Dolar
32.57
Euro
34.96
Altın
2,316.19
ETH/USDT
3,139.60
BTC/USDT
64,323.00
BIST 100
9,722.09
Yaşam

'Çocukların dışarıda oyun oynama süreleri giderek azalıyor'

OMO'nun Çocuk ve Oyun Araştırması'na göre, tüm dünyada çocukların açık havada oyun oynama süreleri giderek azalıyor ve oyun alışkanlıklarındaki dengesizlik artıyor.

Huseyin Demir  | 19.04.2016 - Güncelleme : 19.04.2016
'Çocukların dışarıda oyun oynama süreleri giderek azalıyor'

Istanbul

İSTANBUL

OMO'nun Çocuk ve Oyun Araştırması'na göre, tüm dünyada çocukların açık havada oyun oynama süreleri giderek azalıyor ve oyun alışkanlıklarındaki dengesizlik artıyor.

Unilever markalarından OMO, 10 yılı aşkın süredir devam eden "Kirlenmek Güzeldir" sloganı kapsamında 10 ülkede 12 bin ebeveynle gerçekleştirilen Global Çocuk ve Oyun Araştırması Türkiye sonuçlarını açıkladı.

Araştırma sonuçlarına göre, tüm dünyada çocukların açık havada oyun oynama süreleri giderek azalıyor ve oyun alışkanlıklarındaki dengesizlik artıyor. Çocukların gelecekteki başarısının oyundaki dengeye bağlı olduğu belirtilen araştırma, çocukların oyun zamanının önemli bir düşüşte olduğunu ve günümüzde çocukların çoğunun dışarıda bir mahkum kadar az zaman geçirdiğini ortaya koyuyor.

"Gerçek hayatta spor yerine sanal ortamda spor oyunu"

Amerika, Brezilya, İngiltere, Türkiye, Portekiz, Güney Afrika, Vietnam, Çin, Endonezya ve Hindistan olmak üzere toplam 10 ülkede yürütülen araştırma kapsamında Türkiye'deki ebeveynlerin yüzde 57'si çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor.

Türkiye'deki her 10 ebeveynden 9'u çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtirken, her 2 ebeveynden 1'i çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını söylüyor. Türkiye'de ebeveynlerin yarısı yaşadıkları toplulukta çocuklarının güvenli bir şekilde oynamaları için uygun alanlar bulunmadığını belirtiyor.

"Endişe verici bir oyun dengesizliğiyle karşı karşıyayız"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kirlenmek Güzeldir Global Çocuk Gelişim Danışma Kurulu Başkanı Sir Ken Robinson, şunları kaydetti:

"Akademik araştırmalar aktif bir şekilde oyun oynamanın çocuklar için doğal ve öncelikli bir öğrenme yolu olduğunu gösteriyor. Bu oyun türü, özellikle hızlı beyin gelişiminin yaşandığı dönemdeki çocukların sağlıklı büyümeleri ve ilerleme kaydetmeleri için büyük önem taşıyor. Ancak oyun önemsiz olduğu gerekçesiyle çoğunlukla göz ardı ediliyor. Bunun sonucu olarak çocukların hayatlarındaki aktif oyun süresinin azalmasıyla ilgili artan ve alarm verici bir eğilim söz konusu. Endişe verici bir oyun dengesizliğiyle karşı karşıyayız."

"Çocukların dijital teknolojiyle iç içe büyümesine karşı çıkmak hayatın akışına aykırı"

Kirlenmek Güzeldir Global Çocuk Gelişim Danışma Kurulu Türkiye Danışmanı Prof. Dr. Yankı Yazgan ise, 'Dijital dünyaya doğan bir nesil yetiştirildiği' gerçeğinin kabullenilmesi gerektiğini belirten Yazgan, çocukların dijital teknolojiyle iç içe büyümesine karşı çıkmanın hayatın akışına aykırı olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.