Dolar
41.69
Euro
48.82
Altın
3,945.24
ETH/USDT
4,613.30
BTC/USDT
124,592.00
BIST 100
10,726.84
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

Küresel Sumud Filosu gönüllüleri İsrail'deki hapishanelerde açlık grevi başlattı

İsrail'in ablukasını kırmak için Gazze'ye giden ve yasa dışı şekilde gözaltına alınan Küresel Sumud Filosu gönüllülerinin, İsrail hapishanelerinde açlık grevi başlattığı bildirildi.

Ahmet Furkan Mercan, Muhammet İkbal Arslan, Abdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout, Muhammed Emin Canik  | 06.10.2025 - Güncelleme : 06.10.2025
Küresel Sumud Filosu gönüllüleri İsrail'deki hapishanelerde açlık grevi başlattı Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Ankara/Cenevre/Kudüs

Filonun, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, filodan 42 gönüllünün, İsrail hapishanelerinde toplu açlık grevi başlattığı duyuruldu.

Açıklamada, "42 Küresel Sumud Filosu gönüllüsü, İsrail hapishanelerinde toplu açlık grevi başlattı." ifadesi kullanıldı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Açıklamada paylaşılan fotoğrafta isimlerine yer verilen aktivistlerin, bu eylemi "Filistin halkıyla dayanışma amacıyla" yaptıkları aktarıldı.

BM, İsrail'de Küresel Sumud Filosu aktivistlerine kötü muameleye ilişkin "endişe verici" bilgiler aldı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Thameen Al-Kheetan, AA muhabirinin "Bildiğiniz gibi, İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp gözaltına alındıktan sonra Türkiye'ye iade edilen Küresel Sumud Filosu'nda yer alan aktivistler, İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattılar. Özellikle İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg'in çok ağır işkenceye maruz kaldığı söyleniyor. İsrail'in tutuklu aktivistlere yiyecek ve içecek sağlamayı reddetmesi, onları aşağılaması ve kötü muamele etmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yazılı yanıtladı.

"Filo katılımcılarına yönelik kötü muamele ve usule uygun yargılama haklarının ihlal edildiğine dair endişe verici bilgiler aldık." ifadelerini kullanan Al-Kheetan, BM İnsan Hakları Ofisinin, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde tutulanların kasıtlı olarak aşağılayıcı koşul ve muamelelere tabi tutulması konusunda uzun süredir yaşanan tehlikeye dikkati çektiğini hatırlattı.

Al-Kheetan, "Özgürlüğünden mahrum bırakılan tüm bireylere insanca ve insanın doğuştan gelen onuruna saygılı bir şekilde davranılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Alıkonulan aktivistler kötü muameleye maruz kaldı

Öte yandan, Haaretz gazetesinin haberine göre, Sumud Filosu'na katılan gemilerden alıkonulan aktivistlerin çoğu, çıkarıldıkları mahkemede duruşmadan önce avukatlarıyla görüşmelerinin engellendiğini ve hakimle konuşmalarına izin verilmediğini söyledi.

Mahkeme kayıtlarında, aktivistlerin avukatlarının aktivistlerin İsrail'e zorla getirildiği için İsrail'e giriş yasasını ihlal ettiğini reddettiği ancak hakimlerin bunu kabul etmediği yer aldı.

İsmi açıklanmayan Norveçli bir aktivist, mahkemede İsrail hapishanesinde aşırı sıcağa maruz kaldıkları ve sudan mahrum bırakıldıklarını söyledi.

Gazze'ye insani yardım götürmek isteyen aktivist, "Bizi rahatsız etmek için uğraştılar. Uyumaya çalıştığımızda polis memurlarından bize bağırmalarını istediler, bize işkence ettiler." dedi.

Kadın aktivistlerin başörtüsünü çıkardılar

Kadın aktivistlerden biri cezaevi güvenlik görevlileri tarafından sözlü tacize uğradığını ve başörtüsünü zorla çıkardıklarını söyledi, bir diğer aktivist ise başörtüsünü açmaya zorlandığını anlattı.

Yunan bir aktivist de "Avukat istedim, bana Gazze'de bir avukat bulmamı söylediler ve bana su vermediler, işkence ettiler. Burası demokratik bir ülke değil. Büyükelçilikle görüşmek istiyorum." dedi.

Kadın aktivist, "Bu muameleyi hak etmiyorum, ben suçlu değilim. Selanik'te, Naziler döneminde büyük acılar çekmiş büyük bir Yahudi cemaati var. Ben de Yahudi gruplarıyla birlikte faaliyetlere katıldım." diye konuştu.

İnsani yardım ulaştırmak isteyen insanlar darbedildi

İtalyan ve Sırp iki aktivist de Aşdod Limanı'nda İsrail polisi tarafından darbedildiklerini belirtti.

İsrail'in gözaltına aldığı aktivistler, sudan mahrum bırakıldıklarını belirtirken, duruşmanın son derece hızlı yapılması ve Yargıç Rachel Sharm ile aktivistlerin mahkeme salonundaki ifadelerinin "neredeyse aynı" olması dikkati çekti.

Bazı duruşmalarda gözaltına alınan aktivistlerin mahkemedeki ifadeleri "Ülkesine dönmek istiyor, geçerli pasaportu var, telefon görüşmesi talep ediyor." şeklinde gazetenin haberinde yer aldı.

Tüm duruşmalarda aktivistler su, yiyecek ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Aktivistler avukat hakkından mahrum bırakıldı

Aktivistlerin hukuki danışmanlık hizmeti almasının engellenirken, avukatların duruşmalarda bulunup bulunmaması belirsizliğini koruyor.

Mahkeme kayıtlarında duruşmalara avukatların da katıldığı görülürken, bazı aktivistlerin avukatlarına danışana kadar konuşmayı reddettiği dikkati çekiyor.

Gazetenin haberinde hafta sonu yüzlerce duruşmanın yapıldığı ve aktivistlerle ilgili 288 adli raporun incelendiği aktarıldı.

Küresel Sumud Filosu

İsrail'in ablukasını kırmak ve Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için yol alan Küresel Sumud Filosu, 1 Ekim akşamı Gazze sularına yaklaşmıştı.

Filoya saldıran İsrail ordusu, onlarca tekne ve gemiyi yasa dışı şekilde ele geçirerek yüzlerce yolcusunu alıkoymuştu.

Küresel Sumud Filosu, bugüne kadar Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için toplu şekilde yola çıkan en büyük filo özelliğini taşıyordu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın