Dünya

AİHM Bulgaristan'ın izleme yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Bulgaristan'ın izleme yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetti.

Ayşe Doğru  | 11.01.2022 - Güncelleme : 11.01.2022
AİHM Bulgaristan'ın izleme yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı buldu

Sofya

Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bulgar avukatlar Mihail Ekemdzhiev ve Alexander Kashamov ile 2 insan hakları kuruluşunca 2012’de açılan ve sonraki yıllarda yeni deliller sunulan davada karara vardı.

AİHM kararında Bulgaristan’ın 1997 tarihli izleme yasaları ve ceza kanunundaki bazı maddeleri değerlendirdi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, gizli izleme yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yasal gerekliliklerini karşılamadığı, Bulgaristan hükümetinin izlemeyi sadece gerekli durumlara mahsus kılamadığı ifade edildi.

Bulgaristan’ın telekulak ve izlemeyi düzenleyen yasalarının vatandaşların özel hayatına müdahale edilmemesini güvence altına almadığı kaydedilen açıklamada, bu konudaki açık düzenleme eksikliğinin izleme verilerinin menfur amaçlarla kullanılmasına kapı araladığı vurgulandı.

Açıklamada, “AİHM, oy birliğiyle, AİHS’nin (özel yaşama ve haberleşmeye saygı hakkındaki) 8. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmiştir.” ifadesi kullanıldı.

Geçen yıl özel bir parlamento komisyonu ülke tarihinin en büyük telekulak skandallarından birini ortaya çıkarmıştı. Aralarında gazeteci, siyasetçi, insan hakları savunucuları bulunan 900’den fazla kişinin, temmuz 2020'den nisan 2021'e kadar süren hükümet karşıtı protestolar boyunca dinlendiği tespit edilmişti.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın