Dolar
38.65
Euro
43.77
Altın
3,393.87
ETH/USDT
1,835.90
BTC/USDT
97,971.00
BIST 100
9,074.62
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

BM'den İsrail'e Gazze tepkisi: Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki saldırılarını genişletme planına karşı olduklarını belirterek, "Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur." açıklamasında bulundu.

Ekip  | 06.05.2025 - Güncelleme : 07.05.2025
BM'den İsrail'e Gazze tepkisi: Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur Fotoğraf: Alshaer/AA

Cenevre/Gazze

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, AA muhabirinin, "İsrail'in Gazze'yi tekrar işgal etmesine uzantı olarak, orduya kalan binaların dümdüz edilmesi talimatı verildiğine ilişkin haberler var. Bu durumda Gazze halkının yaşayacağı yer kalmayacak. Sizce bu zorla yerinden etme tanımına girer mi? BM Genel Sekreteri'nin bu duruma tepkisi ne olur ve bunu savaş suçu olarak tanımlar mı?" sorularını yanıtladı.

Olayları savaş suçu olarak tanımlamanın uluslararası mahkemelerce yapıldığını ifade eden Haq, "Ancak biz binaların, kritik altyapıların ve yaşam alanlarının yıkılmasına karşıyız. Gazze halkının yaşayabileceği yerlerin muhafaza edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Haq, Gazze'deki yıkım ve insanların yerlerinden edilmesine başından beri karşı çıktıklarını anımsattı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

AA muhabirinin, "Kararın mahkemelerce verildiğini biliyorum ancak Genel Sekreter örneğin Ukrayna ya da Sudan'da olmak üzere başka durumlarda savaş suçlarına karşı uyarıda bulundu. Bu durumda da Gazze halkının yaşayacağı bina kalmaması ve zorla yerinden edilmelerine karşı savaş suçu uyarısı yapar mı?" sorusuna ise Haq, "Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur ve uluslararası hukuk uyarınca da böyle değerlendirilir." ifadesini kullandı.

Haq, sürecin nasıl işleyeceğini ise yine mahkemelere bırakacaklarını kaydetti.

"Zaman daralıyor, insani yardım operasyonları çökmek üzere"

Sahadaki meslektaşlarından edindiği bilgileri aktaran Haq, İsrail'in Gazze'de sürekli olarak BM insani yardım operasyonlarını engellemeye devam ettiğini bildirdi.

Haq, BM ve ortaklarının 9 haftadır hayat kurtarıcı yardım dağıtımı için elinden geleni yaptığını belirterek, "Ancak zaman daralıyor. İnsani yardım operasyonları çökmek üzere." dedi.

İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkelere çağrıda bulunan Haq, söz konusu ülkelerin insani yardımların tekrar girişi için İsrail'e baskı yapması gerektiğini söyledi.

BM, İsrail'in Gazze'ye yardımları "silah olarak kullanma" girişimine tepki gösterdi

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrailli yetkililerin, Gazze'ye yönelik insani yardım planına tepki göstererek, İsrail'in, insani yardımı silah olarak kullanmak için kasıtlı girişimde bulunmakla eleştirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Laerke, iki aydan uzun süredir yardımların ulaşmadığı Gazze’ye, sınırların yeniden açılması durumunda yalnızca İsrail ordusunun belirlediği koşullar altında yardım ulaştırılmasının istendiğini belirtti.

Temel insani ilkelere uymayan söz konusu planı kabul etmediklerini belirten Laerke, "Tarafsızlık ve yardımın bağımsız bir şekilde ulaştırılması gibi temel insani ilkelere uymayan bu teklif ve planı kabul etmiyoruz. BM kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine sunulan şey, ihtiyaç duyulanın tam tersi; tedarikleri daha fazla kontrol etmek ve kısıtlamak için tasarlanmış gibi görünüyor. Bu, insani yardımı bir silaha dönüştürmeye yönelik kasıtlı bir girişimdir." dedi.

Laerke, gıda sektöründe çalışan ortaklarının Gazze’de ellerinde bulunan tüm malzemeleri dağıttıklarını bildirdi.

Gazze’deki insanların çöpleri karıştırarak yenilebilir bir şeyler bulmaya çalıştığını duyduklarını aktaran Laerke, "Bu, yaşananların sert, acımasız ve insanlık dışı gerçekliğidir." ifadelerini kullandı.

İsrail basını, hükümetin, Gazze’ye girecek insani yardımın İsrail ordusunun koordinasyonunda ABD’li özel şirketlerle yapılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü kaydetmişti.

UNRWA: İsrail, Gazze'de "kasıtlı aç bırakma" politikası izliyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik "kasıtlı aç bırakma" politikası izlediğini belirtti.

UNRWA'nın X hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki kasıtlı ve siyasi amaçlı aç bırakma politikası, mutlak bir zulmün ifadesidir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Gazze'de açlığın, insani yardımın bir "silah" olarak kullanılmasıyla çözülemeyeceği belirtilerek, İsrail'in yardım dağıtımı için önerdiği modelin, "felaket düzeye ulaşan mevcut açlığa cevap vermekten çok uzak" olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca insani yardım kuruluşlarının istisnasız tüm ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmakta kararlı olduğu vurgulandı.

BM Filistin Komitesi: Gazze'deki abluka insanlık dışı ve derhal sonlandırılmalı

Birleşmiş Milletler Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanımı Komitesi (UNISPAL), İsrail'in 18 Mart’ta Gazze’deki ateşkesi bozmasının ardından başlayan saldırılar ile 2 Mart 2025’ten bu yana uyguladığı yasa dışı ablukayı kınayarak, derhal sonlandırılmasını talep etti.

UNISPAL'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, 2 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi’ne gıda, yakıt, ilaç ve ticari mal girişini tamamen keserek, Filistinli sivillerin yaşamlarını tehlikeye attığı vurgulanarak, abluka ve artan saldırıların binlerce can kaybına yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in sivillere yönelik uygulamalarının uluslararası insancıl hukuku açıkça ihlal ettiği anlatılarak, “Bu insanlık dışı uygulamalara derhal son verilmelidir.” denildi.

Gazze Şeridi’nde 2 milyondan fazla insanın 2 ayı aşkın süredir İsrail kuşatması altında yaşadığı hatırlatılan açıklamada, çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve gençlerin sistematik şekilde topluca cezalandırıldığı vurgulandı.

Açıklamada, İsrail’in insani yardımların girişine izin vermemesinin, açlık, hastalık ve yoksunluğu daha da derinleştirdiği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyinin 2735 sayılı kararı doğrultusunda, acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısı yapılan açıklamada, ayrıca, ablukanın koşulsuz şekilde kaldırılması, gıda, su, yakıt, ilaç ve diğer insani yardım malzemelerinin kesintisiz şekilde ulaştırılması, siviller ile insani yardım çalışanlarının korunması gerektiğinin altı çizildi.

Gazze’deki Filistinlilerin, “gönüllü göç” ya da “yeniden imar” söylemleriyle bölgeden çıkarılmasına yönelik önerilere de karşı çıkılan açıklamada, bu tür planların “insani ve hukuki açıdan kabul edilemez” olduğu belirtildi.

Açıklamada, haziran ayında Fransa ve Suudi Arabistan eş başkanlığında düzenlenecek üst düzey uluslararası konferansın, İsrail işgalinin sona erdirilmesi, Filistin halkının vazgeçilmez haklarının tanınması ve adil, kalıcı bir çözüm için iki devletli çözümün hayata geçirilmesi açısından kritik bir fırsat sunduğu vurgulanırken, Komite'nin konferansa aktif katkı sunmaya hazır olduğu aktarıldı.

İngiliz Bakan Falconer, İsrail'in Gazze'de operasyonlarını genişletmesine karşı olduklarını söyledi

İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Hamish Falconer, İngiltere Parlamentosunda yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki işgali genişletme planına değinerek, "Bu karar insanların çektiği acı ve insani yardım ihtiyacı zaten kabul edilemez seviyedeyken geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de 52 binden fazla insanın öldürüldüğünü ve İsrail'in bölgeye yardım girişlerini 2 aydan uzun süredir engellediğini hatırlatan Falconer, "İsrail hükümetinin yaptığı bu açıklama zaten çok fazla acı ve kan dökülmesine neden olan bu çatışmanın başka bir tehlikeli aşamaya geçtiği konusunda haklı bir endişeye sebep oluyor." dedi.

Falconer, İngiltere hükümetinin bu konudaki pozisyonunu açıklayarak, "İsrail'in operasyonlarını genişletmesine kesinlikle karşıyız. Gazze'de herhangi bir toprak ilhakına yönelik girişim kabul edilemez. Filistin toprakları küçültülmemeli ya da demografik değişime tabi tutulmamalı. Bu savaşın bitmesini istiyoruz." diye konuştu.

Acil ateşkes, esirlerin salıverilmesi, insani yardımların sağlanması ve siyasi çözüme giden bir sürece girilmesi gerektiğine vurgu yapan Falconer, çatışmanın büyümesinin esirlerin güven içinde geri dönüşünü sağlamayacağını savundu.

Falconer, İsrail hükümeti kararının esir ailelerince de desteklenmediğine işaret ederek, diplomasinin hem İsrailliler hem de Filistinlilere güvenlik sağlamada tek yol olduğunu söyledi.

"İsrail hükümetinden derhal niyetiyle ilgili açıklık bekliyoruz." diyen Falconer, İsrail'in insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılarını kınadı.

Falconer, "3 İngilizin trajik şekilde can verdiği Dünya Merkez Mutfağı'na yönelik saldırı üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. İsrail soruşturmasının sonuçlanması ve adli bir süreç başlatılıp başlatılmayacağına dair bir karar alınması için baskılarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

İrlanda'dan Gazze'ye insani yardım girişine izin vermeyen İsrail'e tepki

İrlanda Başbakanı Micheal Martin ve İrlanda Başbakan Yardımcısı Simon Harris, İsrail'in Gazze saldırıları ve Gazze'ye yardım girişlerini engellemesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Martin, Gazze'de acil ateşkesin, kalan esirlerin salıverilmesinin ve bölgeye insani yardımın kesintisiz şekilde yapılmasının önemine vurgu yaparak, "50 günden uzun süredir gıda, ilaç ve temel ihtiyaçların Gazze'ye girmesine izin verilmiyor. İsrail, insani yardım girişine bloke uygulayarak, Gazze'yi açlık krizine yaklaştırıyor." dedi.

"Koşullar ne olursa olsun sivil nüfusa açlık ve acı yaşatmak ilke olarak ve yasal olarak yanlıştır." diyen Martin, "Bu davranış kesinlikle savaş suçu teşkil ediyor. Ayrıca Gazze'dekilerin yerinden edilmesi ve kalıcı işgali konuşmak da tamamen kabul edilemez. Bu sadece uluslararası hukuka aykırı olmakla kalmıyor. Tarih bize bu durumun hiçbir çözüm sunmadığını gösterdi." diye konuştu.

Martin, iki devletli çözümün kalıcı barış ve güvenliği sağlamada tek yol olduğunu belirterek, uluslararası toplumun bu konuda çabalarını artırmak için işbirliğini sürdüreceklerini anlattı.

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Harris ise şunları kaydetti:

"Gazze'ye insani yardım girişinin engellenmesi karşısında ne kadar iğrendiğimizi ve dehşete kapıldığımızı diplomatik olarak ifade edecek cümle bulmakta zorlanıyoruz. Çocuklar açlık çekiyor. En temel ağrı kesicilere ulaşılamıyor. Hastaneler vuruluyor ve Gazze'deki ölü ve yıkımın büyüklüğü hayal edilemez seviyede."

Gazze'de kıtlık yaşanması riskine değinen Harris, "Bunun yaşanmasına izin veremeyiz. İnsanlar tarihte geri gidip bu günlere baktığında, 'insanlar yeterince bir şey yapmadı.' diyecek." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın