Sağlık

TÜBİTAK ödüllü bilim insanı ömrünü böbrek hastası çocuklara adadı

Kalıtsal böbrek hastalıklarında 5 yeni gen tanımlayarak farklı tedavi stratejileri geliştiren Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın, Türkiye'yi bilimsel arenada daha iyi yerlere getirmeyi amaçlıyor.

Fatma Sevinç Çetin  | 24.01.2023 - Güncelleme : 25.01.2023
TÜBİTAK ödüllü bilim insanı ömrünü böbrek hastası çocuklara adadı Fotoğraf: Mustafa Emre Kürkçü/AA

Ankara

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Fatih Özaltın, böbrek hastalıklarının oluş mekanizmalarının daha iyi anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarıyla, kalıtsal böbrek hastası çocuklara umut ışığı oluyor.

Hacettepe Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özaltın, kalıtsal böbrek hastalıkları alanında yeni genlerin bulunmasına katkı sağlayarak, hastalık üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Böbrek hastalıklarının oluş mekanizmalarının daha iyi anlaşılması ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi alanındaki çalışmaları dolayısıyla 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülen Özaltın, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özaltın, çocuk nefrolojisinde yan dal eğitimi sırasında, özellikle böbrek hastalılarının genetiğine ve kalıtsal böbrek hastalıklarına ilgi duymaya başladığını, yan dal eğitimini tamamladıktan sonra 2004-2005 yıllarında Amerika'da böbrek hastalıklarının genetiğinde çok iyi hocalardan birinin laboratuvarında çalışma fırsatı bulduğunu belirtti.

Hacettepe Tıp Fakültesindeki Moleküler Nefroloji Laboratuvarını kurduktan sonra katıldıkları Avrupa Birliği projelerinde Türkiye'yi temsil ettiklerini söyleyen Özaltın, projelerden elde edilen fonlarla önemli çalışmalara imza atıldığını, böbrek hastalıklarında 5 yeni geni tanımlayıp bu genlerin hastalık üzerindeki etkisini inceleyerek tıp literatürüne girdiklerini anlattı.

"Yaptığımız çalışmalar çocuklara umut ışığı olabilir"

Prof. Dr. Özaltın, 2022 TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmasını sağlayan çalışmalarının, nadir böbrek hastalıklarının tanımlanması ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesi açısından oldukça kıymetli olduğunu dile getirdi.

Kalıtsal böbrek hastalıkları çalışmalarına ayrılan kaynakların kısıtlı olduğunu aktaran Özaltın, şöyle devam etti:

"Bu hastalıklar nadir olmasına rağmen kümülatif olarak toplandığında ciddi hasta popülasyonunu oluşturuyor. Bu hastalara da gerekli ilgi ve tedavilerin yapılması gerekiyor. Çocukların tedaviye ihtiyacı var ve biz de kendimizi buna adadık. Bu işle uğraşan dünyada tanınmış gruplar var biz de onlardan birisiyiz. Bulduğumuz verilerle 'bütün kalıtsal böbrek hastalıklarını aydınlattık' demiyoruz ama puzzle olarak düşünürsek resmin küçük bir parçasını tamamlamış oluyoruz. Yaptığımız çalışmalar, uzun vadede çocuklara umut ışığı olabilir."

"Asla yaptıklarımızla yetinemeyiz"

Yaptığı çalışmalarla birden fazla ödül kazandığını, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandığı için de büyük onur duyduğunu dile getiren Özaltın, "Yıllardır yaptığım çalışmaların değerlendirilmesi, karşılık bulması bilim insanı olarak beni çok mutlu etti. Çalışmaların sonraki nesillere de örnek olacağını düşünüyorum." dedi.

Prof. Dr. Fatih Özaltın, ekibiyle bu alanda çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, "Asla yaptıklarımızla yetinemeyiz. Ülkemizi geliştirmek, kalkındırmak, bilimsel arenada daha iyi yerlere getirmek boynumuzun borcu. Elimizde çalıştığımız projeler de var, yakın zamanda bunları hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.