Dolar
32.33
Euro
34.92
Altın
2,214.90
ETH/USDT
3,577.50
BTC/USDT
71,220.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

15 Temmuz gazisi kendisini vuran darbeciyi teşhis etti

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında TRT yerleşkesi önünde darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu yaralanan gazi Mustafa Aldı, kendisini vuran sanık eski yüzbaşıyla mahkemede yüzleşti.

Cemil Murat Budak  | 17.09.2019 - Güncelleme : 17.09.2019
15 Temmuz gazisi kendisini vuran darbeciyi teşhis etti

Ankara

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 kişinin yargılandığı davaya müşteki beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, müştekiler, sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, darbe girişimi sırasında TRT'nin önünde darbeci askerler tarafından vurulan 15 Temmuz gazisi Mustafa Aldı, müşteki sıfatıyla ifade verdi.

Aldı, Gölbaşı'nda bir arkadaşının evinde oturduğu sırada televizyondan İstanbul'daki köprünün kapatıldığı haberlerini gördüğünü, ardından Başbakanın açıklamasını izledikten sonra olayları sosyal medyadan takip ettiğini anlattı.

"Beni vuran kişinin Recep Karabayır olduğunu kameralardan gördüm"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sokağa çıkın." çağrısıyla meydanlara gitmek üzere yola çıktığını ifade eden Aldı, "Gölbaşı Özel Harekat'ın bombalanmasını gördüm. Bir araçla TRT'ye gittik. Saat 02.00 civarı TRT'deydik." diye konuştu.

TRT'nin önünde polislerin siper aldığını gördüğünü belirten Aldı, şunları kaydetti:

"Halkla beraber TRT nizamiyesindeki askerlerin yanına gittik. Askerleri ikna etmeye çalıştık. Bazı askerleri ikna ederek polislerinin yanına yönlendirdik. Nizamiyedeki askerlerden mavi bereli olan kişi, önce yukarıya ateş etti, sonra beni ayağımdan vurdu. Halk beni oradan çekti. Ayağımı sardılar. Hastanede 45 gün yattım. 20 gün fizik tedavi gördüm. Doğru düzgün yürüyemedim. Daha sonra beni vuran kişinin sanıklardan Recep Karabayır olduğunu kameralardan gördüm ve teşhis ettim."

Mahkeme başkanının sanık kürsüsüne çağırdığı eski yüzbaşı Recep Karabayır'ı gören Aldı, "Evet, beni vuran bu kişidir." diye konuştu.

Müştekiye hakaret eden sanık mahkeme salonundan çıkarıldı

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müşteki olarak dinlenen S.T, olay tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığında polis memuru olarak görev yaptığını söyledi.

Müşteki S.T, evinde oturduğu sırada mesai arkadaşlarından askeri hareketlilik haberlerini öğrendikten sonra görev yerine gittiğini, oradan TRT binasının önüne geçtiklerini anlattı.

Nizamiyenin önünde askerlerin sıraya girdiğini, başlarındaki üst rütbeli kişi tarafından yönlendirildiklerini ifade eden S.T, müdürler Engin Dinç ve Salih Gözüm'ün sürekli polis aracından "Yaptığınız eylem kanunsuzdur." şeklinde anons yaptıklarını, bunu da askerlerin duyduğunu ifade etti.

TRT'nin içindeki askerlerin ara ara ateş açtığını dile getiren S.T. şöyle devam etti:

"Anons sırasında silah sesleri geliyordu. Her ikazımıza silahla cevap verdiler. Birden helikopterler taradı. O sırada bir memur arkadaşın asker üniformalı şahsı gözaltına aldığını gördüm. Ben de arkadaşıma yardımcı oldum. Gözaltı aracına koyduktan sonra soru sormaya başladık. İsmini, rütbesini, içeride kaç kişi olduklarını sorduk. Gözaltı işlemleri devam ederken, bir askerin silahını ateşlemesi üzerine ayağımdan vuruldum.

Ben hem burada hem de Allah'ın huzurunda darbecilerden şikayetçiyim. Orada dedim ki, 'Siz asker üniforması giyiyorsunuz. Nasıl bu millete sıktınız?' ama dinlemediler."

Müşteki S.T. beyanına devam ederken sanıklardan Bayram Duran, müştekiye bağırarak hakaret etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı sanık Duran'ın mahkeme salonundan çıkarılmasını istedi.

İzleyicilerin de sanığa tepki göstermesi üzerine duruşmaya kısa süreli ara verildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.