Dolar
40.57
Euro
47.62
Altın
3,337.01
ETH/USDT
3,742.60
BTC/USDT
117,301.00
BIST 100
10,642.60
Dünya

Kamboçya ve Tayland, Malezya'nın önerdiği ateşkesi kabul etti

Kamboçya Başbakanı Hun Manet, Tayland ile yaşanan sınır çatışmalarının ardından Malezya'nın önerdiği ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı; Tayland hükümeti de öneriyi prensipte kabul ettiklerini belirterek, Başbakan Enver İbrahim’e teşekkür etti.

Ayşe İrem Çakır, Sercan İrkin, Nuri Aydın, Zeynep Katre Oran, Emirhan Demir  | 25.07.2025 - Güncelleme : 25.07.2025
Kamboçya ve Tayland, Malezya'nın önerdiği ateşkesi kabul etti Fotoğraf: Valeria Mongelli/AA

Ankara/İstanbul

Hun Manet, Facebook sosyal medya hesabından, Tayland ile sınırda çıkan çatışmaların ardından Enver ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Enver'in, çatışmalar konusunda taraflara derhal ateşkes çağrısı yaptığını kaydeden Hun Manet, ülkesinin, Malezya'nın ateşkes önerisini kabul ettiğini belirtti.

Hun Manet, Enver'in, Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai ile de görüştüğünü ve ateşkes önerisini Tayland tarafının da kabul ettiğini söylediğini aktardı.

Öte yandan, Hun Manet, Tayland tarafının Enver'in önerdiği ateşkes anlaşması kapsamında tarafların saldırıları durdurması için belirlenen tarih ve saatten vazgeçtiğini, daha ileri bir tarihe işaret ettiğini bildirdi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Hun Manet, "Tayland ve Kamboçya arasındaki mevcut silahlı çatışmayı çözmenin yolu, Tayland tarafının ateşkesi kabul etme konusunda istekli davranmasından geçiyor." ifadesini kullandı.

Enver, dün Hun Manet ve Wechayachai ile görüştüğünü bildirmiş, tarafların ateşkes konusunda olumlu sinyaller verdiğini ve süreci değerlendirmeye açık olduklarını belirtmişti.

Tayland, Malezya'nın önerdiği ateşkesi prensipte kabul etti

Tayland Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşımda, "Tayland hükümeti, Tayland'ın prensipte tamamen kabul ettiği ve değerlendireceği ateşkes önerisi için Başbakan Enver İbrahim'e teşekkürlerini sunar." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Kamboçya'nın gün boyu sınır bölgesinde saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Herhangi bir ateşkes, sahadaki koşullara uygun olmalıdır." görüşü paylaşıldı.

Kamboçya'nın eylemlerinin "iyi niyetten yoksun" olarak nitelendirildiği açıklamada, "Tayland hükümetinin bağımsızlığını ve halkını sonuna kadar koruma sorumluluğu vardır." ifadesine yer verildi.

Malezya, ateşkesin uygulanması için zaman gerektiğini açıkladı

Öte yandan Malezya Başbakanı Enver İbrahim, 2025 Uyuşturucuyla Mücadele Günü kutlamasında yaptığı konuşmada söz konusu ateşkese değindi.

Enver İbrahim, her iki tarafın da askerlerini sınır bölgesinden çekmek için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Çatışmalar devam etti

CNN'in haberine göre, Tayland ordu sözcülerinden Richa Sooksuwanon iki ülke arasındaki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sooksuwanon, çatışmaların Ubon Ratchathani ve Surin bölgelerinde, yerel saatle 04.30 civarında yeniden başladığını aktardı.

Kamboçya'nın hafif ve ağır silahlarla çatışmayı başlattığını savunan Sooksuwanon, Tayland ordusunun da söz konusu saldırıya topçu ateşiyle karşılık verdiğini söyledi.

Sooksuwanon ayrıca, dün Kamboçya tarafından hedef alınan Kantharalak'ta bomba imha operasyonlarının sürdüğünü belirterek vatandaşlara, bölgeden kaçınma uyarısı yapıldığını kaydetti.

Tayland İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yaklaşık 100 bin vatandaşın geçici barınaklara tahliye edildiği bildirildi.

Kamboçya'da 1 ölü

Kamboçya'nın Oddar Meanchey bölgesi yetkililerinden Met Measpheakdey, çatışmaların hala sürdüğünü ve ilk belirlemelere göre 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin yaralandığını açıkladı.

Bölgeden başka bir yetkili de Kamboçya'da çok sayıda kişinin tahliye edildiğini belirtti.

Tayland-Kamboçya sınır hattındaki Khmer Tapınağı yakınlarında dün çıkan çatışmada Tayland tarafında 14 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Tayland, Kamboçya'yı ilk ateşi açmakla suçlarken Kamboçya ise ilk ateşi Tayland'ın açtığını belirtmişti.

Tayland Başbakan Vekili Phumtham'dan Kamboçya ile çatışmaların savaşa dönüşebileceği uyarısı

Tayland ile Kamboçya arasındaki bölgenin Fransızlar tarafından kolonileştirildiği 19'uncu yüzyıldan bu yana süren sınır ihtilafı, dün sabah taraflar arasındaki çatışmayla alevlendi ve bölgede tansiyon yeniden yükseldi.

BBC'nin haberine göre, Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai düzenlediği basın toplantısında, sınır hattında ağır silahların devreye girdiğini ve çatışmaların 12 ayrı noktaya yayıldığını belirterek, iki ülke arasındaki çatışmaların, savaş durumuna evrilebileceğini söyledi.

Phumtham, "Kamboçya'nın eylemleri, açıkça işgal niyeti taşıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor. Yaşananlardan dolayı sorumlu tutulmaları lazım." dedi.

Ülkesinin egemenliği ve halkının can güvenliğini asla ihlal ettirmeyeceklerini vurgulayan Phumtham, sınırdaki durumu yönetmek için hem askeri hem de idari olarak harekete geçmeye hazır olduklarını kaydetti.

The Nation gazetesinin haberine göre, Tayland hükümeti ile ordunun, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dönem Başkanı olan Malezya Başbakanı Enver İbrahim’le işbirliği içinde krize çözüm bulmak için girişimlerde bulunduğu belirtildi.

Öte yandan, Kamboçya tarafı ise Tayland'ı misket bombası kullanmakla suçladı.

ABD çatışmalardan endişe duyuyor

ABD Dışişleri Bakanlığından, Tayland ve Kamboçya arasındaki tartışmalı sınırda çıkan çatışmaya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, özellikle sivillerin zarar gördüğüne yönelik çıkan haberlere işaret edilerek iki ülke arasındaki çatışmalardan derin endişe duyulduğu belirtildi.

Sivillerin korunması ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, saldırıların derhal durdurulması çağrısı yapıldı.

Güney Kore, Tayland ve Kamboçya'yı "krizi diyalogla barışçıl şekilde çözmeye" çağırdı

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lee Jae-woong, yaptığı açıklamada, "Tayland ile Kamboçya arasında meydana gelen silahlı çatışmadan derin endişe duyuyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Lee, iki ülkeye de gerilimi azaltma ve durumu diyalog yoluyla barışçıl şekilde çözme çağrısında bulunduklarını vurguladı.

⁠Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır gerilimi

Güneydoğu Asya bölgesinde yer alan ve 817 kilometrelik sınır telleriyle ayrılan Tayland ile Kamboçya, uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor.

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs'ta bölgede kısa süreli çatışma yaşanmış, iki ülkenin ordusu, sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Tayland, Kamboçya sınırındaki tüm kontrol noktalarının Bangkok yönetimi tarafından kontrol edileceğini duyurmuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.