Dolar
42.06
Euro
48.55
Altın
4,005.44
ETH/USDT
3,800.00
BTC/USDT
109,071.00
BIST 100
10,971.52
Yaşam

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kazların sofralara hazırlık süreci devam ediyor

Türkiye'nin kaz yetiştiriciliğinin gözde merkezlerinden Kars'ta, özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kazların sofralara hazırlık süreci sürüyor.

Özgen Beşli  | 09.02.2025 - Güncelleme : 09.02.2025
Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kazların sofralara hazırlık süreci devam ediyor Fotoğraf: Özgen Beşli/AA

Kars

Arpaçay ilçesinde kar yağışının ardından kaz çiftliklerinde hummalı bir çalışma yapılıyor.

Yumurtadan çıktıktan sonra ilkbaharda meralarda otlatılan, ekim ayından bu yana da besiye alınıp irileşmesi için sadece arpa yedirilen kazların kesimine başlandı.

Özellikle kış sofralarının aranan lezzeti olan kazların kışın satışa sunulması amacıyla hazırlık yapan üretici kadınlar, Akçakale köyünde bir araya geldi.

Kesilen kazları imece usulu sıcak suya bırakıp tüylerini yolan kadınlar, ardından tuzlayıp bir süre güneşte kuruttukları kazların etini satışa hazır hale getiriyor.

Besicilerden Gencay Akbaba, AA muhabirine, Arpaçay ilçesinde kaz üretimi yaptıklarını belirterek, kaz etinin kış aylarında yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Kar yağmasıyla kaz kesimine başladıklarını anlatan Akbaba, "Köyde kazların kesimine kasım, aralık aylarında başlıyoruz. Kesilen kazları temizliyoruz daha sonra tuzluyoruz. Suyunu bırakması için 3 gün 3 gece baskıda kalıyor. Sonra da en az 4 gün kurutmada kalıyor, ayaz yiyor." ifadelerini kullandı.

Akbaba, kazların yaklaşık 3 kilogram olduğunu, sezon boyunca talep edenlere satışını yaptıklarını bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın