Ülke Profilleri

Meksika

Kuzey Amerika ülkesi Meksika, yoğun olarak ABD ile yaptığı ticaret, bu ülkeye verdiği göç ve uyuşturucu kartellerinin savaşlarıyla anılıyor.

05.09.2017 - Güncelleme : 06.09.2017
Meksika

Kuzey Amerika ülkesi Meksika, yoğun olarak ABD ile yaptığı ticaret, bu ülkeye verdiği göç ve uyuşturucu kartellerinin savaşlarıyla anılıyor.

Künye

Nüfus: 123 milyon 166 bin 749 (2016 tahmini)

Etnik yapı: Yüzde 62 Metis (Amerika yerlileri ile İspanyol veya Portekizli kökenden gelenler), yüzde 21 ağırlıklı olarak Kızılderili, yüzde 7 Kızılderili, yüzde 10 diğer (çoğu Avrupa kökenli)

Yüzölçümü: 1,97 milyon kilometrekare

Dil: İspanyolca yüzde 92,7, İspanyolca ve yerli diller yüzde 5,7, yerli diller yüzde 0,8, tanımlanamayan yüzde 0,8

Din: Hristiyan yüzde 82,7, Pentakostal yüzde 1,6, Yehova Şahitleri yüzde 1,4, diğer Evanjelik kiliseler yüzde 5, diğer yüzde 1,9, hiçbir dine mensup olmayan yüzde 4,7, belirtilmemiş yüzde 2,7 (2010 tahmini)

Para Birimi: Meksika Pesosu

Genel Durum

Meksika, kuzeyde ABD, güney ve batıda Atlas Okyanusu, güneydoğuda Guatemala, Belize ve Karayip Denizi ve doğuda Meksika Körfezi ile komşu.

Nüfusun yüzde 60'ını melezler, yüzde 10'unu beyazlar ve geri kalanını yerli halkın oluşturduğu Meksika’da, uyuşturucu kartelleri arasındaki rekabet, yaygın biçimde kanlı saldırılara neden oluyor.

Meksika'nın aşırı kalabalık cezaevlerinde sık sık isyan çıkıyor ve şiddet olayları yaşanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak 2017’de göreve geldikten sadece 5 gün sonra "yasa dışı göçü önlemek" ve "sınır güvenliğini artırmak" için Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzaladı.

ABD’ye, 1965 ve 2015 yılları arasında 16 milyondan fazla Meksikalının göç ettiği tahmin ediliyor. Meksika'dan ABD'ye göç, 20. yüzyılın en büyük kitlesel göç hareketleri arasında yer alıyor.

Diğer Latin Amerika ülkelerinin vatandaşları da ABD'ye göç için Meksika'yı köprü olarak kullanıyor.

Gazeteciler açısından da dünyanın tehlikeli ülkelerinden biri olan ülkede, Gazetecileri Koruma Komitesine göre, 1992 yılından bu yana en az 40 gazeteci görev başındayken hayatını kaybetti.

Ekonomi

Meksika’da gayri safi yurtiçi hasıla 2016’da yaklaşık 1 trilyon, kişi başına düşen milli gelir 18 bin 900 dolar oldu. Meksika’da enflasyon oranı, 2016’da yüzde 2,8 olarak gerçekleşti.

Meksika’nın toplam ihracatının büyük kısmını imalat ürünleri oluştururken, petrol ve petrol ürünleri, meyve, gümüş ve kahve toplam ihracat içinde önemli yer tutuyor.

İthalat ürünlerinin büyük bölümünü otomobil ve uçak parçaları, tarım makineleri, elektrik ürünleri oluşturuyor.

Meksika aynı zamanda 4 Şubat 2016’da Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan 12 ülke arasında imzalanan Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) Anlaşmasının tarafı.

ABD-Kanada ve Meksika arasında 1994 yılından bu yana NAFTA anlaşması çerçevesinde serbest ticaret düzeni uygulanıyor.

İhracatının yüzde 80'ini ABD'ye yapan Meksika, gayrisafi hasılasının yüzde 29'unu ABD ile yaptığı ticaretten sağlıyor. NAFTA sayesinde ticaret, gümrük kısıtlamalarından bağımsız gerçekleşiyor.

Meksika, ABD'nin 2. en büyük ihracat pazarı ve 3. en büyük ithalat kaynağı konumunda. Geçen yıl bu iki yönlü mal ve hizmet ticareti 579 milyar doları aştı.

Ülke, petrol, doğalgaz ve elektrik sektörlerinde özel yatırıma izin veren reformların bir parçası olarak 2015'te petrol ve doğalgaz kaynaklarını seçmek için arama ve geliştirme haklarına yönelik açık artırmalar düzenlemeye başladı.

Meksika’da 2008 yılında yaşanan küresel mali kriz, ertesi yıl büyük bir ekonomik krizi beraberinde getirse de büyüme 2010'da yeniden başladı.

Siyasi Durum

İspanya’dan 1810 yılında bağımsızlığını kazanan Meksika, 1 federal bölge ile 31 eyaletten oluşuyor.

Demokratik ve federal hükümet yapısına sahip Meksika, başkanlık sistemiyle idare ediliyor. 6 yılda bir yenilenen seçimler ve halkın oyuyla bir dönemle sınırlı olmak üzere seçilen devlet başkanı, kabine üyelerini belirliyor.

128 üyeli Senato ve 500 üyeli Temsilciler Meclisi’nden oluşan Meksika Parlamentosu’na milletvekilleri 3 yıllığına, senatörler 6 yıllığına seçiliyor.

1910 yılında başlayan Meksika Devrimi 10 yıl sürerken, Devlet Başkanı Alvaro Obregon ve Plutarco Elias Calles, bu süreçte yaşanan kanlı iç savaşa son verdi. Calles’in kurduğu Meksika Kurumsal Devrimci Partisi (PRI), ülkede uzun yıllar hakim parti oldu.

2000 yılında yapılan seçimlerde Meksika Milli Hareket Partisi (PAN) adayı Vicente Fox, PRI adayını mağlup ederek partinin 70 yıldan fazla süren iktidarına son verdi.

Meksika'da en son 1 Temmuz 2012 tarihinde yapılan devlet başkanı seçimlerini, PRI adayı Enrique Pena Nieto oyların yüzde 38,21'ini alarak kazandı.

Nieto’nun zaferiyle PRI, 12 yıllık aranın ardından yeniden iktidara döndü.

Ülkede bir sonraki devlet başkanı seçimi, 2018 yılı temmuz ayında yapılacak. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın