Dolar
32.54
Euro
34.88
Altın
2,334.79
ETH/USDT
3,150.40
BTC/USDT
64,400.00
BIST 100
9,716.77
Ekonomi

BDDK'dan bankalara idari para cezası

BDDK,talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle 15 bankaya toplam 19 milyon 650 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini bildirdi.

Murat Birinci  | 15.05.2020 - Güncelleme : 15.05.2020
BDDK'dan bankalara idari para cezası

İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK), yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından kuruma iletilen şikayetlerin incelendiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, şikayete konu bankalar hakkında kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporda yer alan tespitlere ilişkin olarak kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 14 Mayıs 2020 tarihli ve 9021 sayılı kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 148'inci maddesinin (b) bendi uyarınca 15 bankaya toplam 19 milyon 650 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Söz konusu şikayetlere ilişkin inceleme süreçleri kesintisiz devam etmektedir."

'Makul tutum ve yaklaşımın dışına çıkan işlemler'

AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre idari para cezası uygulamalarında salgın döneminde makul tutum ve yaklaşımın dışına çıkan işlemler öne çıkıyor. 

Kaynaklara göre, BDDK, idari para cezalarında öteleme veya yapılandırma taleplerindeki haksız uygulamalara dikkati çekiyor. Kaynaklar, 30 günden az gecikmesi bulunduğu halde müşterilerin öteleme veya yapılandırma taleplerinin karşılanmadığını belirtti. 

Öteleme sonunda tahakkuk eden tüm faizin tek seferde balon ödeme yoluyla tahsilinin öngörülmesi de idari para cezasına tabi uygulamalar arasında gösterildi. 

Müşteriye ertelenecek taksitler için ayrı bir ödeme planı sunulması veya taksitin eşit taksitlere yayılması gibi seçenekler sunmayan bankalar da idari para cezasıyla karşılaştı. 

BDDK, 17 ve 19 Mart 2020 tarihli kararlarıyla kredilerin takip hesaplarına atılması için geçmesi gereken gecikme süresini 180 güne uzatmıştı. Nakit akışı bozulan firmalar ile gerçek kişilere ilave finansman desteği sağlanması ve bunlara kullandırılan kredilerin müşterilerin talebi halinde kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay süreyle ötelenmesi ve yeniden yapılanması dahil gerekli kolaylıkların sağlanması istenmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın