Dolar
40.00
Euro
47.03
Altın
3,319.06
ETH/USDT
2,576.10
BTC/USDT
109,200.00
BIST 100
10,117.36
Dünya

BRICS ülkeleri, Gazze'de koşulsuz ateşkes sağlanması çağrısında bulundu

BRICS liderleri, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarından tamamen çekilmesi ve Gazze'de kalıcı ve koşulsuz ateşkes sağlanması çağrısı yaptı.

Ekip  | 06.07.2025 - Güncelleme : 07.07.2025
BRICS ülkeleri, Gazze'de koşulsuz ateşkes sağlanması çağrısında bulundu

Ankara

Brezilya'nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi kapsamında ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, Gazze Şeridi'nin, Filistin'in "vazgeçilmez bir parçası olduğu" belirtilerek, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarından tamamen çekilmesinin yanı sıra Gazze'de kalıcı ve koşulsuz ateşkes sağlanması çağrısı yapıldı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne "bağlılığın" ifade edildiği bildiride, "Suriye'nin yönettiği, sahip olduğu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı temelinde Birleşmiş Milletlerin yardım sağladığı" barışçıl ve kapsayıcı bir sürecin desteklendiği vurgulandı.

Bildiride, 13 Haziran 2025'ten bu yana İran'a yönelik "askeri saldırıların kınandığı", bunların uluslararası hukuku ve BM Şartı'nı ihlal ettiği kaydedilerek, Orta Doğu'da güvenlik riskinin artmasından endişe duyulduğu belirtildi.

Suriye topraklarının bir kısmının İsrail "işgali altında olması" kınanarak, bunun uluslararası hukuku ve 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nı ihlal ettiği belirtilen bildiride, İsrail'in Suriye'deki güçlerini geri çekmesi çağrısı yapıldı.

Sudan ve Haiti'deki durum

Sudan'da yaşanan insani krizden derin endişe duyulduğu aktarılan bildiride, bölgede derhal kalıcı ve koşulsuz ateşkes sağlanması ve çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi çağrısı yapıldı.

Bildiride, Sudan halkı için sürekli, acil ve kesintisiz insani yardım erişiminin sağlanmasının önemine de vurgu yapıldı.

Haiti'deki insani ve ekonomik durumun her geçen gün daha da kötüleştiği ifade edilen bildiride, ülkedeki insani krizin ancak uluslararası toplumun desteğiyle çözülebileceği vurgulandı.

Bildiride, çetelerin ortadan kaldırılması, ülkedeki güvenlik durumunun iyileştirilmesi ve uzun vadeli kalkınmanın sağlanmasına yönelik çabaların desteklenmesi talep edildi.

Tarifeler kınandı

Bildiride, gittikçe yaygınlaşan tarife uygulamalarının küresel ticaret sistemini tehdit ettiği vurgulanarak, tarifelerin küresel tedarik zincirlerini bozduğu, uluslararası ekonomik ve ticari faaliyetlere belirsizlik oluşturduğu ve ekonomik eşitsizlikleri arttırdığı belirtildi.

Bu durumdan ciddi endişe duyulduğu kaydedilen bildiride, kurallara dayalı, açık, şeffaf, adil ve kapsayıcı çok taraflı ticaret sistemine destek yinelendi.

Ayrıca, Ukrayna'nın 1 Haziran'da Bryansk, Kursk ve Voronezh bölgelerindeki köprüler ile demir yolu altyapısını ve "kasten sivilleri hedef alan" bombalı saldırıları kınandı.

Bildiride, Endonezya ve diğer ülkelerin BRICS üyesi olmasından dolayı duyulan memnuniyet ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: BRICS, istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Sergey Lavrov, Brezilya'nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 17. BRICS Liderler Zirvesi'ne katıldı.

Zirvenin 2. oturumunda konuşan Lavrov, çok kutuplu dünya düzeni oluşmasının önemine işaret ederek, "Çok kutupluluk bir tercih değil, sömürgecilik üzerine kurulu olan eski liberal modelin yerini alan bir gerçektir." ifadelerini kullandı.

Amerikan dolarına ödemelerde güvenin sarsıldığının altı çizen Lavrov, "Durum gelişmiş ülkelerde bile kontrolden çıkıyor. ABD'nin devlet borcu, rekor seviyeye ulaşarak 37 trilyon dolara oldu ve büyümeye devam ediyor. Bu nedenle küresel çoğunluğun Batı'dan bağımsız kalkınma mekanizmalarına ilgi duyması şaşırtıcı değil. Küresel Güney ve Doğu ülkeleri, küresel ekonomik büyümenin ana itici gücü haline geldi." dedi.

Lavrov, bu durumda bölgesel örgütlerin rolünün arttığını ve BRICS'in bu noktada öncülük ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"BRICS, evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı daha istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalışıyor. BRICS, küresel ekonominin yüzde 40'tan fazlasını oluşturuyor. BRICS ortaklarıyla bu rakam yüzde 45'e veya 93 trilyon dolara ulaşıyor. BRICS, dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil ediyor. BRICS ülkelerinin, Rusya'nın ticaret cirosundaki payı, sürekli artıyor ve 2024'te yüzde 48'in üzerine çıktı. Ödemelerin yüzde 90'ı ise ulusal para birimleriyle yapılıyor."

Lavrov, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının sömürgecilik politikaları için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Rio de Janeiro'da BRICS Zirvesi

17. BRICS Liderler Zirvesi, Dönem Başkanı Brezilya'nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde 6-7 Temmuz'da düzenleniyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS, dünya ekonomisinde önemli yere sahip bulunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın