Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,528.90
BTC/USDT
69,858.00
BIST 100
9,080.71
Dünya

Rusya 2 Alman diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Almanya'nın Moskova Büyükelçiliğinde çalışan 2 diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise kararın Alman hükümeti açısından tamamen asılsız olduğunu belirtti.

Ali Cura, Erbil Başay  | 20.12.2021 - Güncelleme : 20.12.2021
Rusya 2 Alman diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

Moskova/Berlin

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Almanya'nın Moskova Büyükelçisi Geza Andreas von Geyr'in bakanlığa çağrılarak Rusya'nın Berlin Büyükelçiliğinde çalışan 2 diplomatı Almanya'nın "dostça olmayan" kararla "istenmeyen kişi" ilan etmesinin sert şekilde protesto edildiği bildirildi.

Rus diplomatların sınır dışı edilmesine gerekçe olarak 23 Ağustos'ta Berlin'deki bir parkta işlenen cinayetle ilgili mahkeme kararının gösterildiği anımsatılan açıklamada, mahkeme kararındaki Rus devlet yapılarına yönelik suçlamaların asılsız ve gerçeklikten kopuk olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Alman hükümetinin dostane olmayan kararına mütekabiliyet gereği Almanya'nın Moskova Büyükelçiliğindeki 2 diplomatik personelin istenmeyen kişi ilan edilmesi hakkında Alman Büyükelçisine bilgi verildi. Ayrıca Berlin'in gelecekte bize karşı herhangi bir olası karşı saldırılarına Rus tarafının orantılı olarak her zaman uygun şekilde cevap vereceği de vurgulandı." ifadeleri kullanıldı.

Almanya'dan tepki

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Rusya Dışişleri Bakanlığının Almanya’nın Moskova Büyükelçisine 2 büyükelçilik mensubunun istenmeyen kişi ilan ettiğini bildirildiği ifade edildi.

Rus tarafının bu kararın mütekabiliyet gereği alındığı bilgisini paylaştığı aktarılan açıklamada, "Bu adım sürpriz değil ancak Alman hükümeti açısından tamamen sebepsizidir." ifadesi kullanıldı.

Alman hükümetinin 15 Aralık’ta verdiği tepkinin, Berlin Yüksek Eyalet Mahkemesinin Tiergarten Parkı'ndaki cinayetin Rus devlet kurumları adına işlendiğine ilişkin kararına uygun olduğu vurgulanan açıklamada, bunun Almanya'nın egemenliğini ağır bir şekilde zedelediğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Almanya'nın, Rusya ile uluslararası hukuk ve karşılıklı saygı temelinde görüş alışverişinde bulunmak istediğini, Rusya Dışişleri Bakanlığının bugün verdiği kararın iki ülke arasındaki ilişkiye yeniden sıkıntı verdiği kaydedildi.

15 Aralık'ta Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı açıklamada, 23 Ağustos’ta Berlin’deki Tiergarten Park'ında işlenen cinayetle ilgili başsavcının iddianamesinde bu suçun Rusya devlet kurumlarının talimatıyla işlendiği sonucuna varıldığını söylemişti.

Baerbock, kararı açıklayan mahkemenin de bu görüşe katıldığına işaret ederek, Rusya’nın Berlin Büyükelçiliğinde çalışan 2 Rus diplomatik personelin istenmeyen kişi ilan edildiği bilgisini paylaşmıştı.

Berlin'de Tiergarten Parkı'nda işlenen cinayet

Rus ve Gürcistan vatandaşlığına sahip olan Tornike K, 23 Ağustos'ta Moabit semtindeki Tiergarten Parkı'nda silahla vurularak öldürülmüştü.

Cinayet zanlısı Rus vatandaşı Vadim K, gözaltına alınmış, olayda kullanılan silah ele geçirilmişti.

Berlin Yüksek Eyalet Mahkemesinin 15 Aralık’ta açıkladığı kararda, Vadim K'ye ömür boyu hapis cezası verilmişti.

Başsavcılık iddianamesinde, bu suçun Rusya devlet kurumlarının talimatıyla işlendiği sonucuna varıldığını söylemiş, mahkeme de bu görüşe katılmıştı. Bunun üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Berlin Büyükelçiliğinde çalışan 2 Rus diplomatik personelin "istenmeyen kişi" ilan edildiğini açıklamıştı.

Alman basınında, Tornike K'nin birçok isim kullandığı belirtilerek, öldürülen kişinin Berlin'de yaşadığı sırada Zelimhan K. ismini kullandığı, Rus istihbaratınca da bu isimle bilindiği ifade edilmişti.

Almanya'da 2016 sonundan itibaren mülteci olarak yaşayan Tornike K'nin Çeçenistan'da Rusya'ya karşı mücadele ettiği ileri sürülmüştü.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.