Dolar
32.23
Euro
34.73
Altın
2,332.86
ETH/USDT
2,987.00
BTC/USDT
61,527.00
BIST 100
10,277.04
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail ordusu Şifa Hastanesi ve çevresinde yoğun saldırılar düzenliyor

İsrail'in, Gazze Şeridi'nde Şifa Hastanesi çevresine ve farklı bölgelere düzenlediği saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Ekip  | 25.03.2024 - Güncelleme : 25.03.2024
İsrail ordusu Şifa Hastanesi ve çevresinde yoğun saldırılar düzenliyor Fotoğraf: Jehad Alshrafi/AA

Gazze

Filistin resmi ajansı WAFA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail, Şifa Hastanesi çevresi ve Deyr el-Belah, Kuveyt Kavşağı, Refah şehri ve Han Yunus'un doğu bölgeleri başta olmak üzere Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini gece saatlerinde hedef aldı.

İsrail'in askeri araçları ve tanklarının yoğun ateşi eşliğinde topçu ateşi ve savaş uçaklarının saldırılarıyla Gazze'nin batısındaki Şifa Hastanesi çevresini hedef alması sonucu onlarca Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı.

İsrail güçleri, hoparlör aracılığıyla Filistinlilerden Şifa Hastanesi'ni derhal boşaltmalarını talep etti.

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah şehrinde de Selman ailesine ait bir eve hava saldırısı düzenledi. Hava saldırısında Selman ailesinden 18 kişi hayatını kaybetti.

Deyr el-Belah'ın El-Hikir bölgesinde Ebu Amra ailesinin evine düzenlenen saldırıda da çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail güçleri, Kuveyt Kavşağı'nda insani yardım dağıtımını sağlayan komiteleri de hedef aldı.

İsrail savaş uçaklarının Refah kent merkezindeki Yebna Mülteci Kampı'nda Berhum ailesine ait bir evi hedef alması sonucu çok sayıda kişi öldü ve yaralandı.

Kuveyt Hastanesi'ndeki sağlık yetkilileri, İsrail'in kamptaki evleri bombalaması sonucu ölen ve yaralananların hastaneye getirildiğini belirtti.

İsrail'in Deyr el-Belah'ı bombalaması sonucunda ölü sayısı 10'a yükselirken, çok sayıda kişinin enkazda olduğu aktarıldı.

İsrail tankları, Şifa Hastanesi'nin ana binasının üst katını bombalayarak büyük hasara yol açtı

İsrail güçlerinin 8 gündür hastane ve çevresine düzenlediği saldırılarda, çok sayıda kişi yaşamını yitirdi ve yaralandı. Ayrıca çok sayıda Filistinli de İsrail güçlerince alıkonuldu.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail tankları, Şifa Hastanesi'nin ana binasının üst katını bombalayarak büyük hasara yol açtı.

İsrail'in Şifa Hastanesi'nin batısındaki bir evi hedef aldığı hava saldırısında çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı. Sağlık ve sivil savunma ekipleri olay yerine ulaşamazken, bölgedeki siviller büyük zorluklarla bazı yaralıları Gazze şehrinin doğusundaki El-Ehli Baptist Hastanesine nakletti.

Hastanenin kuzeyindeki Ayidiyye caddesinde İsrail güçleri ile direniş güçleri arasında sabahın erken saatlerine kadar devam eden şiddetli çatışmalar yaşandı.

Bölge sakinleri, İsrail ordusunun bombardımanının yanı sıra, yoğun topçu ateşi ve ağır makineli tüfeklerle karşılıklı ateş edildiğine yönelik seslerin duyulduğunu aktardı.

Yerel kaynaklara göre İsrail ordusu, sabah saatlerinde Şifa Hastanesi çevresinde yaşayanlara hoparlörler aracılığıyla evlerini boşaltmaları ve Gazze Şeridi'nin güneyine gitmeleri konusunda uyarıda bulundu.

İsrail güçleri, Şifa Hastanesi çevresinde 500 Filistinliyi alıkoydu

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledikleri 18 Mart'tan bu yana hastane çevresinde 500 Filistinliyi alıkoyduğu belirtildi.

Şifa Hastanesi'nin bulunduğu bölgede çatışmaların sürdüğü aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin alıkoyduğu söz konusu 500 kişinin Hamas ve İslami Cihad Hareketine mensup oldukları ileri sürüldü.

Ayrıca Gazze Şeridi'nin güneyindeki El-Emel Mahallesine yönelik saldırıların devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Son 24 saatte çıkan çatışma ve hava saldırılarında mahallede 20 Filistinli öldürülürken, yüzlerce Filistinli de saldırının ardından bölgeyi terk etti." denildi.

Hamas ve İslami Cihad Hareketi konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

İsrail ordusu, yeniden Gazze'deki hastaneleri kuşattı 

Gazze'de 32 binden fazla can kaybına ve ağır yıkıma neden olan İsrail ordusu, yeniden hastaneleri hedef alıyor.

Uyguladığı abluka ve yardım tırlarının girişine getirdiği kısıtlamaların yanı sıra İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de çok sayıda hastane ve sağlık kuruluşu hizmet dışı kaldı.

İsrail ordusu, 18 Mart'ta Gazze'nin kuzeyinde yer alan ve bölgenin en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi'ni kuşattı.

Hastane ve çevresine düzenlediği saldırılarda İsrail güçleri şu ana kadar yaklaşık 150 Filistinliyi öldürdü, 480 Filistinliyi de alıkoydu.

Daha önce de "Hamas'ın komuta merkezi" yalanıyla Şifa Hastanesi'ne saldıran İsrail ordusunun bu son kuşatması 18 Mart'tan bu yana devam ediyor.

Gazze'deki en büyük hastane olan Şifa'ya yaralı ve hastaların yanı sıra İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilmiş yaklaşık 30 bin Filistinli sığınmıştı.

Güneydeki hastaneleri de kuşattı

Şifa Hastanesi ve çevresindeki saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, dün de Gazze'nin güneyinde yer alan Nasır ve Emel hastanelerini kuşatmaya başladı.

Filistin Kızılayı, gönüllü bir sağlık çalışanı ile yerinden edilmiş bir Filistinlinin İsrail güçlerinin Emel Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda öldüğünü bildirdi. Filistin Kızılayı ayrıca İsrail güçlerinin hastalardan ve buraya sığınan yerinden edilmiş Filistinlilerden Emel Hastanesi'ni boşaltmalarını istediğini aktardı.

Son 10 günde 843 Filistinli yaşamını yitirdi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 171 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 107 kişinin öldüğü, 176 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 333'e, yaralı sayısının da 74 bin 694'e ulaştığı bildirildi.

BM: Gazze'nin kuzeyinde insani desteğe duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, son 48 saatte Gazze'nin kuzeyindeki binlerce kişi için hayati önem taşıyan gıda yardımının, güvenli erişim sağlanamadığı için durdurulduğunu belirtti.

Gazze'deki kıtlık arttıkça ailelerin hayatta kalmak amacıyla seçimler yapmak zorunda kaldığını vurgulayan OCHA, paylaşımda, "(Gazze'nin kuzeyinde) Güvenli, engel olmadan insani desteğe duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı." ifadesini kullandı.

Hamas: Netanyahu'nun Refah'a saldırı ısrarı uluslararası uyarılara meydan okumadır

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı imha savaşını tırmandırarak siyasi hedeflerine ulaşmak için dini söylem kullanmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Netanyahu'nun açık bir şekilde uluslararası uyarılara meydan okuduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Netanyahu'nun Refah'ta suç işleme niyetini teyit etmesi, kentte herhangi bir askeri operasyona karşı uyarıda bulunan tüm uluslararası tavırlara yönelik bir meydan okumadır." ifadelerine yer verildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün akşam, 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a olası kara saldırısına ilişkin, "Refah'a gireceğiz ve kesin zafere ulaşacağız." demişti.

Netanyahu, Tevrat inancına göre Yahudilerin, Purim Bayramı'nda yendiği İran Kralı Ahaşveroş'un veziri Haman'a gönderme yaparak, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını söylemişti.

Başbakan Netanyahu, modern İran'ın Yahudilerin devletini yok etmeye çalıştığını iddia etmişti.

Kassam Tugayları, 2 ay aradan sonra İsrail'in Aşdod kentine roket saldırısı düzenledi

Bu arada, Hamas'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Kassam Tugaylarının, İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasına karşılık olarak Aşdod'u roketlerle hedef aldığı belirtildi.

İsrail ordusu ise X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'den atılan roketlerin adından Aşdod'da uyarı sirenlerinin çaldığını duyurdu.

İsrail devlet Televizyonu KAN ise 2 aydan sonra ilk defa Aşdod'da sirenlerin çaldığı bilgisini geçti.

Haberde, Gazze'den Aşdod'a 8 füze atıldığı, füzelerin bazılarının imha edildiği bazılarının ise açık araziye düştüğü aktarıldı. Saldırıda can ve mal kaybı yaşanmadığı belirtildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın