Dolar
32.49
Euro
34.85
Altın
2,332.21
ETH/USDT
3,154.60
BTC/USDT
64,623.00
BIST 100
9,716.77
Gündem

Sudan Savunma Bakanlığı: Darbe girişiminin arkasında General Bekravi ve 22 subay var

Sudan Savunma Bakanı Korgeneral Yasin İbrahim, darbe girişiminin arkasında Tümgeneral Abdulbaki Bekravi ile 22 subayın yer aldığını bildirdi.

Ömer Erdem  | 22.09.2021 - Güncelleme : 22.09.2021
Sudan Savunma Bakanlığı: Darbe girişiminin arkasında General Bekravi ve 22 subay var

Hartum

Sudan Savunma Bakanı Korgeneral Yasin İbrahim, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan başkanlığındaki Güvenlik ve Savunma Konseyi olağanüstü toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, 20 Eylül Pazartesi akşamı ve 21 Eylül Salı sabahı darbe teşebbüsüne dair malumat sahibi olduklarını, darbe girişiminin arkasında Tümgeneral Abdulbaki Bekravi ile çeşitli rütbelerde 22 subayın yer aldığının tespit edildiğini belirtti.

Kalkışmayla ilgili ilk soruşturmanın sonucunda, girişimin geçiş dönemi iktidarını ve rejimini devirmeyi hedeflediğinin belirlendiği aktarılan açıklamada, kalkışmanın tamamen kontrol altına alındığı ve sorumlularının gözaltına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu girişim, güvenlik birimlerinin dikkati ve uyumu sayesinde oldukça kısa sürede can ve mal kaybına yol açmadan durduruldu." ifadelerine yer verildi.

Ordunun başındaki isimler darbe girişimi için siyasileri suçladı

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu, dün sabah yaşanan darbe girişiminden siyasileri sorumlu tuttu.

Başkent Hartum'un Merhiyyat bölgesinde düzenlenen Özel Kuvvetler mezuniyet töreninde konuşan Burhan, "Aralık 2018 devriminin sloganı olan 'özgürlük, adalet ve barış' kaybolup iktidar sandalyeleri altına girdi." ifadesini kullandı.

Ordu ve silahlı resmi kurumların kötüleme kampanyalarına tabi tutulduğunu söyleyen Burhan, "Bizi suiistimal eden yabancı taraflara paralı olarak çalışan kalemler var." diye konuştu.

Egemenlik Konseyi Başkanı, Sudan'ın doğusundaki gerginliğinin iktidar ve kaynakların paylaşılması ile ilgili siyasi bir kriz olduğunu belirterek, "Bizim o durumu desteklediğimizi söyleyenler yalan söylüyor." dedi.

Görevlerinin geçiş döneminde bir siyasi partinin iktidarı tekeline almasını engellemek olduğunu dile getiren Burhan, geçiş dönemini seçimlerle sona erdirmeye daha hevesli olduklarını söyledi.

"Siyasi güçler iktidar peşinde"

İktidar sandalyelerine oturmak isteyen siyasi güçlerin olduğunu söyleyen Egemenlik Konseyi Başkanı, "Seçimler veya vatandaşların endişeleri ve dertleri ile dertlenen siyasi güçler görmedik." ifadesini kullandı.

Dün girişilen darbenin silahlı kuvvetler tarafından durdurulduğunun altını çizen Burhan, demokratik dönüşüme inandıklarını ve seçimlerle gelen ve ordu tarafından korunan sivil ve demokratik bir devlet istediklerini dile getirdi.

Burhan, "Geçiş döneminde Sudan'da hiçbir parti resmi silahlı kuvvetleri siyasi sahneden kaldıramayacak, çünkü seçilmiş hükümet yok." ifadesini kullandı.

Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu ise Başbakan Abdullah Hamduk tarafından sunulan uzlaşma girişimini desteklediklerini açıkladı.

Siyasetçilerin dışlama yöntemi uyguladıklarını ve her tarafın diğerinin ayağını kaydırmak için çalıştığını iddia eden Dagalu, "Ulusal bir program üzerinde anlaşmalıyız. Vatana ihanet etmemeliyiz. Sudan'daki krizin çözümü ancak birlik ve vatansever bir ruhla çalışarak elde edilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Dagalu, "Askeri darbelerin müsebbipleri, vatandaşlara yönelik hizmetleri ihmal eden, koltuk ve iktidarla meşgul olan politikacılardır." şeklinde konuştu.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk dün devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, darbe girişiminin, eski rejim kalıntıları tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu darbe girişimi, Aralık 2018 devrimini, Sudan halkının gerçekleştirdiği başarıları ve sivil geçiş dönemini yıkmayı hedefliyor." demişti.

Sudan’da son olarak 11 Nisan 2019’da hayat pahalılığı gerekçesiyle başlayan halk ayaklanmasına ordunun müdahalesi sonucu Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir görevden alınmıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın