Ekonomi

Industria globale e gazit ka nevojë për një të ardhme më të fortë

"Potenciali i gazit natyror është i fortë, por jo i sigurtë", theksoi Unioni Ndërkombëtar i Gazit në raportin e tij të fundit

Murat Temizer   | 18.10.2019
Industria globale e gazit ka nevojë për një të ardhme më të fortë

Ankara

Në raport me karburantet e tjera, gazi natyror mbetet i pozicionuar mirë si çmim konkurrues, i sigurtë dhe i qëndrueshëm ndaj mjedisit, thuhet në raportin e fundit të Unionit Ndërkombëtar të Gazit (IGU), transmeton Anadolu Agency (AA).

Më tej në raport thuhet se do të jetë e nevojshme që industria globale e gazit duke u bazuar në sukseset e fundit të mundësojë diversifikim më të madh të rritjes së tregut në afat sa më të shkurtër.

"Për të mbështetur rritjen në afat të gjatë, është e nevojshme që industria globale e gazit duke u bazuar në sukseset e fundit të mundësojë diversifikimin më të madh të rritjes së tregut në një afat të afërt, si dhe vendosjen e bazës për të siguruar qëndrueshmërinë afatgjatë të gazit në të gjitha rrethanat", tha më tej IGU dhe shtoi se kjo mund të arrihet përmes tre hapave.

"Qeveritë dhe industria duhet ta bëjnë gazin më kosto më konkurruese me karburantet e tjera mbi një bazë të qëndrueshme. Kjo përfshin zgjerimin e qasjes ndaj rezervave të gazit me kosto të ulët në nivel global, ndërsa gjithashtu zvogëlon kostot në të gjitha hapat përmes zinxhirëve të furnizimit me gaz natyror. Qëndrueshmëria e inovacionit në industri do të jetë thelbësore në këtë drejtim", thuhet në raport.

Sipas këtij raporti, investimet në infrastrukturën e gazit do të jenë thelbësore për të siguruar rritjen e qasjes në gaz ndërsa përgatiten gjithashtu për tranzicionet e ardhshme të energjisë. Në Azi, zgjerimi i qasjes në gaz përmes riorganizimit të LNG dhe investimeve në infrastrukturë të transmetimit dhe shpërndarjes është më kritik, ndërsa në Evropë, zhvillimi i infrastrukturës së karbonit të ulët përmes teknologjive të gazit do të jetë thelbësore.

"Për të rritur përfitimet e qëndrueshmërisë së gazit, industria duhet të vazhdojë të veprojë për të zvogëluar emetimet e metanit ndërsa qeveritë zbatojnë politika të reja që mundësojnë përdorim më të madh të gazit. Në afat të shkurtër, kjo përfshin masa më të rrepta të politikave të cilësisë së ajrit, si dhe hapa për të mundësuar kalimin më të shpejtë të qymyrit në gaz. Për zhvillimin e karbonit të ulët përmes teknologjive të gazit për një afat më të gjatë, politikat mund të luajnë një rol kryesor në promovimin e inovacionit teknologjik, zhvillimin e burimeve të furnizimit dhe përmbushjen e kërkesës së tregut", qëndron në raport.

IGU theksoi se realizimi i potencialit të gazit natyror do të kërkojë mbështetje të vazhdueshme dhe veprim të koordinuar nga industria dhe qeveritë kombëtare.

Mundësitë janë të mëdha për të arritur një rritje të qëndrueshme dhe të shpejtë të gazit natyror, por nuk duhet të merret si diçka e garantuar, thuhet në raport.

Në ueb-faqen e Anadolu Agency mbi sistemin rrjedhës të lajmeve të AA një pjesë e lajmeve të ofruara ndaj abonentëve publikohen duke u përmbledhur. Për abonim ju lutemi na kontaktoni.