Dolar
34.38
Euro
36.87
Altın
2,684.55
ETH/USDT
3,147.00
BTC/USDT
79,225.00
BIST 100
9,184.82
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon Filistinliden güneye geçmelerini istedi

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan ve yaklaşık 1,1 milyon kişiden oluştuğu belirtilen Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istedi.

Ekip  | 13.10.2023 - Güncelleme : 13.10.2023
İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon Filistinliden güneye geçmelerini istedi

Gazze/Kudüs

İsrail ordusu (IDF) yaptığı yazılı açıklamada, Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları üyelerinin Gazze'de tüneller ve evlerin altının yanı sıra sivillerin yaşadığı binalarda gizlendiğini savundu.

Hamas'ın silahlı kanadının İsrail'e savaş açtığı belirtilen açıklamada, "Gazze şehri askeri operasyonların yapıldığı bir bölgedir. IDF, Gazze Şehri'ndeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmaları için güneydeki evlerinden tahliye edilmesi ve haritada gösterildiği gibi Gazze Vadisi'nin güneyindeki bölgeye taşınması çağrısında bulunuyor. Bu tahliye sizin güvenliğiniz içindir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Gazze şehrine (Gazze'nin kuzeyine) ancak buna izin veren başka bir duyuru yapıldığında dönebileceksiniz. Gazze şehri sivilleri, kendinizin ve ailelerinizin güvenliği için güneye geçin ve sizi canlı kalkan olarak kullanan Hamas teröristlerinden uzaklaşın." ifadelerine yer verildi.

Gazze'deki Filistinlilere sınırdaki çitlerden uzak durmaları uyarısı yapılan açıklamada, "Önümüzdeki günlerde İsrail Silahlı Kuvvetleri, Gazze Şehri'nde önemli operasyonlara devam edecek ve sivillere zarar vermemek için yoğun çaba gösterecek." denildi.

UNICEF: Gazze'de bir milyon insanın gideceği güvenli bir yer yok

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde bir milyon kişinin gidecek güvenli yeri olmadığını duyurdu.

UNICEF MENA'nın X sosyal medya hesabından konuyla ilgili yazılı açıklama yayımlandı.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Gazze'den gelen görüntüler korkunç. Kurbanlar arasında çok sayıda çocuk var. Bir milyon kişinin gideceği güvenli bir yeri yok. Bu kabul edilemez, şiddet derhal son bulmalı."

UNICEF Sözcüsü James Elder, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, İsrail-Gazze çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Elder, "Çocukların güvenliği için Gazze'de ateşkese ve insani koridora ihtiyaç var." dedi.

BM: İsrail ordusunun bu yöndeki talimatına karşı çıkıyor ve iptal edilmesini talep ediyoruz

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin AA muhabirine yazılı açıklama yaptı.

Dujarric, İsrail ordusunun Gazze'deki İnsani İşler Koordinasyon ve Güvenlik Ofisi'ne gece yarısından hemen önce bilgi verdiğini belirtti.

Bu çerçevede İsrail ordusunun Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istediğini bildirdiğini aktaran Dujarric, "Bunun aynı zamanda BM personeli ve aralarında okullar ve sağlık merkezlerinin de bulunduğu BM tesislerinde kalan kişiler için de geçerli olduğu duyuruldu." açıklamasında bulundu.

Dujarric, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını kaydederek, karardan vazgeçmesini istediklerinin altını çizdi.

"BM güçlü bir şekilde İsrail ordusunun bu yönde talimatına karşı çıkıyor ve iptal edilmesini talep ediyor." ifadelerini kullanan Dujarric, böyle bir hamlenin halihazırda çok kötü olan durumu "trajediye" çevireceğini vurguladı.

Filistin hükümet medyası: İsrail'in Gazze sakinlerinin güneye geçmeleri çağrısına aldırış etmeyin

Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı medya ofisi, kentteki vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulundu.

İsrail ordusunun, Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istemesi üzerine, Gazze'deki hükümete bağlı medya ofisinden konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı.

"İşgal, vatandaşlar arasında kafa karışıklığı çıkarmayı ve iç cephemizin birliğine zarar vermeyi amaçlayan bazı yalan propaganda haberlerini çeşitli yollarla yayınlamaya ve aktarmaya çalışıyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, söz konusu girişimler arasında uluslararası kuruluşlardaki bazı çalışanların kentin güneyine gitmelerinin istenmesi yönünde söylemlerin de olduğu kaydedilerek, "Bu kurumların ekipleri hala yerinde." ifadesi kullanıldı.

Yüz binlerce Filistinli Şifa Hastanesi’ne sığınıyor

İsrail ordusunun uyarısının ardından yüz binlerce Filistinli evlerini terk ederek, Şifa Hastanesi'ne sığınmaya veya hastanenin çevresine çadırlar kurmaya başladı.

İsrail, kaçırılan İsraillinin fotoğrafının "reklam amaçlı" kullanıldığı Filistinlilere ait lokantayı yıktı 

İsrail devlet televizyonu KAN, askeriyeye ait buldozerin işgal altındaki Batı Şeria'nın Huvara beldesinde lokantayı yıktığına dair görüntülere yer verdi.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde söz konusu lokantada "Hamas'ın İsrail'in güneyindeki Yahudi yerleşim birimlerine saldırısı sırasında Gazze'ye kaçırılan bir İsrailli kadının resminin reklam amaçlı kullanıldığı" kaydedildi.

Habere göre, olaya tepki gösteren bazı yerleşimciler bölgeye gelerek lokantayı yıkma girişiminde bulundu; İsrail güçlerinden dükkanın yıkılması talep edildi.

Aynı talebi Samira Yerleşim Konseyi Başkanı Yossi Dagan'ın da Merkez Bölge Komutanlığına iletmesi üzerine bölgeye gelen askeri güçler dükkanı yıktı, lokanta sahibini de "tehlikeli propaganda" gerekçesiyle gözaltına aldı.

İsrail Gazze sınırına tank ve zırhlı araç sevkiyatını artırdı

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ni 7 Ekim Cumartesi gününden beri bombardıman altında tutan İsrail ordusu, bir yandan da sınıra yığınak yapıyor.

AA ekibi, düzinelerce tank ve zırhlı aracın sınır bölgesine sevk edildiğini görüntüledi.

Gazze tarafından ise İsrail'in saldırılarına karşılık roketler atılmaya devam ediyor.

İsrail polisi Filistinlilerin Eski Şehir ve Mescid-i Aksa'ya girişlerine engel oluyor

Kudüs İslami Vakıflar İdaresine göre İsrail polisi, cuma namazını Aksa'da eda etmek için Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkararak izin vermedi.

Eski Şehir'in Şam Kapısı'ndan girenlere kimlik kontrolleri yapılırken, alanda uzun kuyruk oluştu.

Öte yandan Eski Şehir'deki İsrail güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığı görüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen ve 65 yaşında olduğunu belirten İsrail vatandaşı Filistinli, AA muhabirine yaptığı açıklamada İsrail polisinin kendisini Mescid-i Aksa’nın kapısından çevirdiğini ve içeri girmesine izin verilmediğini belirtti.

Şeyh Cerrah Mahallesi sakini ve Yahudi yerleşimcilerin doğup büyüdüğü evinden zorla çıkarmaya çalıştığı Fatma Ebu Salim (74) de Aksa'ya her cuma namazı geldiğini ve tüm engellemelere rağmen geleceğini ifade etti.

İslam ve Arap alemini yardıma ve yanlarında durmaya çağıran Ebu Salim, "(İsrail) Aksa'ya gitmemize, Eski Şehir'e gelmemize engel oluyorlar. Bizi buradan uzaklaştırmak istiyorlar." diye konuştu.

UNRWA İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'deki merkezini kentin güneyine taşıdı

UNWRA İletişim Direktörü Juliette Touma yaptığı yazılı açıklamada, İsrail makamlarına okullar dahil olmak üzere UNRWA sığınaklarındaki tüm sivillerin korunması çağrısında bulundu.

Touma, "Söz konusu BM tesisleri her zaman korunmalı ve asla uluslararası insancıl hukuk kapsamında saldırıya uğramamalıdır." ifadelerini kullandı.

UNWRA İletişim Direktörü, çalışmalarını, Filistinli yetkililere ve mültecilere desteklerini sürdürmek için operasyon merkeziyle personelini Gazze'nin güneyine taşıdıklarını belirtti.

İsrail ordusundan sabah saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, Gazze sakinlerine evlerini boşaltmaları için çağrı yapılmıştı. Açıklamada, Gazze sakinlerinin haritada gösterildiği gibi Gazze Vadisi'nin güneyine gitmeleri istenmişti.

İsrail'in Gazze'ye bir haftada attığı bomba ABD'nin Afganistan'a bir yılda attığına eşdeğer

Libya'daki eski bir Birleşmiş Milletler (BM) savaş suçları soruşturmacısı olan askeri danışman ve uluslararası alanda uzman Marc Garlasco, Washington Post'a verdiği röportajda, ABD'nin Afganistan'a bir yılda attığı bombayı İsrail'in, çok daha küçük ve yoğun nüfuslu bir bölge olan Gazze'ye bir haftada attığını belirtti.

Aynı zamanda Uluslararası Ceza Soruşturmaları Enstitüsü'nde eğitmen olarak görev yapan ve şu anda Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili oluşturulan ekiplere eğitim veren Garlasco, İsrail-Filistin çatışmasında hataların büyüyeceğini söyledi.

İsrail, Gazze'ye 6 günde 6 bin bomba attı

Garlasco, "İsrail, Gazze'ye 6 günde 6 bin bomba attı. Afganistan'daki savaş sırasında bir yılda en fazla atılan bomba ve diğer mühimmatların sayısı 7 bin 423 civarında. Ayrıca BM raporuna göre NATO, Libya'daki tüm savaş boyunca 7 bin 600'den fazla bomba ve roket atıldığını açıkladı." dedi.

Öte yandan gazete, İsrail'in Gazze Limanı'na düzenlediği bir saldırıda beyaz fosfor kullandığını gösteren görüntüler üzerine bazı soru işaretlerinin oluştuğunu yazdı.

Gazetede, "The Washington Post tarafından doğrulanan ve çarşamba günü çekilen bir videoda, iki top mermisinin ateşlendiği ve sonra beyaz duman yükseldiği görülüyor. Tartışmalı bu mühimmat sivillere karşı kullanıldığında ciddi zarara yol açabilir." ifadesine yer verildi.

Filistinli yetkililer, Gazze'deki hastanelerin "vahim durumda" olduğunu açıkladı

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde hastanelerin yatak kapasitesinin dolmak üzere ilaç ve akaryakıtın ise tükenmekte olduğu açıklandı. Filistin Sağlık Bakanlığı, tüm dünyaya Gazze'deki hastanelere acil sağlık desteği sağlama çağrısında bulundu.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde hastanelerin yatak kapasitesinin dolmak üzere, ilaç ve akaryakıtın da tükenmekte olduğu bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in saldırılarına rağmen sağlık personelinin 7 gündür çalıştığını ve hastanelerden ayrılmadığını belirtti.

Kudra, hastanelerin yatak kapasitesinin dolmak üzere, ilaç ve akaryakıtın ise tükenmeye başladığını ifade ederek, durumun vahim olduğunu aktardı.

Gazze'deki hastanelere bir an önce tıbbi malzeme desteği sağlanması için harekete geçilmesi çağrısında bulunan Kudra, her şartta hasta ve yaralıların tedavisinin sürmesi konusunda insani ve ahlaki sorumluluk taşıdıklarını kaydetti.

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in sivil yerleşim yerlerine yoğun saldırıları nedeniyle Gazze'de bir sağlık felaketi yaşandığını belirtti.

Keyle, "Saldırıların 7'nci gününde Gazze Şeridi'ndeki hastanelere acil sağlık desteği sağlanması için tüm dünya ülkelerine, insani yardım kuruluşları ve sağlık kurumlarına acil çağrımızı yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada da Gazze'de insani felaketin önlenmesi için tüm dünyaya acil destek çağrısında bulunuldu.

Ölen İsrail askerlerinin sayısı 246'ya yükseldi

İsrail ordusu, Filistinli gruplarla devam eden çatışmalarda öldürülen ve aralarında üst düzey bir komutanın da olduğu 12 askerinin daha isimlerini paylaştı.

İsrail'in Kanal 12 televizyonuna göre, son rakamlarla birlikte 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 4'ü Lübnan sınırında olmak üzere 246'ya yükseldi.

İsrail ordusu, Gazze sınırına tank ve zırhlı araç sevkiyatını yoğun şekilde sürdürüyor.

7 Ekim'den bu yana Gazze'yi bombardıman altında tutan İsrail ordusu, bir yandan da sınıra yığınak yapıyor.

İsrail bu sabahtan itibaren Gazze'de 100 kişiyi öldürdü

İsrail savaş uçaklarının cuma sabahından itibaren Gazze kentine düzenlediği yoğun bombardımanda en az 100 Filistinli hayatını kaybetti, 1000 Filistinli yaralandı.

İsrail savaş uçakları 7 gündür, Filistinli sivilleri, kamu ve özel mülkleri bombalamaya devam ediyor.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının hiçbir uyarıda bulunmaksızın yüzlerce ton bomba attığı Gazze'de onlarca konut yerle bir oldu.

Bu sabah itibarıyla devam eden saldırılarda en az 100 Filistinli öldürüldü, yaklaşık 1000 Filistinli yaralandı.

Haberde ayrıca Aksa Hastanesi'nde morglarda yer kalmadığı, cenazelerin çadırlarda bekletilmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Ürdünlüler, İsrail'i protesto etmek için Filistin sınırına yürüdü

Yüzlerce Ürdünlü, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını protesto etmek için Filistin sınırına doğru yürüdü.

Ürdünlüler, yürüyüş sırasında "Gazze'yi yalnız bırakmayacağız" sloganları atarken Ürdün'ün güvenlik güçleri göstericileri sınırdan uzaklaştırmak için güç kullandı.

Filistin bayrakları taşıyan Ürdünlüler, ana yolların kapatılmasının ardından tali yollarla Filistin sınırına ulaşmaya çalışıyor.

İsrail-Filistin çatışması, 6. gününde artarak devam etti

İsrail-Filistin çatışması abluka altındaki Gazze Şeridi'nde şiddetli savaş halini alırken, İsrail, kuzey sınırında Lübnan Hizbullahı'na karşı teyakkuzda bekliyor.

İsrail'in kuzeyine doğru ilerlerken çok sayıda zırhlı araç ve tank sevkiyatına rastlanıyor. Ordu üslerinin bulunduğu noktalarda birliklerine teslim olan İsrail askerlerinin yol kenarlarına park ettiği araçlar yüzlerce metre uzanıyor.

İsrail ordusu ve polisi yol boyunca kurduğu güvenlik kontrol noktalarında Lübnan sınırına doğru giden araçları durduruyor.

Golan Tepelerindeki İsrail yerleşim yerlerinin girişindeki demir kapılar bir araç geçecek şekilde açık tutuluyor ve yine kontrol noktaları silahlı askerler tarafından korunuyor.

İsrail'e ait insansız hava araçları da bölgede keşif uçuşları yapıyor.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde yer alan Nebatiye vilayetine bağlı Giyam beldesinde bir noktayı "hatalı hava ihlali değerlendirmesi üzerine" füzeyle vurduğunu açıkladı.

Bölgedeki AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, İsrail'den ateşlenen füze beldenin yakınındaki boş bir araziye düştü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise "hava ihlali yapan bir düşman aracı değerlendirmesiyle önleyici füzenin ateşlendiği ancak bunun düşman hava unsuru olmadığının tespit edildiği" belirtildi.

Gazze'de su oranı "yaklaşık yüzde 90" azaldı

Gazze Belediyesi Basın Müdürü Hüsni Muhenna, "Gazze'deki hayati öneme sahip altyapının hedef alınmasının, bölge sakinlerinin yaşam koşullarının kötüleşmesine katkı sağladığını" kaydederek, İsrail'in birçok su kuyusunu, arıtma tesisini ve işgal altındaki bölgelerden uzanan su hatlarını kestiğini söyledi.

Muhenna, "Elektrik kesintisi ve yakıt eksikliğinin halka su sağlanmasını engellediğini" aktararak, "İsrail içindeki su hattının ve deniz suyunu arıtma tesisinin durdurulması, elektrik ve yakıt sıkıntıları nedeniyle su kuyularının çalıştırılamaması ve bombalanması dolayısıyla bölgedeki suyun oranı yaklaşık yüzde 90 azaldı." dedi.

Muhenna, uluslararası topluma "savaş nedeniyle felaket koşulları yaşayan Gazze Şeridi'ne karşı sorumluluklarını yerine getirme" çağrısında bulundu.

Lübnan'dan İsrail'e katyuşa roketi

Lübnan topraklarından İsrail'e doğru katyuşa roketleri fırlatılması üzerine İsrail de hava savunma sistemini ateşledi.

İsrail'den hatalı tespit sonucu Lübnan'a doğru füze fırlatılmasının ardından, bu sefer de Lübnan'dan İsrail'e doğru katyuşa roketleri atıldığı belirtildi.

Lübnan medyasına göre, roketler, İsrail'in sınır bölgesindeki Kerem Şalom yerleşim birimi yakınlarına düştü.

Saldırının ardından İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzey sınırı hava sahasında tespit edilen sızmanın ardından hava savunma sisteminin ateşlendiği ve sınır hattında yer alan Defne, Hagoşrim, Şear, Yaşuv, Kisufim ve Kerem Şalom'da uyarı sinyallerinin harekete geçirildiği ifade edildi.

"Bölgeyi terk edin" uyarısı yapılan yerler de bombalanıyor

İsrail, "bölgeyi terk edin" çağrısı yaparak Filistinlilerin sığınmak amacıyla toplanmasını istediği kent merkezlerini de bombalıyor.

İsrail ordusunun, halka toplanma çağrısı yaptığı; Gazze kent merkezi ve sığınakları ile Refah ve Han Yunus'u şiddetli saldırılarla hedef aldığı görülüyor.

Gazze'ye yoğun bombardıman başlamasının ardından sivillerin bir bölümü, saldırıdan korunacakları düşüncesiyle evlerini terk ederek İsrail ordusunun duyurduğu 4 noktaya yöneldi.

Ancak İsrail ordusunun son iki gündür düzenlediği saldırılara bakıldığında Gazze Şeridi'nde toplanma alanı olarak tasarlanan yerlerin de vurulduğu anlaşılıyor.

Gazze kent merkezi, Gazze'nin merkezindeki sığınaklar, Han Yunus kent merkezi ve Refah kent merkezindeki sığınaklar olarak duyurulmasına rağmen İsrail ordusu, Filistinlilere toplanma çağrısı yaptığı noktaların bulunduğu bu 4 bölgeyi de bombaladı.

İsrail'in son düzenlediği saldırılarda Gazze kent merkezinde, Cibaliya ve eş-Şati mülteci kampları, Şeyh Rıdvan ile er-Rimal mahallelerinin yanı sıra Kerame bölgesini de hedef aldı.

Uluslararası yardımın ulaşmaması için Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah'ın çevresini vuran İsrail ordusu Han Yunus ve Nusayrat Mülteci Kampını da bombaladı.

Farklı bölgelerde çatışmalar sürdü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne birkaç kilometre mesafede Kissufim yerleşim biriminde bir milisin öldürüldüğünü duyurdu.

Ordunun açıklamasında, Kissufim bölgesindeki operasyonun devam ettiği bildirildi.

Lübnan sınır bölgesindeyse İsrail topçu birlikleri, Lübnan'a yeni saldırılar gerçekleştirdi.

İsrail topçu birlikleri, Lübnan'ın güneydeki Nebatiye vilayetine bağlı Vadi Hiyam bölgesini topçu atışıyla vurdu.

- Gazze'ye insani yardım ulaşması için çalışmalar sürüyor

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için Mısır ile çalışma yürüttüklerini belirtti.

"Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için koridorların açılması konusunda Mısır'daki kardeşlerimizle çalışıyoruz." diyen Iştiyye, ayrıca İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin, Gazze, Kudüs ve diğer Filistin topraklarında Filistin halkına karşı işlediği suçlara ivedilikle son vermesi için uluslararası toplumla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Iştiyye, şu an için önceliklerinin Gazze'deki Filistin halkına düzenlenen saldırının durdurulması olduğunu vurguladı.

Filistin Başbakanı, Birleşmiş Milletlerden (BM) saldırıların durdurulması için acilen harekete geçmesini, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile uluslararası kuruluşlardan da Gazze Şeridi'ne yeniden elektrik ve su temininin sağlanmasını istedi.

"Holokost'tan bu yana en kötü gün"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Aksa Tufanı'nın başladığı 7 Ekim'in, Yahudi halkının, Holokost'tan bu yana yaşadığı en kötü gün olduğunu söyledi.

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, Netanyahu, acil durum hükümetine güvenoyu verilmesi öncesi Mecliste yaptığı konuşmada yaşanan çatışmaların, İsrail için verilen bir savaş olduğunu ifade ederek, "bu savaşın, tek bir şekilde bitebileceğini, onun da tam zafer ve Hamas'ın yok edilmesi" olduğunu söyledi.

Netanyahu, "Hamas, DEAŞ'tır. 11 Eylül olayları sonrası DEAŞ ve El Kaide'yle şok yaşayan dünya Hamas'ı kınamalı ve ona yaptırım uygulamalıdır." ifadesini kullandı.

Yerinden edilen Filistinlilerin sayısı 338 bini aştı

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte yüzde 30 arttığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) Gazze'deki durum hakkında son raporlarını aktardı.

Gazze'de çok sayıda "kitlesel yerinden edilmenin devam ettiğini" belirten Dujarric, "Yerinden edilenlerin kümülatif sayısı son 24 saatte yüzde 30 artarak toplamda 338 bini aştı. Bunların 3'te 2'sinden fazlası UNRWA tarafından yönetilen okullara sığınıyor." dedi.

Dujarric, yerinden edilen yaklaşık 218 bin Filistinlinin Gazze Şeridi'ndeki UNRWA'ya ait 92 okula yerleştirildiği bilgisini paylaştı.

Doğu Kudüs'te İsrail polis karakoluna saldırı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail'e ait bir polis karakoluna düzenlenen silahlı saldırıda 2 İsrail polisi yaralandı.

Silahlı bir kişi, akşam saatlerinde Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi yakınındaki Selahaddin Caddesi'nde bulunan İsrail polis karakoluna ateş açtı.

Saldırının ardından olay yerinden kaçmak isteyen silahlı kişi, bölgedeki İsrail güçlerince vurularak öldürüldü.

Saldırının ardından İsrail polisi Eski Şehir'in hemen dışında yer alan Sultan Süleyman Caddesi başta olmak üzere bölgedeki bazı yolları trafiğe kapattı.

İsrail Polis Sözcüsü Dean Elsdunne, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayda birinin durumu ciddi olmak üzere 2 polisin yaralandığını, saldırganın kimliği hakkında henüz net bir bilgi olmadığını söyledi.

Öte yandan Filistin makamlarından yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren kişinin 21 yaşındaki Filistinli Halid el-Muhtasib olduğu ve Doğu Kudüs'te ikamet ettiği belirtildi.

Öldürülen Filistinlinin cenazesi, İsrail'e ait sağlık ekiplerince bir ambulansla bölgeden uzaklaştırıldı.

Hizbullah'ın dünkü saldırısında 1 İsrail askeri öldü

İsrail, Hizbullah'ın dünkü anti tank füzesi ile yaptığı saldırıda 1 askerinin öldüğünü duyurdu.

İsrail resmi devlet televizyonu KAN, X sosyal medya hesabında yayınladığı haberde, ülkenin kuzeyinde Hizbullah'ın dün gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin detaylara yer verdi.

Ülkenin kuzeyinde yer alan 221'inci Tugay'da görev yapan 22 yaşındaki bir askerin dün anti tank saldırısında hayatını kaybettiği ifade edildi.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın