Dolar
42.45
Euro
49.65
Altın
4,205.39
ETH/USDT
3,172.00
BTC/USDT
92,499.00
BIST 100
10,918.51
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

İsrail Kamu Savunma Birimi: Filistinli tutuklular ağır sağlık koşulları altında açlığa maruz kalıyor

İsrail Adalet Bakanlığı Kamu Savunma Birimi tarafından yayımlanan resmi raporda, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların şiddetli açlık, kötü muamele ve ağır sağlık koşulları altında tutulduğu belirtildi.

Abdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout, Çağrı Koşak, Qais Omar Darwesh Omar, Ekrem Biçeroğlu  | 04.12.2025 - Güncelleme : 04.12.2025
İsrail Kamu Savunma Birimi: Filistinli tutuklular ağır sağlık koşulları altında açlığa maruz kalıyor

Kudüs/Ramallah

İsrail Adalet Bakanlığı'na bağlı Kamu Savunma Birimi tarafından yayımlanan raporda, İsrail cezaevlerinde tutulan Filistinlilerin yaşadığı koşulların Ekim 2023'ten bu yana ciddi biçimde kötüleştiği kaydedildi.

Rapora göre, İsrail cezaevlerinde Filistinlilere çok kısıtlı bir yemek verilirken, "aşırı kilo kaybı ve zayıflığın yanı sıra bayılma gibi belirtilerin görüldüğü ciddi açlık yaşandığı" ifade edildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Filistinlilerin yüzde 90'ınının 3 metrekarenin altındaki bir alanda tutuldukları ifade edilen raporda, 2024 sonu itibariyle 4 bin 500 tutuklunun "yatağının olmadığı" vurgulandı.

Kur'an-ı Kerim haricinde bir şey yok

Raporda, hücrelerde Kur'an-ı Kerim haricinde mahkumların ihtiyaç duyduğu başka bir şey bulunmadığı aktarılırken, Filistinlilerin "ışıksız, karanlık hücrelerde, zorlu hijyenik koşullar altında ve havalandırması olmayan bir ortamda tutuldukları" kaydedildi.

Filistinlilerin İsrail cezaevlerinde olaylarla alakasız bir biçimde İsrail cezaevlerinde gardiyanlar tarafından "sistematik ve ağır şiddete maruz kaldığı" vurgulanan raporda, bazen içme suyundan dahi mahrum bırakıldıkları ve ağır psikolojik şartlar altında yaşadıkları bilgisine yer verildi.

Filistin: 2024 yılında İsrail hapishanelerinde 3 Gazzeli işkence ve aç bırakma sonucu öldü

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Filistinli Esirler Heyeti ve Esirler Cemiyeti tarafından konuya ilişkin ortak açıklama yayımlandı.

İsrail hapishanelerde 2024 yılında yaşamını yitirenlerin Teysir Sababe (60), Şukri Aşur (44) ve Halil Heniyye (35) olduğu ve söz konusu kişilerin "işkence, aç bırakma ve tıbbi suçlar" nedeniyle öldüğü aktarıldı.

Açıklamada, 1967’den bu yana Filistinli tutuklulardan hapishanede hayatını kaybedenlerin sayısının 321’e ulaştığı, bunların 84’ünün ise Ekim 2023'te soykırımın başlamasından bu yana yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bu kişiler arasında Gazze’den 50 tutuklunun bulunduğu kaydedilen açıklamada ayrıca çok sayıda tutuklunun cenazesinin hala zorla alıkonulduğu ve İsrail'in bazı tutukluları sahada infaz ettiği ifade edildi.

İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, en az 9 bin 300 Filistinli İsrail cezaevlerinde tutuluyor. İsrail İnsan Hakları İçin Doktorlar, son iki yıl içerisinde İsrail hapishanelerinde en az 98 Filistinlinin öldüğünü açıklamıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın