Dolar
38.57
Euro
43.58
Altın
3,240.74
ETH/USDT
1,837.10
BTC/USDT
96,560.00
BIST 100
9,167.58
arşiv

Marmara

23.07.2009 - Güncelleme : 23.07.2009
Marmara




23 Temmuz 2009

Çanakkale sınırları içinde yer alan Troya ve Assos antik kentlerindeki kazılar başladı. Troya Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Ernst Pernicka başkanlığındaki bu yılki kazıların 2 ya da 3 bölgede yapılacağını söyledi

Aslan, eylül ayının ilk haftasına kadar sürecek kazılara yurt içi ve yurt dışındaki değişik üniversitelerden 50'ye yakın uzmanın katıldığını ifade ederek, ''bu yılki kazılar özellikle ören yerindeki, savaş arabalarının kente yaklaşmasını engelleyen savunma hendeğinde yapılacak'' dedi.
Assos Kazı Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Arslan, antik kentteki kazıların bu yıl 27'ncisinin yapılacağını bildirdi.
Arslan, kazıların yaklaşık 3 ay sürmesinin planlandığını, bu yılki kazılarda, aralarında Münih, Cottbus, Freiburg üniversitelerinden gelenlerin de bulunduğu 30 uzmanın görev alacağını söyledi.
Kazıya katılacak yabancı uzmanların, antik kentin savunma sistemini araştıracağına işaret eden Arslan, ''diğer ekiplerimiz ise Agora, Kuzey Stoa, Batı Nekropolis'te kazı çalışmalarını yürütecek. Bunun dışında kentin en önemli yapılarından birisi olan Athena Tapınağı'ndaki restorasyon çalışmaları kapsamında, beton blokların yerine andezit taştan yapılmış blokların konulması için çalışma başlatılacak'' dedi.
Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti'ndeki kazılara da başlandı. Kazı Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, 2009 yılı kazıların yaklaşık 2 ay sürmesinin planlandığını söyledi.
Başaran, bu yılki kazıların nekropol, antik tiyatro, Roma villası ve yamaç evi bölgelerinde yoğunlaştırılacağını kaydetti.

BALIKESİR'DEKİ KAZILAR
Balıkesir'in Erdek ilçesindeki Kyzikos Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, tarihte Avrupalı seyyahlar tarafından ''Dünyanın 8. Harikası'' olarak nitelendirilen ''Hadrianus Tapınağı'' ile 3 antik limanın ortaya çıkarılması için uğraşılıyor.
Kazı Başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erdek'ten 8 kilometre uzaklıktaki Kyzikos ile ilgili ilk araştırmayı 1950'li yıllarda Prof. Dr. Ekrem Akurgal'ın yaptığını, ilk planlı ve düzenli kazıların ise 1989 yılında Prof. Dr. Abdullah Yaylalı tarafından başlatıldığını söyledi.
Ödenek yetersizliği nedeniyle 1996 yılında kazılara ara verildiğini ifade eden Koçhan, kazıların 2006 yılından bu yana başkanlığında tekrar başladığını anlattı.
Koçhan, bu yılki kazılar için 85 bin lira ödenek ayrıldığını, kazıların 15 Ağustosta tamamlanmasını planladıklarını, ancak ödeneğin artırılmaması durumunda çalışmaların en geç 25 Temmuzda sona ereceğini kaydetti.
Bu yılki kazıların iki bölümde gerçekleşeceğini belirten Koçhan, şöyle konuştu:

''Bir ekibimiz, Hadrianus Tapınağı'nda kazı yaparken, Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Doç. Dr. Hakan Mert'in de aralarında bulunduğu diğer ekip, antik limanları belirlemeye çalışacak. 7 kişiden oluşan su altı ekibine, Almanya'dan 4 kişilik grup da katılacak. 4 öğretim üyesi, 10 öğrenci ve 49 işçiyle yürüttüğümüz Hadrianus Tapınağı kazılarında ise tapınağın ön ve yan bölümlerinde çalışarak, tapınağın tam ölçülerini belirlemek istiyoruz.''
Yrd. Doç. Dr. Koçhan, tapınağın kendine özgü bir planı bulunduğuna işaret ederek, ''eğer altyapısını onarıp, üst bölümünü de ortaya çıkarabilirsek, tapınağın kültür turizmine kazandırılmasını sağlarız. İki kez büyük deprem geçirmesi nedeniyle çok yıpranan Hadrianus Tapınağı'nı tam olarak ayağa kaldırmak mümkün değil ama tapınağın iki sütununu ve üst yapısını ortaya çıkarsak bile turist çekeriz'' dedi.
Nurettin Koçhan, kazılar sırasında, işçi ihtiyacını bölge insanından karşıladıklarını belirterek, ödenek yetersizliği nedeniyle Hadrianus Tapınağı'nın turizme açılmasının 5-6 yıldan önce gerçekleşemeyeceğini vurguladı.
Kazılarda, bugüne kadar Hadrianus Tapınağı'nda insan ve hayvan figür parçaları, sütun tamburları, Kyzikos paraları başta olmak üzere önemli buluntuları gün ışığına çıkarttıklarını kaydeden Koçhan, buluntuları, Bandırma Arkeoloji Müzesine teslim ettiklerini söyledi. Kyzikos'un tarihinin 3 bin yılı aştığı sanılıyor.
Dünyada en erken tarihli ve tek örnek olan Zerdüşt tapınma merkezinin yer aldığı Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyü yakınlarındaki Hisartepe'de bulunan ''Daskyleion Antik Kenti''ndeki kazı çalışmaları da başladı.

Kazılara 22 yıldan beri başkanlık eden Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tomris Bakır'ın emekli olmasının ardından görevi devralan Doç. Dr. Kaan İren, yaptığı açıklamada, 1 Temmuzda başlayan kazıların, 15 Eylülde sona ermesinin planlandığını belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığının, kazı için 90 bin lira ödenek çıkardığını ifade eden İren, ''Bu ödeneğin yeterli olduğunu söyleyemem. Daskyleion gibi önemli bir ören yerinin ödeneği, en az 300 bin lira olmalı'' dedi.
İren, bu yıl, antik kentin en yüksek tepesi olan akropolise giden ana yolu ortaya çıkarmaya çalışacaklarını anlatarak, en önemli hedeflerinden birinin, önemli buluntulara ulaşacaklarına inandıkları nekropolisi gün ışığıyla buluşturmak olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. İren, kazılara ağustos ayında Almanya'dan bir grubun katılacağını, kazılarda çıkarılacak yazıtları da İtalyan dil bilimcisi ve Anadolu eski dilleri uzmanı Gusmani'nin inceleyeceğini bildirdi.
Kazılara 22 yıl boyunca başkanlık eden Prof. Dr. Tomris Bakır ise, görevini gönül rahatlığıyla Doç. Dr. Kaan İren'e devrettiğini ifade ederek, ''Daskyleion'da benden önce Prof. Dr. Ekrem Akurgal kazı yapmıştı. Şimdi Doç. Dr. İren ile üçüncü kuşak görevde. Ancak bu ödeneklerle Daskyleion kazıları, en az 100 yıl sürer'' dedi.
Daskyleion'da bugüne kadar mezar stelleri, kabartmalar, seramik kaplar, sikkeler, günlük yaşama ait dokuma tezgahları, Perslere ait sarayın bir bölümü, Zerdüşt dinine ait kutsal yol, saray çevresindeki çeşitli yapıların temelleri, Bizans suru, taş döşeli avlular ve su kanalları, Frig suru, Kyble Tapınağı'nın temeli, Friglere ait dinsel semboller ve seramikler bulundu.

ULUDAĞ'DAKİ ROMA BAZİLİKASINDAKİ KAZILAR
Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik köyünde, 2001 yılında kaçak kazı yapanlar tarafından tesadüfen bulunan, Doğu Roma döneminden kalma, tabanı mozaiklerle süslü bazilikayla ilgili kazı çalışmaları, 20 Temmuzda başlayacak.
Uludağ Üniversitesi Lozan Üniversitesi ve Bursa Müze Müdürlüğünün işbirliğinde gerçekleştirilecek kazıların bu yılki bölümü, 31 Ekime kadar sürecek.
Lozan Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Ernst Fuchs'un başkanlığındaki 20 kişilik ekip tarafından sürdürülecek kazılarda, bazilikanın tabanında bulunan mozaiklerin sağlamlaştırılması ve kazı alanının genişletilmesi planlanıyor. Kazıların 2012 yılında bitirilerek, restorasyonunun ardından turizme açılması hedefleniyor.

TEKİRDAĞ'DAKİ KAZILAR
Tekirdağ'da 1992 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğünün üniversiteler ile ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmaları yeni dönemde de devam edecek.
Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Atik başkanlığında Herainteikos Antik Kenti'nde 8 yıldır sürdürülen kazılar, bu yıl 20 Temmuzda başlayacak. Atik'in, antik kentte 15 kişilik ekiple yapacağı çalışmalarda 25 işçi görev yapacak. Bu antik kentte geçen yıl Eros ile Afrodit heykellerinin bulunduğu Trak Tapınağı'nın sınırlarının genişletilmesi çalışmasına da devam edilecek.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Zeynep Koçel Erdem ise, Ganos Dağları'ndaki yüzey araştırması çalışmasına ekibiyle birlikte eylül ayında başlayacak.
Marmaraereğlisi ilçesindeki Perintos bazilikasında önceki yıllarda başlatılan restore çalışmalarına ağustos ayında devam edilecek. Perintos bazilikasının üzerinin uzay çatıyla kapanması için proje çalışmaları yapılacak.

EDİRNE
Edirne'nin Dilaverbey Mahallesi, Zindanaltı mevkisinde 2007 yılında başlanan arkeolojik kazılarda Osmanlı ve Roma dönemine ait buluntular keşfedildi.
Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında başlanan sondaj çalışmasında Edirne'nin kurucusu İmparator Hadrian döneminde inşa edilen, şehir surlarına ulaşıldığını söyledi. 
Edirne Müze Müdürlüğü başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesinin destekleriyle devam eden kazıların bu yılki çalışmalarına başlandığını ifade eden Karakaya, 2 arkeolog ve 11 işçiyle yürütülen çalışmada, surların 75 metrelik bölümünün ortaya çıkarıldığını kaydetti.
Kazılar sırasında Roma dönemine ait mezarlar ve erken Osmanlı dönemine ait seramikler bulunduğunu anlatan Karakaya, şöyle konuştu:
''Özellikle terra sigilata adı verilen, Roma seramiklerinde kullanılan, süzülmüş ince dokulu çamurun sır gibi uygulanıp çok yüksek derecelerde pişirilmesi tekniğiyle elde edilmiş ürünler, önemli bir grup oluşturmakta. Surun temel seviyesinde MS 2. yüzyıla ait kase ve kandiller elde edildi. 15. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilen seramikler, kırmızı hamurlu, beyaz astar üzerine kobalt mavisi bezemeli, şeffaf sırlı olup, oldukça önemli bir buluntu topluluğunu oluşturmakta. Benzer örneklerle İznik, Kütahya, Bursa, Milet'teki kazılarda karşılaşıldı.''

ENEZ'DEKİ KAZILAR
Edirne'nin Enez ilçesindeki kazılar 1978 yılından beri Prof. Dr. Sait Başaran başkanlığında devam ediyor.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü emekli Öğretim Üyesi Başaran, kazıların eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Varlıkları Koruma ve Müzeler Genel Müdürlüğünün yürüttüğü kazılarda bu yıl Kral Kızı Bazilikası'nın ortaya çıkarılacağını, Enez Kalesi içindeki şapellerin çevresinin temizleneceğini, şarap mahzenleri bölümünde kazıların devam edeceğini belirten Başaran, Enez'de gün ışığına çıkarılan eserlerin kültürel ve sanatsal açıdan daha kıymetli olduğunu bildirdi.
20 kişilik ekiple 31 yıldır devam eden kazılarda kayalara oyulan şarap mahzenlerinin, içinde şarap tortusu olan amforaların, çerez tabaklarının, nekropollerin, Roma dönemine ait mozaik bir villanın ortaya çıkarıldığını anlatan Başaran, müzelik değeri olan eserlerin Edirne Müzesinde, müzede sergilenmeyecek değerdeki eserlerin de hükümet konağı ve Enez Kalesi'nin salonunda sergilendiğini kaydetti.

ANTANDROS ANTİK KENTİNDE KAZI ÇALIŞMALARI
Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde bulunan Antandros Antik Kenti'nde, bu yıl 4 alanda kazı yapılacağı bildirildi.
Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının 9 yıldır sürdürüldüğünü belirtti.
Bu yılki kazıların başladığını kaydeden Polat, antik kentin Kaz Dağı'nın güney eteklerinde, denize dik olarak uzanan Kaletaşı Tepesi'nin zirve ve batı yamaçlarına konumlandığını ifade etti.

Polat, bu sezonki kazılarda 4 alana ağırlık vereceklerini kaydederek, ''bu yıl mezarlık, yamaç ev, geçen yıl bulduğumuz ve sur duvarı olduğunu düşündüğümüz alan ile Roma hamamında çalışmalar yapacağız. Kentin henüz resmi yapılarına ulaşamadık. Bu nedenle, bu sezon kapsamlı bir yüzey araştırması gerçekleştireceğiz'' dedi.
Kazıların 24 kişilik bir ekiple gerçekleştirileceğini ve 14 Eylülde sonlandırılacağını ifade eden Polat, kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığının 120 bin lira ödenek ayırdığını, ayrıca sponsor firmalardan 70 bin lira destek aldıklarını bildirdi.
Polat, Antandros Antik Kenti'ndeki en değerli eserin, çok az bozulmuş durumda bulunan ve Anadolu arkeolojik eserleri içinde önemli bir yer tutan Roma villası olduğunu belirterek, ''bu villa içinde, arkeolojide çok az rastlanan sağlam duvar resimleri ve evin 5 odasında zemin ve duvar mozaikleri dikkat çekici'' diye konuştu.
Kazı alanından çıkarılan arkeolojik eserlerin, bölgede bir müze olmadığı için Balıkesir Kuvayı Milliye Müzesinin bir bölümünde sergilendiğini ifade eden Polat, çıkarılan eserlerin yerinde sergilenmesi için Altınoluk Belediyesinin de arkeoloji müzesi kurma çalışması olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın