Minnesota'daki olayların ardından Sınır Muhafaza Komutanı Bovino'nun kaldığı düşünülen otelin önünde protesto
ABD'nin Minnesota eyaletinde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ekiplerine tepki sürerken Maple Grove şehrinde Gümrük ve Sınır Muhafaza Komutanı Gregory Bovino'nun kaldığı değerlendirilen otelin önünde düzenlenen protestoda, göstericiler gözaltına alındı.
Ankara
Bovino'nun komutasındaki ICE tarafından 37 yaşındaki Alex Pretti'nin öldürülmesine ilişkin tepkiler sürüyor.
- ABD'nin Minnesota eyaletinde ICE polisi bir kişiyi daha vurdu
- ABD'de ICE ekiplerince vurulan 37 yaşındaki hemşire için tepki ve tartışmalar sürüyor
- Trump, ICE ekiplerince vurulan iki kişinin ölümünden Demokratları sorumlu tuttu
- Minnesota'da ICE ekiplerince vurularak öldürülen hemşirenin ailesi, Trump yönetimine tepki gösterdi
- Trump, olayların sürdüğü Minnesota'ya "sınır çarı" Tom Homan'ı gönderiyor
- Minnesota'da Pretti'nin ölümünün ardından ICE görevlilerinin kaldığı düşünülen otelin önünde protesto
Minneapolis kentindeki göstericilerin, ICE polislerinin kaldığı düşünülen bir otelin önünde protesto düzenlemesinin ardından, Maple Grove şehrinde de göstericiler, görevine son verildiği iddia edilen Bovino'nun kaldığı değerlendirilen otelin önünde toplandı.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Sosyal medyada yer alan görüntülere göre, sloganlar atan göstericiler kürekle otel tabelasına, tahta çubuklarla yol tabelasına vurdu, tencere veya tabaklara vurarak ses çıkardı ve polislere kar topu attı.

Polis ise göstericilere dağılmaları çağrısı yaptı, uyarıların dikkate alınmamasının ardından göstericileri yere yatırarak gözaltına almaya başladı.
Maple Grove Polis Departmanından yapılan yazılı açıklamada, yerel saatle dün 20.00 sularında bir otelin önündeki protestoya müdahale edildiği belirtildi.

Açıklamada, göstericilerin barışçıl şekilde toplanma ve ifade özgürlüğü haklarına saygı duyulduğu ancak gösteriler sırasında gerilimin arttığı aktarıldı.

Göstericilerin, "kanuna aykırı davranışlarda bulunduğu, mülke zarar verdiği ve polise cisimler attığı" belirtilen açıklamada, "O noktada bu aktivite, artık barışçıl değildi. Suç eylemlerinde bulunan kişiler, anayasadaki Birinci Değişiklik kapsamında korunmuyordu ve gözaltına alındı." ifadeleri kullanıldı.
Minnesota’daki olayların ardından ICE ve CBP’ye yönelik tepkiler sürüyor
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) January 27, 2026
→ Maple Grove kentinde, Sınır Muhafaza (CBP) Komutanı Gregory Bovino’nun kaldığı değerlendirilen otelin önünde protesto düzenlendi
📰 ABD medyasında, CBP Komutanı Gregory Bovino’nun görevine son verildiği… pic.twitter.com/h8rI4Crzid
Açıklamada, göstericilere dağılmaları emri verildiği, bu talimata uymayan birçok kişinin gözaltına alındığı aktarılarak 22.00 sularında kalabalığın dağılmasının ardından bölgenin bir süre denetlendiği kaydedildi.
ABD medyasında dün CBP Komutanı Bovino'nun görevine son verildiği iddia edilmişti.
ABD'nin Minneapolis kentinde, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu (ICE) karşıtı göstericiler, ICE polislerinin kaldığını düşündükleri bir otelin tabelasını kırdı
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) January 26, 2026
📌 Protestolar, 37 yaşındaki hemşire Alex Pretti’nin ICE ekiplerince vurularak öldürülmesinin ardından başladı… pic.twitter.com/VTrV0BXAqK
NYT: Resmi anlatının aksine Pretti'nin güvenlik güçlerine tehdit oluşturmadığı ortaya kondu
NYT'nin kare kare incelediği video kayıtlarında, Pretti'nin olay anında ICE personeline yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığı, aksine olayın, kolluk kuvvetlerinin "hatalı ve orantısız müdahalesi" sonucu ölümle sonuçlandığı görüldü.
Analize göre, olay sırasında Pretti'nin bir elinde cep telefonunu tuttuğu, diğer elinin ise boş olduğu ve ICE görevlilerine yönelik tehditkar bir hareket sergilemediği tespit edildi.
Görüntülerde, bir ICE yetkilisinin Pretti'ye biber gazı sıktığı, Pretti'nin ise yüzünü korumak için elini kaldırdığı ve geri çekildiği anlar yer aldı.
Federal yetkililerin iddialarının aksine, Pretti'nin üzerindeki ruhsatlı silaha uzanmadığı ve silahın belindeki kılıfında bulunduğu belirtilirken, görüntülerde ICE ekiplerinin bu silahın varlığından haberdar olmadığının anlaşıldığı kaydedildi.
Görüntülerde Pretti'nin yere yatırılarak etkisiz hale getirildiği, bu sırada bir ICE görevlisinin biber gazı tüpüyle Pretti'yi darp ettiği, arkasında bulunan diğer görevlinin ise tehdit altında olmamasına rağmen ateş açtığı anlaşıldı.
Pretti'nin yerde hareketsiz haldeyken dahi ateş açılmaya devam edildiği ve iki ICE yetkilisi tarafından toplam 10 el ateş edildiği belirtildi.
Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) Komutanı Gregory Bovino, 24 Ocak'taki açıklamasında, Pretti'nin üzerinde 9 milimetrelik yarı otomatik tabanca bulunduğunu ve silahla görevli personele doğru yaklaştığını savunmuştu.
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem de aynı gün yaptığı açıklamada, "Bu olay, söz konusu kişinin kolluk kuvvetlerine en fazla zararı vermek ve onları öldürmek amacıyla olay yerine geldiği izlenimini veriyor." demişti.
ABD'de Senatör Warren, Minnesota'daki olaylar nedeniyle İç Güvenlik Bakanı'nı istifaya çağırdı
ABD'li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı videolu paylaşımda Noem'in, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ekiplerince vurularak öldürülen Alex Jeffrey Pretti'ye ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
Noem'in bu konuda yalan söylediğini belirten Warren, "Federal ajanlar, başka bir ABD'liyi güpegündüz vurarak öldürdü." dedi.
Warren, Pretti'nin "terörist değil bir hemşire" olduğunu hatırlatarak "(ABD Başkanı) Donald Trump ve Kristi Noem size neye inanacağınızı söyleyebilir. Kendinize değil onlara inanacağınızı düşünüyorlar. Bu yalanlar sona ermeli." ifadelerini kullandı.
ICE ekiplerinin durdurulması gerektiğini söyleyen Warren, tam, bağımsız bir soruşturma yapılması ve tüm suçluların kanun uyarınca sorumlu tutulması çağrısında bulundu.
Warren, "Daha önce dediğim gibi Kristi Noem istifa etmeli. İstifa etmezse Kongre onu azletmeli ve görevinden almalı." dedi.
Trump yönetimi, Sınır Muhafaza Komutanı Bovino'nun görevine son verildiği iddiasını yalanladı
ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Tricia McLaughlin, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, basında yer alan Bovino'nun görevine son verildiği iddialarına yanıt verdi.
CBP Komutanı'nın görevine son verilmediğini kaydeden McLaughlin, "Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt'in kürsüden belirttiği üzere Bovino, Başkan Donald Trump'ın ekibinin önemli bir parçası." ifadesini kullandı.
Leavitt de sosyal medya hesabından McLaughlin'in bu açıklamasını yeniden paylaştı.
Amerikan The Atlantic dergisi, İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Minnesota eyaletindeki olayların büyümesi üzerine CBP Komutanı Bovino'nun görevine son verildiğini yazmıştı.
Kamuoyundaki tepkilerin iyice artması üzerine Bovino'nun görevine son verildiği ve komutanın kısa süre içinde Minnesota'dan ayrılarak California'daki eski pozisyonuna döneceği belirtilmişti.
Ayrıca Trump, "sınır çarı" olarak nitelendirilen sınır güvenliğinden sorumlu Tom Homan'ı Minnesota'ya göndereceğini açıklamıştı.
Minnesota'daki olaylar
Minneapolis'te ICE görevlileri, 7 Ocak'ta da göçmenlere yönelik operasyonları sırasında 37 yaşındaki Renee Nicole Macklin Good adlı ABD vatandaşı kadını aracında silahla öldürmüştü.
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, bu kişinin ICE memurlarını "ezmeye çalıştığını ve aracıyla onlara çarptığını" öne sürmüştü.
Minneapolis'teki protestolar sırasında 24 Ocak'ta bir kişi daha ICE ekiplerince gözaltına alınmaya çalışılırken vurulmuştu.
Yetkililer, 37 yaşındaki kurbanın Alex Jeffrey Pretti adlı Amerikalı bir hemşire olduğunu ve olaylar esnasında yanında bir silah bulundurduğunu açıklamıştı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

