ye bebek maması taşıyan Hanzala'yı eli silahlı düzinelerce askerle bastı

Gazze Şeridi'ne doğru seyrederken kendilerine yaklaşan 2 İsrail gemisi gördüklerini, bir kaç başarısız denemenin ardından İsrail donanmasıyla irtibata geçtiklerini söyleyen Arraf, "Onlara sivil olduğumuzu, sadece insani yardım taşıdığımızı ve Gazze'ye doğru gittiğimizi söyledim ve onlardan bize karşı güç kullanmamalarını istedik." dedi.

Arraf, İsrail askerlerinin, Gazze'ye uyguladıkları ablukanın uluslararası hukuka uygun olduğunu iddia ettiğini belirterek, "Ben de onlara uluslararası bir avukat olarak, uyguladıkları ablukanın yasa dışı olmasının yanı sıra Gazze'deki sivil nüfusu aç bıraktığı için bir savaş suçu teşkil ettiğini söyledim." ifadelerini kullandı.

Gazze'ye insani yardım taşıyan Hanzala gemisine saldırmamaları gerektiğini tekrar hatırlattığını ancak bir yanıt alamadığını vurgulayan Arraf, bölgedeki diğer gemilere saldırı altında olduklarını belirten yardım çağrısı göndermelerine rağmen yanıt alamadığını söyledi.

Arraf, İsrail ordusunun Hanzala'nın etrafını en az 8 savaş gemisiyle sardığını ve düzinelerce silahlı İsrail askerinin gemiyi bastığını söyledi.

"Açlıktan ölen çocuklar için bebek maması taşıyan küçük bir tekneyi durdurmak için ne kadar çok güç gönderdiklerini düşündüğünüzde gülünç geliyor." diyen Arraf, alıkonulduktan sonra getirildikleri Usdud Limanı'nda kendilerini filme almaya çalışan tüm kameralara "Özgür Filistin" sloganları attıklarını kaydetti.

"Gazze'de çocukları kasıtlı olarak aç bırakan bir oluşumdan yiyecek veya su kabul etmeyeceklerini" İsraillilere ilettiklerini söyleyen Arraf, İsraillilerin Hanzala aktivistlerinden birine karşı güç kullandığını ancak söz konusu aktivisti başka bir alana götürdükleri için sonrasında neler olduğunu göremediklerini bildirdi.

Arraf, "İsrail'e yasa dışı yollarla girmek" suçlamasında bulunan İsrailli yetkililere, kendilerini zorla alıkoyduklarını hatırlattığını aktardı.

Hanzala aktivistleri, hukuksuzca alıkonuldu

İsrailli hak örgütü "Adalah" avukatlarından Hedil Ebu Salih ise alıkonan 21 aktivistten 19'unun Usdud Limanı'na getirildiğini ve İsrail vatandaşı 2 aktivistin ise polis karakoluna götürüldüğünü söyledi.

Duruşmada, 21 aktivistin zorla alıkonulması ve gözaltına alınmasının yasal olmadığını vurguladıklarını belirten Ebu Salih, "İsrail sularında değil, uluslararası sularda durduruldular veya alıkonuldular." dedi.

Hanzala gemisinden alıkonan aktivistlerin Ramle kentindeki Givon tutukevinde bulunan mahkemeye çıkarılacağını bildiren Ebu Salih, 2 aktivistin polis karakoluna getirildikten sonra serbest bırakıldığını kaydetti.

Ebu Salih, duruşmalar sonrası gözaltında tutulan aktivistlerin sınır dışı edileceğini öngördüklerini ifade etti.

İsrail, gemiye uluslararası sularda müdahale etmişti

Özgürlük Filosu Koalisyonu Whatsapp kanalından yapılan açıklamada, gemiye uluslararası sularda müdahale edildiği ve İsrail askerlerinin güvenlik kameralarını indirdiği belirtilmişti.

Hanzala gemisinin takibi için başlatılan YouTube canlı yayınında, İsrail askerlerinin güverteye çıktığı ve gemideki yolcuların ellerini havaya kaldırdığı görülmüştü.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, uluslararası sularda baskın düzenlenen geminin, alıkonulan aktivistlerle birlikte ülke kıyılarına doğru çekildiğini açıklamıştı.

Hanzala gemisi

Hanzala gemisi, İtalya'nın Syracusa Limanı'ndan 13 Temmuz'da hareket etmiş ancak teknik bazı ihtiyaçların giderilmesi için 15 Temmuz'dan 20 Temmuz'a kadar Gallipoli Limanı'nda son hazırlıkları tamamlamıştı.

İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle açlıktan ölümler yaşanmaya başladığı Gazze'ye yardım götürmek için 20 Temmuz'da yola çıkan gemide 10 farklı ülkeden 21 aktivistin bulunduğu bilgisi verilmişti.

Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor

İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.

Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana açlıktan ve yetersiz beslenmeden ölenlerin sayısı 87'si çocuk 133'e yükseldi.

İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle Gazze'de ortaya çıkan kıtlık felaketinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün bölgeye havadan yardım atmaya başladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 59 bin 733 Filistinli hayatını kaybetti, 144 bin 477 kişi de yaralandı.

İsrail'in ateşkesi bozduğu 18 Mart'tan itibaren Gazze'ye düzenlediği saldırılarında ise 8 bin 581 kişi yaşamını yitirdi, 32 bin 436 kişi yaralandı.

Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılar sonucu ölenlerin sayısı 1021'e, yaralıların sayısı da 7 bin 485'e çıktı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını uygulamaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın