наука и технологија

Научниците од Уганда развија вакцина против крлежи

Научниците од Уганда развија вакцина против крлежи

Болестите предизвикани од крлежи забележани особено кај говедата, африканските биволи и антилопите, имаат удел од 30 до 70 отсто во угинувањето на животните во Уганда, што негативно влијае врз економијата на земјата

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Натпревар за најдобри фотографии на НАСА: Турското езеро наспроти Sвездите на небото
07.04.2021

Натпревар за најдобри фотографии на НАСА: Турското езеро наспроти Sвездите на небото

Фотографиите, направени од астронаутите на Меѓународната вселенска станица (ISS), влегоа во финалето на специјалниот натпревар на НАСА

Турција во четвртиот квартал од оваа година ќе го лансира комуникацискиот сателит „Турксат 5Б“
07.04.2021

Турција во четвртиот квартал од оваа година ќе го лансира комуникацискиот сателит „Турксат 5Б“

„Една од најистакнатите карактеристики на „Турксат 5Б“, кој ќе биде лансиран во орбиталниот слот на 42 степени Исток, е да се зголеми комуникацискиот капацитет на турскиот Ка-бенд за 15 пати“

„Шјаоми“: Турција е клучен мост што ги поврзува Европа, Африка и Блискиот Исток
03.04.2021

„Шјаоми“: Турција е клучен мост што ги поврзува Европа, Африка и Блискиот Исток

„Турција е клучна земја за нашиот план за глобално проширување. Тоа е секогаш високо приоритетен пазар за Шјаоми во глобалната стратегија“, изјави за АА Синди Чанг, маркетинг-менаџер на компанијата за Блискиот Исток

САД: Дел од ракетата на „Спејс икс“ падна во ненаселено место во Вашингтон
03.04.2021

САД: Дел од ракетата на „Спејс икс“ падна во ненаселено место во Вашингтон

Металниот дел е долг околу 1,5 метри, а станува збор за втора фаза на одвојување на ракетата за време на нејзиното враќање на Земјата

„Фајзер“ и „БајоНТех“ истакнаа дека нивната вакцина против коронавирусот е 91,3 % ефикасна
01.04.2021

„Фајзер“ и „БајоНТех“ истакнаа дека нивната вакцина против коронавирусот е 91,3 % ефикасна

- Американската фармацевтска компанија „Фајзер“ и германската компанија за биотехнологија „БајоНТех“ соопштија дека нивната вакцина е ефикасна 91,3 проценти во превенција на вирусот до шест месеци