Dolar
32.22
Euro
34.98
Altın
2,426.36
ETH/USDT
3,585.70
BTC/USDT
69,341.00
BIST 100
10,739.57
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında çok sayıda kişi öldü ve yaralandı

İsrail'e ait savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyinde Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

06.12.2023 - Güncelleme : 06.12.2023
İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında çok sayıda kişi öldü ve yaralandı Fotoğraf: Abed Zagout/AA

Gazze/Kudüs

Dünyadan gelen ateşkes çağrılarına rağmen İsrail, Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını sürdürüyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyinin yanı sıra güneyindeki Han Yunus'a kara saldırısı başlatan İsrail ordusu, bölgeye yönelik hava saldırılarını da artırdı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu Cibaliya Mülteci Kampı'nın "Blok 2" bölgesini hedef aldı.

Görgü tanıkları, saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını aktardı.

İsrail güçlerinin, mülteci kampının merkezine "fosfor bombalarıyla" yoğun bir şekilde saldırdığı ifade edildi.

İsrail savaş uçakları sivillerin kaldığı Filistin Okulunu da bombaladı

İsrail ordusunun ayrıca Cibaliya'nın batısında yerinden edilen sivillerin kaldığı Filistin Okulunu bombaladığı, bu saldırıda da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı kaydedildi.

Öte yandan Gazze kentinde En-Nefak Caddesi'nde sabah saatlerinde bir evin bombalanması sonucu 10 kişi öldü ve yaralananlar oldu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını gece boyunca sürdürdü

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı’nda iki evi bombalaması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail savaş uçaklarının, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir evi bombalaması sonucu 3 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusu topçu atışlarıyla Gazze kentinde et-Tuffah, ed-Derec ve eş-Şücaiyye mahallelerini, Han Yunus’un doğusunda da el-Fuhari, Huzaa ve Absan bölgelerini vurdu.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nı merkezine fosfor bombalarıyla yoğun bir şekilde saldırdı.

Sivil savunma ekipleri, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle çok sayıda ölü ve yaralının enkaz altında kaldığını ve onları enkazdan çıkarmanın zor olduğunu belirtti.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nde aralarında doktor ve ambulans görevlilerinin de bulunduğu 35 sağlık çalışanını alıkoydu. ​​​​​​​

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Aksa Şehitleri Hastanesi'ne bir günde 73 ölü, 123 yaralı getirildi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının, X sosyal medya platformundan yayınladığı açıklamada, İsrail'in özellikle bölgenini kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze Şeridi'nin çeşitli noktalarını hedef aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne son 24 saatte 73 ölü ve 123 yaralının ulaştığı belirtildi.

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze'de 250 yere hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 250 yerin hava saldırısıyla vurulduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, Gazze'de son 24 saatte yaklaşık 250 yere hava saldırısı düzenlendiği belirtildi

Vurulan yerlerin Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugaylarına ait “hedefler” olduğu iddia edildi.

BM: Gazze Şeridi’nin tamamı dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri haline geldi

BM'den yapılan açıklamada, "Güvenli" bir bölge yok; Gazze Şeridi’nin tamamı dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri haline geldi." ifadeleri kullanıldı. 

BM Yüksek Komiseri Türk: Uluslararası toplum "acil ateşkes" konusunda tek ses olarak ısrarcı olmalı

İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de yaşanan duruma değinen Türk, sivil halkın karşı karşıya kaldığı zorlukları anlattı. Türk, "Uluslararası toplum, insan hakları ve insani gerekçelerle 'acil ateşkes' konusunda tek ses olarak ısrarcı olmalı." ifadesini kullandı.

İnsan haklarının, ülkelerin yönetiminin merkezinde yer alması gerektiğine işaret eden Türk, bunun yönetişimden ekonomiye toplumun tüm boyutlarını kapsayan ortak bir konu olması gerektiğinin altını çizdi.

Filistin'den BM'ye İsrail'in saldırılarının durdurulması için acil müdahale çağrısı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da Filistin halkına yönelik artan saldırılarına karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil müdahaleye çağırdı.

Sözcü Ebu Rudeyne, İsrail'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria'da Filistin halkına yönelik saldırılarına ilişkin Filistin resmi ajansı WAFA'ya açıklamalarda bulundu.

Ebu Rudeyne, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı her gün katliamlar yaptığı bir dönemde, işgal güçleri ve terörist sömürgeciler Batı Şeria'da Filistin şehir, kasaba ve kamplarına yönelik baskınlarını ve saha infazlarıyla günlük suçlarını sürdürüyorlar." dedi.

İsrail'in her yerde Filistin halkına karşı "terör" uyguladığını vurgulayan Ebu Rudeyne, BMGK'yi, benzeri görülmemiş uluslararası sessizliğin gölgesinde düzenlenen bu kapsamlı saldırıyı ve Filistin kanının dökülmesini durdurmak için acilen müdahale etmeye çağırdı.

Gerilimin tırmanmasından ABD yönetimini sorumlu tutan Filistinli Sözcü, Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu.

Bu saldırıların kimseye huzur ve güvenlik getirmeyeceğini belirten Ebu Rudeyne, İsrail ve ABD yönetimi için saldırıları durdurmak ve işgale son vermekten başka seçeneğin olmadığını yineledi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü, askeri çözümlerin başarısızlıklarını kanıtladığını ve tek çözümün işgali sona erdirerek Filistin halkının uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuka uygun olarak özgürlük ve bağımsızlık hakkını tanımak olduğunu vurguladı.

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da 60 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti, konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Batı Şeria'daki farklı adreslere gece ve sabah saatlerinde baskın düzenleyen İsrail güçlerinin 60 Filistinliyi gözaltına aldığı aktarıldı.

Gözaltına alınanların 30'unun Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinden olduğu kaydedilen açıklamada, baskınlar sırasında gözaltına alınanlar ile yakınlarının darp ve tehditlere maruz kaldığı, ayrıca evlerinin tahrip edilip yıkıldığı ifade edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınanların sayısı 3 bin 640'a yükseldi.

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 evi yıktı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın El Halil kentinde Muhammed Yusuf Tuaymat'ın 150 metrekarelik evini yıktığı belirtildi.

Tuaymat'ın evinde 30 kişinin yaşadığına işaret edilen haberde, Muhammed İbrahim el-Etimeyn'in 160 metrekarelik evinin de İsrail güçlerince yerle bir edildiği ifade edildi.

Etimeyn'in evinde de 25 kişinin yaşadığı aktarılan haberde, İsrail'in El Halil'de Filistinlilere ait bir ağılı da yıktığı kaydedildi.

İsrail güçlerinin Beytullahim kentinde de Filistinlilere ait 150 metrekarelik bir evi yıktığı bilgisinin yer aldığı haberde, söz konusu yapıların "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkıldığı aktarıldı.

İsrail'in Beytullahim'de işgalci Yahudi yerleşimciler için Filistinlilere ait arazilerden yol açtığı belirtilen haberde, İsrail makamlarının işgalci Yahudilere yeni alanlar açmak üzere, "elektrik ve sudan mahrum bıraktığı Filistinlilere ait evleri yıkma" uygulamalarına devam ettiği vurgulandı.

Filistin: İngiltere'nin Gazze'ye gözetleme uçakları göndermesi soykırım savaşına bulaşmaktır

Filistin, İngiltere'nin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gözetleme uçakları gönderme kararını "İsrail'in soykırım savaşına bulaşmak" olarak nitelendirdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin X platformundaki hesabından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İngiltere'nin Gazze üzerine gözetleme uçakları gönderme kararı, İsrail'in toplu soykırım savaşına bulaşmaktır." ifadesine yer verildi.

İngiltere, Gazze üzerinde gözetleme uçuşları yapacak

İngiltere Savunma Bakanlığı, 3 Kasım'da yaptığı yazılı açıklamada, "esirlerin kurtarılmasına destek olma gerekçesiyle İsrail'e istihbarat sağlamak için" Gazze üzerinde gözetleme uçuşları yapacağını duyurmuştu.

Açıklamada, hükümetin 7 Ekim'den bu yana, aralarında İngiliz vatandaşlarının da bulunduğu esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak üzere bölgedeki ortaklarıyla birlikte çalıştığı belirtilmişti.

Bakanlık açıklamasında, "İngiltere Savunma Bakanlığı, devam eden rehine kurtarma faaliyetlerini desteklemek üzere İsrail ve Gazze üzerindeki hava sahasında faaliyet göstermek dahil Doğu Akdeniz üzerinde gözetleme uçuşları gerçekleştirecek. Gözetleme uçakları silahsız olacak, muharip role sahip olmayacak ve yalnızca rehinelerin yerini tespit etmekle görevlendirilecek. Sadece rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili bilgiler, rehinelerin kurtarılmasından sorumlu ilgili makamlara iletilecek." ifadelerine yer verilmişti.

Gazze'deki çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısı 83'e yükseldi

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’deki çatışmalarda 1 İsrail askerinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail ordusunun başlattığı kara saldırısının ardından Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısı 83’e yükseldi.

İsrail Lübnan'ın güneyindeki bölgelere saldırılar düzenledi 

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail güçleri Lübnan'ın güneyindeki bazı beldelere ve sivillere ait evlere yönelik topçu atışlarıyla saldırılar düzenledi.

İsrail tarafından fırlatılan top mermilerinin bazılarının Ayta eş-Şaab beldesindeki bazı evlere isabet ettiği kaydedildi.

İsrail'in Biranit askeri noktasında konuşlu "Merkava" tipi tank ile Lübnan topraklarında yer alan evlere yönelik 3 top atışı gerçekleştirdiği aktarıldı.

Ayrıca Lübnan'ın yine sınır bölgesinde yer alan Nakura beldesi çevresinin de topçu atışlarıyla vurulduğu belirtildi.

Saldırıların hedefi olan evlerin daha önce tahliye edildiği ve can kaybı olmadığı ifade edildi. 

Lübnan-İsrail sınırında karşılılı saldırılar sürüyor

Hizbullah, Lübnan’ın güneyinden İsrail’in askeri noktasına düzenlediği saldırı hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail’in Radar askeri noktasına "uygun silahlarla" saldırı gerçekleştirildiği ve hedefin "tam isabetle vurulduğu" ifade edildi.

Ayrıca bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgilere göre Lübnan ordusu, Mercayun ovasındaki bir zeytin bahçesinde İsrail’e doğru fırlatılmaya hazır bazı roketler ve ateşleme platformunu ele geçirdi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA ise İsrail’in Meys el Cebel’deki bir eve hava saldırısı düzenlediğini aktardı. Yayımlanan görüntülerde saldırı sonrası evin tamamen yıkıldığı görüldü.

Meys el Cebel’deki saldırıda can kaybına ilişkin henüz açıklama gelmedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın