Dolar
38.56
Euro
43.64
Altın
3,253.65
ETH/USDT
1,841.60
BTC/USDT
96,882.00
BIST 100
9,078.43
Dünya

Abuja Engelliler Okulu öğrencilerini hayata hazırlıyor

Abuja Engelliler Okulu, yüzlerce engelli öğrenciye el sanatları, marangozluk, ayakkabı tamirciliği, boyacılık ve çeşitli tamir işleri eğitimi veriyor.

09.05.2018 - Güncelleme : 10.05.2018
Abuja Engelliler Okulu öğrencilerini hayata hazırlıyor Fotoğraf: AA/Gökhan Kavak

ABUJA - Gökhan Kavak,Adam Abu Bashal

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'nın başkenti Abuja'daki Engelliler Okulu, yüzlerce engelli öğrenciye el sanatları, marangozluk, ayakkabı tamirciliği, boyacılık ve çeşitli tamir işleri eğitimi verip meslek kazandırarak hayata hazırlıyor.

Birçok çocuğun iç çatışmalar, terör ve ekonomik adaletsizlik nedeniyle okula gidemediği ülkedeki olumsuz şartlar, engellileri daha fazla etkiliyor.

Yaklaşık 20 yıldır yardımlarla faaliyetine devam eden ve yaklaşık 250 öğrencinin eğitim gördüğü Abuja Engelliler Okulu'nda 7 farklı zihinsel ve fiziksel engelli öğrenci grubu bulunuyor. Engelli öğrencilere fiziksel ve zihinsel engel şartlarına göre el sanatları, marangozluk, ayakkabı tamirciliği, boyacılık ve çeşitli tamir işleri öğretiliyor.

"Öğrencilerimizi hayata hazırlamaya çalışıyoruz"

Okul Müdürü Nasiru Şerif, meslek edindirme kurslarından farklı olarak öğrencilerin kişisel temizlik başta olmak üzere farklı alanlarda eğitildiklerini de dile getirdi.

Şerif, "Okula kabul edilen öğrenciler, ilk olarak sağlık taramasından geçiyor ve engeline göre hangi sınıfa yerleştirileceğine karar veriliyor. Engelli öğrencilerimizi bu okulda hayata hazırlamaya çalışıyoruz." dedi.

Okulun hükümet tarafından açıldığını ancak bir süre sonra desteğin kesildiğini belirten Şerif, "Okulumuz ücretsiz eğitim verdiği için geliri az. Bu nedenle sivil toplum örgütleri tarafından gönderilen yardımlarla faaliyetlerimize devam ediyoruz. " dedi.

"İnsan engelli olsa dahi hayallerini gerçekleştirebilir"

8 yıldır okulda eğitim gören 23 yaşındaki fiziksel engelli Mahmud Ebubekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli olarak hayatını sürdürmenin çok zor olduğunu ve bir meslek sahibi olup hayata tutunmak istediğini dile getirdi.

Ebubekir, "Çocukluğumdan bu yana dilencilikten nefret ettim. Bu yüzden köyümüzdeki engelliler, dilenmeye giderken ben hep evde kalırdım. Her zaman bir meslek sahibi olup hayata tutunmak istedim." diye konuştu.

Halihazırda lise eğitimine devam eden Ebubekir, zihinsel engelliler ile aynı okulda eğitim görmenin zorluklarına işaret ederek "Burada yaşamak, biraz değişik ama idare ediyoruz çünkü burada zihinsel engelliler ile yaşamak çok zor." dedi.

Doğuştan engelli Ebubekir, Nijerya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde engelli insanların dilendiğine dikkati çekerek bu durumun kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Ebubekir, "Nijerya'daki engelliler, dinlemekten başka çareleri olmadığını düşünüyor. Oysa insan engelli olsa dahi hayallerini gerçekleştirebilir." ifadelerini kullandı. 

"İnsan okumak istedi mi Allah ona yardım eder"

Abuja'daki okulun öğrencilerinden 22 yaşındaki Saratu Yusuf da 10 senedir engelli okulunda eğitim gördüğünü söyledi.

Yusuf, "12 yaşında geçirdiğim trafik kazası sonrası iki elim kesildi. Tavsiye üzerine bu okula kaydoldum ve burada ayağımla yazmaya öğrendim." dedi.

Kazanın ardından tüm hayatının yıkıldığına inandığını ve derin bir bunalıma girdiğini belirten Yusuf, kısa sürede kendini toparlayıp okuması gerektiğini düşündüğünü ve Abuja Engelliler Okuluna kaydolarak eğitim almaya karar verdiğini anlattı.

Yusuf, "Her şeye rağmen ve tüm zorluklar karşısında hayata tutunmak zorundayız. Özellikle kadınlar için hayat daha zor ama hiçbir şey bizim için engel olmamalı. İnsan okumak istedi mi Allah ona yardım eder." dedi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın