Dolar
38.75
Euro
43.50
Altın
3,282.90
ETH/USDT
2,514.10
BTC/USDT
103,807.00
BIST 100
9,390.51
Dünya, arşiv

Rusya Kırım için kurtarıcı mı hayal mi?

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüne ilişkin pazar günü yapılması planlanan referandum öncesinde Kırımlılar kararlarını vermiş görünüyor.

14.03.2014 - Güncelleme : 14.03.2014
Rusya Kırım için kurtarıcı mı hayal mi?

AKMESCİT

Kırım'ın etnik çeşitliliğini yansıtan dört seçmen, referandum öncesinde AA muhabiriyle görüşlerini paylaştı.

Kırım'ın kuzeyinden, 60 yaşındaki Sasha, ailesinin kökeninin Donetsk'e uzandığını ve Ukraynalı olduklarını belirterek, bundan gurur duyduğunu söyledi.

Ukrayna ve Rusya vatandaşı olduğunu söyleyen Sasha, 15 yıl Moskova'da yaşadıktan ve iş hayatında başarılı bir dönem geçirdikten sonra Ukrayna'da çiftçilik yapmaya karar verdiğini anlattı. 

Çiftliğinde çalışan tüm Ukraynalı ve Tatarların "ilhaka" şiddetle karşı çıktığını belirten Sasha, "Dürüst olmak gerekirse Rus çalışanlarım da bundan çok hoşnut değil" dedi.

Sasha, Rusya'nın bölgeyi topraklarına katması durumunda Ukrayna bankalarındaki varlıklarına ne olacağından endişe ettiğini söyleyerek, "Bu (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in çöküşüne yol açabilir. Rusya mali olarak Kırım'ı içine almayı kaldıramaz. Putin Soçi Olimpiyatları için 50 milyar dolar harcadı. Rusya'nın ekonomisi durgunlaşıyor" diye konuştu.

Kırım'da "geçmişte yaşayan" bazı Rusların, Moskova'nın gelip mali yükü üsteleneceği ve ekonomiyi tekrar inşa edeceği hayaline kapıldığını belirten Sasha, pazar günü referandumda oyunu kullanacağını söyledi.

Sasha, "Umarım Batı Ukrayna'ya yaşam standardımızı yükseltmek için yardımcı olur. Bu bizim için altın değerinde bir şans" ifadesini kullandı.

"Eşsiz bir fırsat"

Rus İgor Yevpatoria, genç bir subayken Sovyetler Birliği'ne bağlılık yemini ettiğini belirterek, Kırımlı bir Rus ve vatansever olduğunu, Rus ordusuna 20 yıl hizmet verdiğini ve 2. Çeçen Savaşı'na katıldığını anlattı.

Kırım'ın Rusya için "çok pahalı bir macera olacağını" düşünen 45 yaşındaki Yevpatoria, "Ama bu her zaman bizim olanı geri almak için eşsiz bir fırsat" diyerek, uluslararası toplumdan korkmadıklarını ve  Batı'nın Rusya ile ekonomik bağlantıları nedeniyle, yaptırım uygulanmasının söz konusu olmadığını savundu.

Yevpatoria, "tarihin önemli bir anı" diye nitelediği referanduma katılacağını bildirdi.

"Gençler ikiye bölünmüş durumda"

26 yaşındaki mühendis İlyas Simferopol ise çalışma hayatındaki gençlerin referandum konusunda ikiye bölündüğünü, bir kısmının geçmiş yüzünden Rusya'dan öteden beri hoşlanmadığını, bir kısmınınsa duruma artık ekonomik açıdan baktığını belirtti.

"Pek çok arkadaşım ikram sektöründe çalışıyor ve iş açısından Rusya'dan büyük destek bekliyor" diyen Simferopol, herkesin Kievlilerdense daha fazla parası olan Moskovalı turistleri tercih ettiğini vurguladı.

Ukrayna'nın ekonomik açıdan çok zor bir döneme girdiğini düşünen Simferopol, ülkenin iflas ettiğini ve gençler olarak gelecekten endişe ettiklerini dile getirdi.

Simperopol, "Rusya ile birleşmek işsizliği azaltacak, maaşlar artacak ve Kırım'da her şey istikrara kavuşacak. Ekonomik açıdan Rusya'nın bir parçası olmamız kesinlikle daha tutarlı" derken, pazar günü oy vermeye gitme konusunda henüz kararını vermediğini ifade etti.

"Rusya Kırım'ı ilhak etti bile"

Kafe sahibi, 52 yaşındaki Tatar Enver Ukromnoe de Özbekistan'dan 1987 yılında Kırım'a döndüğünü ve ilk zamanlarda büyük baskı gördüklerini söyleyerek: "Ne olacağını hepimiz biliyoruz. Bunun kararı Moskova'da çoktan verildi. Rusya Kırım'ı ilhak etti bile. Şu askerlere bir bakın." dedi. 

Hem Rusların hem Ukraynalıların Tatarlara karşı ayrımcılık uyguladığından yakınan Ukromnoe, "Birbirimize tutunuyor ve asla provokasyona gelmiyoruz. Yıllarca bu şekilde hayatta kalabildik. Bu yüzden şiddete başvurmayacağız. Tarihimiz boyunca yeteri kadar kan ve baskı gördük artık sadece yaşamayı sürdürmek istiyoruz" dedi.

Kırım'daki Rusların hayal ettiğinin aksine, Rusya'nın yoksul bir Kırım'ı içine alacak kadar parası olmadığını da vurgulayan Ukromnoe, "Rusya'nın emperyalist arzularının Kırım'ın ötesine geçmesinden korktuğunu" belirterek,  dünyanın bunu görmezden gelmesinin büyük bir hata olacağını söyledi.  

Ukromnoe, referanduma kesinlikle katılacağını da bildirdi.

Muhabir: Duygu Bayar Ekren

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın