Dolar
40.25
Euro
46.81
Altın
3,340.63
ETH/USDT
3,151.80
BTC/USDT
118,222.00
BIST 100
10,225.48
Politika, Yapay zeka

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Dönmez: Amacımız teknolojiyi desteklerken toplumsal zararların önüne geçmek

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkan Dönmez,"Grok" ile ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, "Amacımız, ülkemizde yenilikçi teknolojileri desteklerken olası toplumsal zararların önüne geçmektir." dedi.

Aynur Ekiz  | 10.07.2025 - Güncelleme : 10.07.2025
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Dönmez: Amacımız teknolojiyi desteklerken toplumsal zararların önüne geçmek

TBMM

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, "Komisyonumuz da bu süreci yakından takip etmekte, hazırlanacak kapsamlı raporla gerekli yasal altyapının oluşturulmasına katkı sunmaktadır. Amacımız, ülkemizde yenilikçi teknolojileri desteklerken olası toplumsal zararların önüne geçmektir." dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Dönmez, son günlerde yaygın şekilde kullanılan bir yapay zeka ürünüyle ilgili yaşanan sorunların, teknolojinin hukuk ve etikle uyumlu şekilde geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdiğine işaret etti.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Bu alanda hem kullanıcı haklarını hem de kamu güvenliğini koruyacak sağlam çerçeveler oluşturmanın kritik önem taşıdığını ifade eden Dönmez, bu doğrultuda, şeffaflık, denetlenebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerine dayalı düzenlemeler yapılabileceğini vurguladı.

Dönmez, "Ayrıca yapay zeka ürünlerinin geliştirilmesi ve kullanılması süreçlerinde etik kurulların rolü güçlendirilmelidir. TBMM bünyesinde kurulan komisyonumuz da bu süreci yakından takip etmekte, hazırlanacak kapsamlı raporla gerekli yasal altyapının oluşturulmasına katkı sunmaktadır. Amacımız, ülkemizde yenilikçi teknolojileri desteklerken olası toplumsal zararların önüne geçmektir." diye konuştu.

"Rapor tamamlanarak Meclisimizin açılmasıyla birlikte Meclis Başkanlığına sunulacak"

Fatih Dönmez, komisyonun son toplantısını gerçekleştirdiğini anımsatarak, rapor yazım çalışmalarına ilişkin bilgi de verdi.

Rapor yazım sürecinde kamu ve özel sektörden pek çok kurumun yanı sıra ilgili uzman kişilerden görüş aldıklarını ve kapsamlı anketler gerçekleştirdiklerini anlatan Dönmez, "Bu çalışmaların sonucunda raportörlerimiz kısa süre içinde taslak nihai raporu tamamlayacaktır. Ardından komisyon üyelerimizin de görüş ve önerileri alınacak, sonrasında rapor tamamlanarak Meclisimizin sonbahar döneminde açılmasıyla birlikte Meclis Başkanlığına sunulacaktır." ifadesini kullandı.

Raporun, yapay zeka teknolojilerinin Türkiye'deki etkilerini çok yönlü ele alan kapsamlı bir çalışma olduğunu vurgulayan Dönmez, raporda, hem fırsatları hem de riskleri değerlendirdiklerini; toplumsal, hukuki, ekonomik ve etik boyutlara ilişkin detaylı analizlere yer verdiklerini kaydetti.

Bugünü olduğu kadar geleceği de gözeten vizyoner bir yaklaşım benimsediklerini dile getiren Dönmez, "Raporumuz, kamu politikalarına yön verecek nitelikte somut öneriler içerecek ve bundan sonra yapılması gereken mevzuat değişikliklerine sağlam bir temel oluşturacaktır." bilgisini paylaştı.

Nihai metin tamamlandığında kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşacaklarını aktaran Dönmez, "Amacımız, Türkiye'nin bu alanda güçlü, güvenli ve rekabetçi bir konumda olmasına katkıda bulunmaktır." sözlerini sarf etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.