Dolar
40.18
Euro
46.86
Altın
3,350.52
ETH/USDT
3,011.80
BTC/USDT
120,026.00
BIST 100
10,225.48
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 120 artarak 58 bin 386'ya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 120 artarak 58 bin 386'ya yükseldi.

Ekip  | 14.07.2025 - Güncelleme : 14.07.2025
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 120 artarak 58 bin 386'ya çıktı Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Gazze

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 120 ölü ve 557 yaralının getirildiği belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 7 bin 568 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 27 bin 36 kişinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 58 bin 386'ya, yaralıların sayısının da 139 bin 77'ye çıktığı bildirildi.

İsrail ordusunun son bir günde yardım dağıtım noktalarında bekleyen Filistinlileri hedef aldığı saldırılarda 5 kişinin öldüğü, 143 kişinin yaralandığı kaydedildi. İsrail ordusunun 27 Mayıs'tan bu yana yardım dağıtım noktalarına düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 838'e, yaralananların sayısının da 5 bin 575'e ulaştığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail saldırılarında kaybolanların durumunu takip eden komisyonun 240 kişinin daha hayatını kaybettiğini doğruladığı, bu kişilerin de sayı ve bilgilerinin eklendiği bilgisi paylaşıldı. 

Su dağıtım aracı hedef alındı 

Bölgedeki sağlık kaynakları ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde gerçekleşen saldırılarda; sığınmacı çadırları, sivillerin toplandığı alanlar, gıda yardımı yapılan noktalarda bekleyenlerin yanı sıra su dağıtım aracı hedef alındı.

Saldırıların yoğunlaştığı Gazze kentinin kuzeyindeki Saftavi bölgesindeki bombardımanda 5 Filistinli yaşamını yitirdi.

Kentin doğusundaki Tuffah Mahallesi’nde ise sivillerin bir araya geldiği noktaya yönelik saldırı da 2 kişi hayatını kaybetti ve yaralananlar oldu.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 120 kişi hayatını kaybetti, 557 kişi yaralandı." denildi. 

Yardım bekleyenler hedef alındı

Güneydeki Refah kentinin batısındaki Şakûş bölgesinde ise gıda yardımı almak için bekleyen Filistinlilere ateş açılması sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda su dağıtımı yapan bir araç da İsrail ordusunun hedefi oldu. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Han Yunus’un batısındaki Mevasi bölgesinde, sığınmacıların barındığı bir çadır İsrail ordusuna ait insansız hava aracıyla hedef alındı. Saldırıda 1 Filistinli yaşamını yitirirken, çok sayıda yaralanan oldu.

Gazze kentinin güneybatısındaki Tel el-Heva Mahallesi'ni bombalayan İsrail ordusu, 3 Filistinliyi öldürdü.

Yine kentin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nin Şeyh Beşir bölgesi yakınlarındaki bir başka saldırıda 1 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail Gazze'de yıkıma ara vermeden devam ediyor

İsrail ordusu, Gazze kentinin doğusundaki Zeytun ve Şucaiyye mahallelerinde yoğun topçu atışları eşliğinde binaları ve altyapıyı sistematik şekilde yıkmaya devam ediyor.

Gazze kent merkezindeki Şeva ve Hasri yüksek katlı apartmanlarının üst katları da İsrail topçuları tarafından hedef alınırken, olayda can kaybı yaşanmadı.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait 3 katlı binayı yıktı

Marah Ebu Mualla Köy Meclisi Başkanı Halid Ebu Şakra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in bölgedeki yıkımlarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın güneyindeki Beytüllahim'in Marah Ebu Mualla beldesine baskın düzenlediğini aktaran Ebu Şakra, daha sonra "ruhsatsız yapılaşma" iddiasıyla birkaç ailenin yaşadığı 3 katlı binayı yıkmaya başladığını belirtti.

Ebu Şakra, İsrail güçlerinin ayrıca beldedeki 20 ev hakkında da ruhsatsız olduğu iddiasıyla yıkım kararı çıkardığını bildirdi.

Yıkılan bina sahibinin oğlu Baha Şerif ise "İşgal güçleri, ruhsatsız yapıldığı iddiasıyla meskun haldeki 3 katlı binayı bir saat içinde moloz yığınına çevirdi." dedi.

İsrail makamlarının yıkım kararını birkaç yıl önce kendilerine bildirdiğini ve bunun üzerine davayı İsrail mahkemelerine taşıdıklarını aktaran Şerif, şunları söyledi:

"İsrail mahkemesi bugün evlerin yıkım kararıyla ilgili toplanacaktı. Ancak bugün İsrail güçleriyle uyandık; bizi evden çıkarıyor ve evin içerisindekileri yıkıyorlardı."

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyinin verilerine göre, İsrail askerlerinin 2025'in ilk yarısında Batı Şeria'da 588 tesisi yıktığı, bu yıkımlar nedeniyle 411'i çocuk, 843 kişinin zarar gördüğü aktarıldı. Aynı dönemde 556 yapı için de yıkım bildirimi gönderildi.

İsrail "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla evleri yıkıyor

İsrail ordusu, sık sık işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te "ruhsatsız olduğu" iddiasıyla Filistinlilere ait yapıları yıkıyor.

İsrail makamları işgal altındaki Batı Şeria'nın "C" bölgesinde Filistinlilerin inşaat ve tarım yapmasını engellerken, Filistinliler için ruhsat almanın ise neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.

Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi, idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

Doğudaki bölgelere sivil savunma artık ulaşamıyor

Gazze Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, pazar günü basına yaptığı açıklamada, İsrail’in yoğun saldırıları nedeniyle kentin doğusundaki bölgelere ulaşamadıklarını ve bu bölgelerde çok sayıda ölü, yaralı ve mahsur kalan kişi bulunduğuna dair bilgilerin olduğunu kaydetti.

Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail, alıkoyduğu Dr. Ebu Safiye'yi tedaviden mahrum bırakıyor

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ebu Safiye’nin avukatı aracılığıyla aktarılan bilgilere göre, sağlık durumunu ciddi olan Dr. Ebu Safiye'nin bu sürede yaklaşık 40 kilo kaybettiği belirtildi.

Ebu Safiye’nin avukatının, İsrail hapishanelerindeki muameleleri “vahşice” olarak nitelendirdiği, müvekkilinin sorgu sırasında sürekli darbedildiğini aktardığı ifade edildi.

Açıklamada, Ebu Safiye’nin yüksek tansiyon ve kalp kası zayıflığı yaşadığına dikkati çekilerek, daha önce İsrail tarafından serbest bırakılan bazı Filistinlilerin ve insan hakları kuruluşlarının, hapishanelerde sistematik aç bırakma ve tıbbi ihmal uygulamalarını belgelediği hatırlatıldı.

Bakanlık ayrıca, İsrail hapishanelerinde tutulan sağlık çalışanlarının “zor ve insanlık dışı şartlara” maruz kaldığını, kendilerine ağır kısıtlamalar getirildiğini bildirdi.

Gazze’de 7 Ekim 2023’te başlayan soykırımdan beri İsrail’in yaklaşık 360 sağlık çalışanını alıkoyduğu vurgulayan açıklamada, uzman ve doktorların gözaltında olmasının Gazze’deki sağlık sistemini sekteye uğrattığı ifade edildi.

Uluslararası topluma acil çağrı

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, uluslararası topluma ve ilgili kurumlara, “işgal rejiminin, sağlık çalışanlarına yönelik uygulamalarını cezalandıracak adımlar atma ve bu kişilerin serbest bırakılması yönünde baskı kurma” çağrısında bulundu.

İsrail ordusu, 27 Aralık 2024'te Kemal Advan Hastanesini kuşatma altına alarak sağlık personelini ve yaralıları zorla dışarı çıkarmış, baskın düzenlediği hastanenin bazı bölümlerini ateşe vermişti.

Gazze'deki Filistin hükümeti, hastanenin müdürü Ebu Safiyye ve sağlık personelinin İsrail tarafından alıkonulduğunu duyurmuş, akıbetleriyle ilgili bilgi verilmesini istemişti.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ebu Safiyye'nin, uzun süre sonra elleri ve ayakları kelepçeli şekilde İsrail hapishanesinde görüntüleri yayımlanmıştı.

İsrail’in Kanal 13 Televizyonu muhabiri Yossi Eli'nin Ebu Safiyye ile yaptığı röportaj, 19 Şubat'ta yayımlanmıştı.

Gazze'de 7 Ekim'den beri 700’den fazla Filistinli su kuyruklarında İsrail bombalarıyla can verdi

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'de planlı ve sistematik bir şekilde Filistin halkını susuz bıraktığı belirtildi.

Bunun işgalin insanlık dışı ve en korkunç suçlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana 112 su kuyruğunu hedef alan İsrail ordusunun 700'den fazla Filistinliyi katlettiği ifade edildi.

Son olarak İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı'nda yine su kuyruğunda bekleyenleri hedef aldığı ve 8'i çocuk 12 Filistinliyi öldürdüğü hatırlatıldı.

İsrail Gazze'de 720 su kuyusunu tahrip etti, 1 milyon 250 bin kişiyi susuz bıraktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarla toplam 720 su kuyusunu tahrip ederek hizmet dışı bıraktığı, bunun sonucunda yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin temiz suya erişiminin kasten engellendiği vurgulandı.

İsrail'in ayrıca Gazze Şeridi'ne aylık 12 milyon litre akaryakıt girişine engel olduğu, buna bağlı olarak da su tesisleri, atık su arıtma sistemleri, katı atık ve çeşitli altyapı tesislerinin çalışamaz hale geldiği ifade edildi.

Halkı kasten susuz bırakmak "savaş suçu"

İsrail'in, halkı kasten susuz bırakmayı hedefleyen söz konusu saldırı ve uygulamalarının Cenevre Sözleşmelerine göre tüm unsurlarıyla savaş suçu olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca uluslararası topluma "Gazze Şeridi’ndeki sivillerin susuz bırakılmaması için İsrail'e gerekli baskının yapılması" çağrısında bulunuldu.

İsrail, Batı Şeria ve Kudüs'te, yılın ilk yarısında 3 bin 850 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti, Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Zamir Esirleri Koruma Kurumu'ndan ortak yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki gözaltı eylemlerine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "İsrail, 2025 yılının ilk yarısında 400'ü çocuk, 125'i kadın, 3 bin 850 kişiyi gözaltına aldı." ifadesine yer verildi.

Altı aylık süre zarfında en yoğun gözaltı sayısının mart ayında yaşandığı, söz konusu ayda 800 Filistinlinin alındığı belirtildi.

Gözaltıların her kesimden Filistinliyi etkilediği, gençlerin ve serbest bırakılanların listede ilk sıralarda yer aldığı kaydedildi.

En fazla gözaltının ise kuzeydeki Cenin ve Tulkerim kentlerinde gerçekleştiği; bu illerin 2. İntifada'dan bu yana en ağır saldırılara tanık olduğu belirtildi.

İsrail güçlerinin bu yılın ilk yarısında Cenin'de 920, Tulkerim'de 455 Filistinliyi gözaltına aldığı paylaşıldı.

Son zamanlarda gerçekleştirilen "sahadaki soruşturmaların", gözaltıları gölgede bıraktığı; bu soruşturmalara, gözaltı merkezlerindeki Filistinlilerin maruz kaldığı suçlardan daha hafif olmayan suçların eşlik ettiği kaydedildi.

Ortak açıklamada, bu yılın ilk 6 ayında İsrail hapishanelerinde gözaltına alınan 19 Filistinlinin hayatını kaybettiği bilgisi de verildi.

Yaşamını yitirenlerden 10'unun Gazze, 9'unun da Batı Şeria'dan olduğu, aralarında Ramallah'ın doğusundaki Silvad beldesinden Velid Ahmed isimli çocuğun da bulunduğu aktarıldı.

İsrail'in Gazze'de 7 Ekim 2023'te başlattığı soykırımdan bu yana 560'ı kadın, 1450'si çocuk 18 binden fazla kişiyi gözaltına aldığı ifade edildi.

İsrail hapishanelerinde 50'si kadın, 450'si çocuk ve 3 bin 629'u idari tutuklu olmak üzere 10 bin 800 Filistinlinin bulunduğu aktarıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.