Historiku

Anadolu Agency -nga themelimi dhe deri më sot

Historia e Anadolu Agency pothuajse identifikohet me historinë e Republikës së Turqisë. Anadolu Agency e cila u themeluar më 6 Prill 1920, 17 ditë para hapjes së Parlamentit turk, bëri të ditura ligjet e para të miratuara nga Parlamenti i Turqisë, u bë dëshmor i çdo periudhe të Përpjekjes Kombëtare, Luftës Kombëtare dhe revolucioneve të Republikës.

Pas shtimit në dorë të Stambollit në formë zyrtare më 16 Mars 1920 dhe mbylljes së Dhomës së Deputetëve, Mustafa Kemal Pasha u mblodh në Ankara dhe iu bëri të ditur provincave se do të bëhen zgjedhjet për Parlamentin. Ndërsa disa intelektualë të cikët kuptuan se tashmë nuk është i mundur qëndrimi në Stamboll, prej pak kohësh kërkonin rrugët e pjesëmarrjes në Përpjekjen Kombëtare. Ky zhvillim do të bënte të mundur edhe themelimin e Anadolu Agency.

Gazetari Yunus Nadi (Abalıoğlu) dhe gazetari shkrimtar Halide Edip (Adıvar) të cilët u nisën drejt Ankarasë në dy karvanë të ndryshme, u takuan më 31 Mars në Geyve. Ata gjatë pushimit në stacionin e trenit, diskutuan për nevojshmërinë e themelimit të “një organizate agjencie” si puna e parë sapo të iknin në Ankara. Ndërkohë kur po flisnin për emrin e agjencisë ndër alternativat “Turk”, “Ankara”, “Anadolu”, shprehën unanimitet mendimi në emrin “Anadolu Agency”.

Në “Shkollën e Bujqësisë” të cilat ishin zyrat qendrore të Mustafa Kemal Paşha (tani Drejtoria e Përgjithshme e Çështjeve Metereologike të Shtetit), u soll në rendin e ditës themelimi i Anadolu Agency dhe më 6 Prill 1920 u realizuar themelimi i Anadolu Agency.

Anadolu Agency plotësoi një detyrë të rëndësishme në Luftën e Shpëtimit. Duhej që nga brenda të tregohej një përpjekje për të informuar një popull që luftonte dhe që ishte i painformuar për botën e jashtme dhe të luftohej me qëndrimet dorëzuese të disa të huajve dhe të gazetave të Stambollit. Ndërsa jashtë duhej të mbronte luftën e përpjekjen kombëtare, të ndriçonte me dije publikun në lidhje me kërkesat e drejta të popullit turk dhe të nxirrte pa rezultat lojërat që kishin nisur disa rrethe kundrejt këtij populli.

Bashkë me ngarkimin e detyrës nga Ataturku ndaj një grupi të afërt shoqëror për të bërë të mundur realizimin e një identiteti të një agjencie lajmesh në pikëpamjen Perëndimore, më 1 Mars 1925 u themelua “Firma Anonime Turke Anadolu Agency”. Në ata data Anadolu Agency arriti të marrë një status të pavarur me një strukturë të tillë shembulli i së cilës nuk gjendet në shtetet Perëndimore.


Anadolu Ajansı, TBMM'nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu; Milli Mücadele'nin ve Kurtuluş Savaşı'nın her aşamasına, Cumhuriyet devrimlerine tanıklık etti.