Dolar
39.80
Euro
46.97
Altın
3,342.47
ETH/USDT
2,576.10
BTC/USDT
109,200.00
BIST 100
10,228.39
Ekonomi

'Kutsal zeytin' güz yemişine akademik destek

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce eski çağlarda "kutsal zeytin" olarak adlandırılan, domatese göre 18 kat fazla likopen içeren güz yemişinin üretim sahası genişletiliyor.

06.12.2017 - Güncelleme : 06.12.2017
'Kutsal zeytin' güz yemişine akademik destek Fotoğraf: AA/Mehmet Kumcağız

SAMSUN - Mehmet Kumcağız 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce likopen zengini güz yemişinin üretim sahaları genişletiliyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, 7 yıl önce fakültenin 2 dönümlük araştırma ve uygulama sahasında güz yemişi yetiştirmeye başladıklarını, zamanla üretim alanlarını genişletmek için Samsun dışında Giresun, Ordu ve Rize'de de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bugüne kadar 4 ilde 15 dönüme yakın güz yemişi bahçesi kurduklarını belirten Çelik, güz yemişinin domatese göre 18 kat likopen içerdiğini, eski çağlarda güz yemişinin "kutsal zeytin" olarak adlandırıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Çelik, hedeflerinin 5 yıl içinde güz yemişi ekim alanını 25 dönüme çıkarmak olduğunu aktardı.

Kanser vakalarının sayısının her geçen yıl arttığını, sağlıklı beslenmenin kansere yakalanma riskini azalttığını hatırlatan Çelik, likopenin güçlü kansere karşı güçlü bir antioksidan olduğunu belirtti.

Kansere karşı güz yemişi

Likopenin, birçok kanser hastalığının önlenmesinde etkin bir madde olduğunun altını çizen Çelik, bu açıdan güz yemişi ekip alanlarının genişletilmesini ve tüketiminin artırılmasını önemsediklerinin altını çizdi.

"Yapılan araştırmalara göre, likopen maddesi özelikle prostat ve meme kanseri görülme riskini azaltıyor." diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Bu nedenle Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaştırmaya çalıştığımız güz yemişi meyvesi ile prostat ve meme kanserine yakalanma riskini azaltmayı amaçlıyoruz. İnsanların bu meyveyi sıkça tüketmesini istiyoruz. Güz yemişi Çin, Pakistan, Hindistan, Japonya ve Kore'de oldukça yaygın tüketiliyor. Meyve Asya'dan dünyaya yayıldı, 1800'lü yıllarda Amerika ve İngiltere'ye taşındı."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.